субота, 6. април 2019.

GENERALNI DIREKTOR I GENERALNI SEKRETAR: Dvije funkcije u jednom Luki Petroviću

Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisuju nespojivost funkcija direktora javnog preduzeća i izabranog predstavnika



Da se u Republici Srpskoj poštuju zakoni, postojeća pravila i propisi, Luka Petrović ne bi ni u snu mogao biti generalni direktor najvećeg javnog reduzeća u ovom bh. entitetu - Mješovitog holdinga Elektroprivreda RS. U stvari, mogao bi, da se prije imenovanja na tu poziciju odrekao funkcije generalnog sekretara Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). 

U Statutu MH Elektroprivreda RS decidno je navedeno da „član Uprave ne može biti lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci na bilo kojem nivou političkog organizovanja“ (član 46. stav 2 Statuta MH ERS). Ovaj Statut donesen je 6.06.2012. godine i protokolisan pod brojem: 04/1-012-2-1541/12.

Dakle, član Uprave, odnosno generalni direktor MH ERS, ne može biti lice, koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci, a Luka Petrović je generalni sekretar vladajućeg SNSD-a.   

Zanimljivo je da na zvaničnom web sajtu ERS nije objavljen Statut ovog javnog preduzeća.  

VRTOGLAVI USPON
Luka Petrović odranije je poznat po disciplinovanju stranačkih kolega raznim metodama, razvaljivanju opozicije u istočnom dijelu RS, nezakonitim zapošljavanjima u ERS, muljanjima u javnim nabavka… Danas visoki funkcioner SNSD-a nekada je bio član SDS-a, iz kojeg je otišao 2006. godine, kada počinje vrtoglavi rast rejtinga SNSD-a i lidera te stranke Milorada Dodika.

Nedugo nakon što je pristupio SNSD-u, Marko Mitrović, tadašnji direktor HET-a, Petrovića imenuje za šefa investicija u toj firmi i povjerava mu rukovođenje javnim nabavkama. Nakon što se dokopao tendera, počinje brzi politički i finansijski uspon Luke Petrovića. On je godinama kontrolisao novac i poslove HET-a, a sada kontroliše cijelu ERS. 

U poslednjih 12 godina stekao je milione maraka, kao i vrijedne nekretnine. 

Oni koji poznaju Petrovića prije ulaska u SNSD, tvrde da je vozio staru plavu „zastavu 128“. Danas je milioner i jedan od najmoćnijih ljudi u RS. 
Jedan od brojnih luksuzno opremljenih objekata, koji su u vlasništvu Petrovića, nalazi se na Ivanici, u zaleđu Dubrovnika.

To je ekskluzivna lokacija, udaljena nepunih deset kilometara od Dubrovnika i na njoj Petrović posjeduje trospratnu vilu, površine preko 300 m2. Vrijednost vile procijenjena je na oko 600.000 maraka 



Osim te vile, Petrović posjeduje i luksuznu kuću u Trebinju, u naselju Hrupjela. Taj objekat renovirala je firma “Siga“, kojoj je Petrović, direktnom pogodbom u ime Grada Trebinja, čiji je bio načelnik, dao “posao hitnih intervencija”, kao i gradnju podzida i poslove u HET-u vrijedne preko pola miliona.

Nije Petrović jedini koji ne poštuje Statut preduzeća na čijem je čelu. Ista odredba da „član Uprave ne može biti lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci na bilo kojem nivou političkog organizovanja“ navedena je i u Statutima svih deset zavisnih preduzeća u sastavu MH ERS. 

ČAVIĆ I NEŠIĆ
Među njima je i „Elektrokrajina“, u kojoj je za v.d. direktora imenovan Dragan Čavić, najčuveniji politički konvertit u RS nakon prošlogodišnjih oktobarskih izbora. Čavić je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta, stranke koja je posle oktobarskih izbora postala članica vladajuće koalicije u RS. 



Osim po ovom osnovu, Čavić ne bi mogao da bude na čelu Elektrokrajine i zbog sukoba interesa. 

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je prijave komisijama za odlučivanje o sukobu interesa protiv Dragana Čavića i Nenada Nešića, zbog nespojivosti funkcija izabranog predstavnika i direktora javnog preduzeća.

Nešić istovremeno obavlja funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok Dragan Čavić istovremeno obavlja funkcije v.d. direktora Javnog preduzeća „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka i poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. 

Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisuju nespojivost funkcija direktora javnog preduzeća i izabranog predstavnika u vrijeme dok vrše javnu funkciju i šest, odnosno tri mjeseca nakon prestanka javne funkcije.

Prijava protiv Nešića upućena je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH, dok je prijava protiv Čavića upućena Komisiji za utvrđivanje sukova interesa u organima vlasti RS.

Komisije se još nisu očitovale, a Čavić i Nešić uredno primaju po dvije plate, direktorske i poslaničke.