среда, 24. април 2019.

Još nisu pronađene puške kojim su likvidirani Krunić i Pavlović; Nepoznat je motiv likvidacije; Ne zna se ko je dojavio ubicama da Krunić kreće kući



piše: Slobodan Vasković

1.
Dvije automatske puške iz kojih su ubijeni Slaviša Krunić i Žarko Pavlović, a ranjen Goran Ilić, nisu još uvijek pronađene, rečeno mi je iz nekoliko izvora.

2.
Ranije sam objavio da je Benedi Đukanović, jedan od osumnjičenih da je pucao u Krunića i pratioce, nakon atentata, odnio svoju, ali i pušku drugog pucača Željka Kovačevića.

3.
Kovačević je likvidiran u razmjeni vatre tokom atentata na Krunića.

4.
Đukanovića je, potvrđeno je, policija kontrolisala oko 02 časa ujutro, 23.04., ali je pušten da vozi dalje, jer, kako je rekao Dragan Lukač, “u tom trenutku nismo imali informacije da je uključen u izvršenje ovg krivičnog djela”.

Lukač je još rekao da su to “utvrdili u jutarnjim časovima”.

5.
Nesporno je da je istragu o ubistvu Krunića, Pavlovića i ranjavanju Ilića, itekako ubrzala činjenica da je Kovačević, u razmjeni vatre sa pripadnikom Krunićevog obezbjeđenja, likvidiran na mjestu gdje se napad odigrao.

6.
Gdje je Đukanović puške bacio/sakrio ili ih je odvezao sa sobom i dalje je enigma.

7.
Enigma je i motiv ubistva i pokušava se otrkiti; Krunić je godinama primao najmorbidnije prijetnje, prijećeno je i članovima njegove porodice najužasnijim i najgnusnijim aktima, ali niko nikada, koliko je poznato, zbog tih prijetnji nije odgovarao.

8.
Nepoznato je i ko je dojavio pucačima da Krunić kreće ka kući automobilom.

9.
Da podsjetim, njegov vozač se 22.04. oko 21 čas automobilom, sam, odvezao do Krunićevog doma, ali tada nije bilo napada. 

Ubice su krenule na svoj monstruozni zadatak, tek kada su, pretpostavlja se, dobili dojavu da je Krunić u automobilu. Ubistvo se dogodilo oko 22 časa i 30 minuta, 22.04. o.g.

10.
Da li je dojavio Emilio Baldo ili neko četvrti, tek treba da se istraži.

11.
Ono što je interesantno jeste da je Đukanović sam otišao sa mjesta ubistva, a nije sa njim bio i osumnjičeni Baldo, što neke od stručnih lica iz oblasti kriminalistike navodi na zaključak da je Baldo ostao da pokuša izvući tijelo ubijenog Kovačevića, što mu nije pošlo za rukom.

12.
U tom slučaju postoji i Četvrti učesnik napada koji je dojavio kada je Krunić krenuo ka kući.

13.
Bez obzira što je Baldo iza rešetaka, Kovačević ubijen, a Đukanović u bjekstvu, bezbjednosna situacije u Banjaluci je teško narušena i niko se ne može osježati sigurno nakon likvidacije Krunića, Pavlovića i ranjavanja Ilića.

14.
Kada likvidiraju čovjeka koji je imao veoma jako obezbjeđenje i bio bezbjednosno odgovoran, šta da očekuju drugi, koji to nemaju.

15.
Činjenica je i da niko, baš niko, iz vrha vlasti, nakon niza ubistava, među kojima je i ubistvo policajca Slađenka Tubina, (u kojeg je smrtonosne hice ispalio Marko Šabić) na području Prijedora, ni ne pomišlja na svoju odgovornost. I dalje se svi doživljavaju i javno predstavljaju kao “Nepogrešivi”; A ta “Nepogrešivost” i jeste najveće izvorište katastrofalne bezbjednosne situacije.

16.
“Nepogrešivi” su i u Ministarstvu pravde, iako su Kovačevića pustili na slobodu osam mjeseci prije isteka trogodišnje kazne, a znalo se da je pucač; O tome, ovih turobnih dana, čitamo svjeočanstva njegovih ranijih žrtava.

17.
“Nepogrešivi” i dalje spinuju sve moguće “optužbe” na račun, po njihovim mjerilima Nepodobnih, što je ustaljena praksa već godinama, koja je, između ostalog, i doprinijela stvaranju ambijenta u kojem su likvidacije tako česte, a njihova rješenja vrlo rijetka.

18.
“Nepogrešivi” već godinama tvrde da u RS “ne postoje organizovane zločinake grupe”, a svjedoci smo da je jedna od njih likvidirala Krunića, Pavlovića i ranila Ilića. 

19.
Važno je znati da je Đukanović još opasniji od ubijenog Kovačevića, jer, prema izvještajima policija iz regije, radi sa eksplozivima, a “u Beogradu je osuđen na šest godina zatvora zbog učešća u pokušaju ubistva Nebojše Stojkovića Stojketa, navodnog vođe “ rakovačkog klana”, 19. avgusta 2008. godine, kada je pod njegov automobil podmetnut eksploziv”.

Eksploziva je, kako su tada pisali beogradski mediji, bilo toliko da je prava sreća da nije detoniran, jer bi raznio cijeli kvart. 

20.
Logično je pitanje zbog čega Đukanović nije u Banjaluci, nakon ovakvih zločinačkih “referenci”, bio sve vrijeme pod nadzorom?!

21.
Mnogo je pitanja na koja tek treba dati odgovore, ali oni, nažalost, neće vratiti ni Krunića, ni Pavlovića, ni Tubina, koji je sahranjen 24.04.o.g..

22.
Zato je bitno otkriti i uhapsiti Naručioce Krunićevog ubistva, kako bi se saznala Istina, a oni drakonski kaznili, kao što treba biti kažnjen i Tubinov ubica.