среда, 3. април 2019.

Pribeova Lista




piše: Slobodan Vasković

1.
Inicijativa EU za pojačano praćenje svih organa u lancu vladavine prava u BiH, naziv je projekta Evropske Komisije, koji će voditi Rajnhard Pribe, pravni ekspert, u narednih osam mjeseci, sa fokusom “na praćenje i procjenu djelotvornog provođenja reformi u oblasti vladavine prava i jačanje odgovornosti u lancu vladavine prava u BiH, uz puno poštivanje nezavisnosti pravosuđa”.  



2.
Svi ti visoko postavljeni ciljevi u Inicijativi uslijedili su nakon monstruoznih egzekucija Dženana Memića i Davida Dragičevića i kriminalnih pokušaja Tužilaštava i policija da zataškaju Ubistva i zaštite Ubice, Naručioce i pomagače.

3. 
Da su porodice Memić i Dragičević ćutale kao brojne druge porodice, čiji su najbliži pobijeni, a sistemi (razni nivoi) zataškali ubistva, Pribe se još uvijek ne bi našao na Putu Krvi Nevinih, a stara razdrndana, poprilično dezorijentisana dekadentna Evropa, posebno njena Komisija, ne bi ni razmišljala o bilo kakvoj novoj Inicijativi, ušuškana u sopstvene laži o napretku BiH u svim oblastima. 



4.
Ubistvo dva mlada čovjeka, sistematski progon njihovih porodica od institucija koje bi trebalo da progone Ubice, izvještavanje brojnih uticajnih svjetskih medija o javnom institucionalnom prikrivanju zločina, nedvosmileni dokazi o tome…, bestijalno lomljenje golorukog naroda 25. i 30.12. 2018. u Geto Banjaluka - duga godina nasilja, laži, privođenja, progona u režiji takozvanih institucija, konačno su prisilili EK da se pokrene, prizna da su višegodišnji izvještaji o stanju u ovoj oblasti najobičnija laž (vrlo slično je i sa drugim segmentima) i Pribe se obreo u BiH - oči u oči sa Milanom Tegeltijom, predsjednikom VSTS i šefom zločinačke strukture u šta je pretvoren pravosudni sistem.



5.
Da se ne lažemo - Pribe već sve zna, kao i oni koji su ga poslali; Cilj Inicijative jeste naći način da se pravosudnopolicijske institucije otmu iz ruku zločinačkih organizacija; Ako je to uopšte više moguće.

6.
To je osnovni Pribeov cilj, ali diplomatija ima svoj poseban jezik, koji, kada je BiH u pitanju, već predugo liči na nemoćno odmahivanje rukom.

7.
Isti dan kada je Pribe predstavljen kao šef Inicijative, Tužilaštvo BiH dalo je još jedan izvanredan razlog za njenu što dublju, strukturalniju, kompleksniju, “do koske” primjenu.



Tužilaštvo BiH izdalo je saopštenje u kojem se navodi sledeće: “Tužiteljstvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Krešić Mije, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Đaković Mate, novinara, i Bandić Ivana, Generalnog konzula R Hrvatske u BiH Konzulat u Tuzli, a nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH formiralo po službenoj dužnosti a u svezi navoda iznesenih na jednom internet portalu u okviru kojih je navedeno da navedene osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta”.



Citat je prva rečenica tog sramnog saopštenja. 

Poslednja glasi: “Tužiteljstvo BiH, u narednom periodu nastavit će rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i  sigurnosti svih građana BiH”.



Zaista - ko je i Lud i Zbunjen i Nenormalan u Tužilaštvu BiH, jer kako je moguće “u narednom periodu nastaviti rad na predmetu” u kojem je Tužilaštvo donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage?!

8.
Nije moguće, ali kada je Tužilaštvo BiH u pitanju, kao i ostala propala tužilaštva u BiH, sve je moguće. 

U situaciji kada Tužilaštvo BiH nije u stanju napisati suvislo saopštenje od desetak redova, bez krucijalnih nedoljednosti i suprotnosti, lako je zamisliti na šta im liče tužilački spisi.

9.
G. Pribe, Tužilaštva u BiH uopšte ne postoje - to su potpuno uništene institucije kojima dominiraju sluge kriminalaca.

Ali, znali ste Vi to već i prije nego ste stigli u BiH!

10.
Pribe će raditi, ali šta će uraditi saznaćemo tek u novembru; Dotle, do ludila  opijeni moćnici, uvode sve restriktivnije i opakije Zakone.

11. 
Dragan Lukač, Komandant Hunte, traži da se zakonom uredi kažnjavanje “slikanja policajca”! Bolesno?!



Bolesna je sama činjenica da je Lukač još uvijek na čelu “institucije” koja, po njegovoj naredbi, otvoreno štiti Ubice Davida Dragičevića, jer su pojedini članovi Hunte direktni učesnici u Ubistvu, a kažnjavanje “nezakonitog slikanja policajca” je, iz Lukačevog HuntaUgla sasvim “prirodno” - Da je na snazi bio takav zakon ko bi se usudio slikati brutalno prebijanje i lomljenje golorukog naroda 25. i 30.12.2018. godine, koje je naredio upravo Lukač.


Sad Lukač hoće da spriječi bilo kakva slikanja prebijanja koja se pripremaju. Zato se uvodi i rezervni sastav - "migranti", koji drže do sopstvenog stava, a ne onog propisanog-režimskog, prebijaće i domaći rezervisti, jer je dovođenje batinaša sa strane postalo preočito.



12. 
Ako ništa drugo, imaćemo priliku narednih osam mjeseci gledati kako Pribe i njegovi saradnici istražuju Tegeltiju, Lukača, Gordanu Tadić, Miodraga Bajića sa posebnim aspektom na Dalibora Vreću i slučaj “Naerac” u kojem je Vrećo lažirao optuženog u sudnici (dovodeći umjesto njega NN lice), Darka Ilića, Želimira Lepira, Dalidu Burzić i brojne brojne druge…



Svi oni su, manimo se diplomatskih ispranih fraza, u projektu-
Inicijativa EU za pojačano praćenje svih organa u lancu vladavine prava u BiH - direktno osumnjičeni za zločinačko udruživanje radi uništenja pravosudnopolicijskih institucija i njihovo stavljanje u funkciju zločinačkih organizacija.

13.
Pribeova istraga i njeni zaključci pokazaće i stepen (ne)umiješanosti pojedinih predstavnika EK.

14.
nastaviće se