понедељак, 8. април 2019.

Paradoks Crvljivosti: “Karte”; Markirani “Delta Planet”; Egzodus, Bircuz i Višković na Vodi




piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik nacrtao je neku “kartu”, da bi se svi bavili “kartom”, a niko činjenicom da izvršna vlast u Republici Srpskoj djeluje kao raspušteni orkestar.

2.
Svako, od premijera do ministara ponaosob, svira neku svoju “instrumentalu”, koja nema nikakve veze sa funkcionalnom vlašću. 

Kakofonija je zaglušujuća, preprimjetna, svjedoči da je Orkestar odsvirao svoje, a da se nije ni sastavio nikada. 

3.
Tikve i ostali “instrumenti”, u koje pokušavaju da duvaju, tek su “ukras”; Privid da orkestar Tikava i ostalih “Duvaljki” postoji, iako je to potpuno netačno; Nikakav skladan zvuk ne prizvode. 

“Prohujali” su bez ikakvog vihora. Čak i bez Daška Vjetra!

4.
Zato je Dodik morao posegnuti za salvetom. I nekom “kartom” na njoj, na kojoj je zaboravio i dijelove Makedonije. 

5.
Oni su, pretpostavljam, ostavljeni za dio kada izvršna vlast bude toliko javno i jasno raspadnuta, da nijedan novinar neće moći odvesti nijedan slalom, veleslalom, superveleslalom, spust, sankanje…, skočiti prelom, lastu, sunčati se…, jer će morati da se bave, nonstop, analitikom razorene izvršne vlasti, koja sebe naziva Vladom RS, a djeluje i funkcioniše po principu “s koca bez konopca”; Jer ne postoji taj konopac koji bi uspio svezati toliko trulih Kolaca.

6.
Digresija - da li je predsjednica RS odobrila onu “kartu” ili ona ima neku svoju? Bez Dodika na njoj, na primjer?! 

Ili je predsjednica previše zauzeta pokušajima povratka legitimiteta nakon (referendumskog) izbornog debakla u Tesliću, koji govori sve o opštim izborima u BiH i načinima na koje se stizalo do “pobjede”. 

O tome neki drugi put, kad predsjednicu ponovo puste iz ormana; “vratimo se analitici” i Izvršnoj vlasti.

7. 
Vlada RS je toliko razorena, da su zaboravili čak i na formu, koja bi dala privid kakve takve uređenosti.

8.
Takozvani premijer Radovan Višković u Beogradu razgovara o gradnji hidroelektrana, a sa njim nema na sastanku ministra energetike Petra Đokića. Koji bi, u razgovorima o hidropotencijalima i njihovoj iskorištenosti trebalo da bude prisutan. Bar formalno, jer se Đokić ne razumije u posao koji obavlja. 

Ne razumije se ni Višković, ai to ne mijenja na stvari - bar su mogli naučiti formalnosti o tome ko sve treba da prisustvuje sastancima sa takvim temama; Međutim, čak je i to nepoznanica za njih.

9.
Istina, na sastancima je bio Siniša Karan, ali u ulozi prevodioca - kako bi sa Viškovićevog nesuvislog preveo na koliko toliko suvisli i razumljiv jezik, što ni dalje ne ispunjava bar formu, jer šta prevodioci imaju sa hidroelektranama. I njihovom izgradnjom.

10.
Vlada RS je skup malih despota što, po ličnom nahođenju, a ne u skladu sa bilo kakvim jasnim planom i programom, suvereno vladaju ministarstvima-despotijama, ne družeći se međusobno ni na koji način. 

Poneka zajednička sjedeljka više liči na svraćanje “na po jednu s nogu” nego na “sjednice Vlade RS”.

11.
Kad smo već kod analitike, krhotine Vlade RS su bumerang efekat Dodikovog pojeftinjenja svih partnera, što se desio nakon njegovog furioznog napada na decenijske partnere u vlasti i uvođenje kombikonvertita u vlast.

12.
Koalicioni partneri jesu pojeftinjeni, njihovi zahtjevi minimizirani, ali toliki broj raznoraznih individua u vlasti ima i svoju vrlo negativnu stranu - svako je nezadovoljan svakim i vuče samo sebi, kao da im je zadnje; U takvoj situaciji i ona “jedna s nogu”, kako se još zovu sjedeljke u bircuzu Vlada RS, može se smatrati uspjehom.

13.
Slika druga je hronični nedostatak novca, koji niko ne priznaje, iako je histerija oko (navodnog) duga od 20 miliona maksimalna, pa se opet prijeti tužbama, što je glavna vijest.

Budžet za 2019. je 3,25 milijardi KM, spram kojih je pomenutih 20 miliona tek kap, ali histerija ne prestaje; Ne radi se tu ni o kakvoj principijelnosti, već o hroničnoj besparici; Uostalom, od početka godine zaduženja je kao nikad dosad.

Privreda kolabira, bez velikih šansi da se bilo šta popravi.

Ako ništa, bar je Višković koliko toliko ispravno izgovorio dvije riječi - dvadeset miliona!

14. 
Slika treća i najznačajnija je Egzodus koji ne prestaje.

Odlazi svako ko otići može - odliv ogromnog broja stručnih lica je već postao tragedija; Zidari, ljekari, drugo zdravstveno osoblje, inženjeri, ekomonisti, IT stručnjaci, mašinovođe, tesari, frizeri, metalci, varioci, mesari, konobari, kuhari, policajci (u poslednjih 16 mjeseci njih 100 dalo otkaz i otišlo, a 800 zatražilo neplaćeno; neće da ih pljuju iz vrha te institucije!)… svi oni bježe glavom bez obzira. I ne osvrću se!

A i zašto bi - beznađe, nasilje, laži, laži, laži, etc., mobing, progoni, satiranja…, odlaskom sve to ostavljaju iza sebe. 

Sve što je pred njima manje je loše od onog iza!

Za Egzodus je kriva vlast i nikakve “karte” i izmišljene migrantske krize u najavi ne mogu to sakriti; Iako se “kartama” to pokušava. I ponekim rezervnim sastavom.

15. 
Dodik i dalje, poput kakvog šarlatana-vrača, spinovima “liječi” stanje propasti, poput onog da su najavljeni drakonski koncnacizakoni o javnom okupljanju i javnom redu i miru u funkciji zaštite policajaca od pljuvanja?!!!

Zaista, niko policajca ne bi smio da pljune, ali bi bilo koji pripadnik policije još manje smio bilo koga nekažnjeno da ubije.

Najcrnje od svega je kada vrh policije, zajedno sa tužilaštvima i VSTS, otvoreno brani Ubice, svjesno opstruišući istrage i uništavajući dokaze. I kada se od toga napravi jeziva politička platforma o “ugroženosti RS”!

16.  
Najavljeni zakoni su višeznačni - oni su demonstracija straha samoproglašenih Gospodara života i smrti, ali i poruka da su baš oni i dalje ti kojima niko ništa ne može i da će i dalje odlučivati o životu i smrti.

Prepadanje naroda od Prestrašenog Režima. 

Paradoks Crvljivosti!

17. 
Vlast kojima i zasađivanje Dvije Dunje izaziva strah, djeluje kao obojena revolucija, nije ništa drugo do Režim svjestan sopstvene trulosti, ali i spreman na novo najcrnje zlo, kako bi se taj trulež što duže održao.

18.
Egzodus se nastavlja, što implicira da će se nastaviti i laži Režima; Ni “karte” ni “ugroženost” ni “Višković na vodi” ne mogu to prikriti; I nema te “markirane odjeće” koja to može sakriti. 

19.

Kad smo već kod “markirane odjeće”, ne može baš svako imati svoj markirani “Delta planet”, zarađen na neodlascima na odmor!