уторак, 9. април 2019.

AUDIO SNIMCI IZ SLOVENIJE POTVRĐUJU: Hrvatska vlada pokušala zaustaviti objavu Žurnalove priče o SOA-i

Noć prije priloga POP TV-a o hrvatskoj obavještajnoj službi, pater Ivan Tolj u ime Vlade Republike Hrvatske nudio usluge medijskim radnicima ako zaustave priču. „Neki novinar je objavio priču na bosanskom portalu Žurnal i pokušava povezati tu priču da se objavi na TV-u. Vlada pita možete li zaustaviti ovo, bilo bi korisno“, kazao je Tolj

Markić, Tolj, Ljubić
Jedna fotografija govori više od hiljadu riječi. Prvi s lijeva je Daniel Markić, direktor Sigurnosno obavještajne agencije Hrvatske poznate kao SOA. Do njega je pater Ivan Tolj, svećenik i siva eminencija zagrebačkog Večernjeg lista. A onda na kraju Božo Ljubić – saborski zastupnik iz Hrvatske i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru. 
„Pozadina slovensko-bošnjačke koalicije“, piše na naslovnici zagrebačkog izdanja Večernjeg lista čijem u tekstu je navedeno da aferama u vezi sa SOA-om „Slovenci žele nametnuti arbitražu, a BiH zaustaviti izgradnju Pelješkog mosta“. 



No, prava priča dešavala se prošle sedmice. Nakon otkrića Žurnala da je SOA vrbovala bh. građane od kojih je tražila prebacivanje oružja u selefijske mesdžide, te povezivanja šefa kabineta direktora SOA-e Davora Franića sa aferama u BiH, ali i Sloveniji u slučaju arbitraža Piranskog zaljeva, novinari ljubljanske POP televizije su počeli svoje istraživanje. 
Kada su svoj svoj tekst privodili kraju, jedan utjecajni medijski radnik iz EU primio je poziv iz Zagreba. Na vezi je bio Ivan Tolj.
„Imam ponudu od naše Vlade. Imate li uticaj na POP TV-u?“, pitao je Tolj, a potom nastavio: 
„POP TV pokušava da otvori jednu staru priču u vezi naše obavještajne službe. Zamolili su me da vas pozovem i da pomognem u rješavanju ovog problema ... Neki novinar je objavio priču na bosanskom portalu Žurnal i pokušava povezati tu priču da se objavi na TV-u. Vlada pita možete li zaustaviti ovo, bilo bi korisno“. 
Priča nije zaustavljena. Štaviše, razgovor Ivana Tolja je snimljen i objavljen večeras na POP televiziji! 

Kolege iz Ljubljane nastavile su objavljivati detalje o umiješanosti hrvatskih obavještajaca u aferu arbitraža, a kao glavni akter, kako su novinari Žurnala već otkrili, označen je Davor Franić. 

U pitanju je službenik SOA-e koji je bio uključen i u špijunske akcije koje je ta obavještajna agencija provodila u BiH (vrbovanje bh. državljana) a prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Franić je do 2013. godine bio raspoređen i na obavještajnim poslovima u Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu. Tada je imao kontakte sa najmanje dvojicom aktualnih federalnih zastupnika, od kojih je jedan član SDA, dok je drugi član SDP-a BiH.

Franić je posljednjih dana bio glavni SOA-in čovjek da se u medijima u Hrvatskoj zataškaju afere hrvatske obavještajne službe, pa je, tako, sa portala Nova TV u Zagrebu misteriozno nestao tekst koji se odnosio na umiješanost SOA-e u afere u Sloveniji i BiH. 

Upravo je Franić bio čovjek koji je saznao da slovenački mediji pripremaju priču o SOA-i, te je otome obavijestio čelnike hrvatske Vlade koji su za lobiranje i pokušaj zaustavljanja priloga angažirali Ivana Tolja.  

Prema pisanju hrvatskih medija, pater Tolj „vedri i oblači“ medijskim nebom Hrvatske. Siva je eminencija Večernjeg lista, te nekoliko portala u Republici Hrvatskoj. Novinari iz te zemlje ga vezuju i sa Milanom Bandićem, te hercegovačkom grupacijom koja upravlja dijelom HDZ-a Hrvatske iza kojeg stoji Milijan Vaso Brkić. 

Stoga se vratimo onoj fotografiji sa naslovnice ovoga teksta. 

Ivan Tolj je u društvu direktora SOA-e Daniela Markića, te Bože Ljubića. Dan nakon što je Žurnal objavio priču o umiješanosti hrvatske obavještajne službe u vrbovanje bh. državljana, Ljubić je kazao da je to izmišljena priča koja ima za cilj rušenje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Zahvala je ubrzo stigla. Uz prethodnu saglasnost Gordane Tadić, državni tužilac Oleg Čavka donio je Naredbu o neprovođenju istrage u slučaju SOA. 
Jedan od urednika mostarskog izdanja Večernjeg lista – Zoran Krešić na svom Facebook profilu objavio: AID gubi 2:0.

Poslušajte audio zapis