субота, 26. јун 2021.

Nastavak priče o advokatu Stojanu Vukajloviću i njegovom mafijaškom klanu koji otima nekretnine od građana Banjaluke; Navodim imena oštećenih građana

Stojan Vukajlović i Igor Radojičić


Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Prije desetak dana sam objavio tekst “Advokat Stojan Vukajlović formirao mafijaški klan koji otima vrijedne nekretnine na području Banjaluke”, kao uvodnu priču o advokatu Stojanu Vukajloviću i njegovom mafijaškom klanu. U tom tekstu sam pomenuo nekoliko Vukajlovićević saradnika. 


Pored njih, treba pomenuti još jednog vrlo važnog člana Vukajlovićevog klana - kriminalca Nikolu Aleksića. O njegovoj ulozi u cijeloj priči ću više reći u drugom dijelu ovog teksta.


Nikola Aleksić

2.

Ipak, najvažniji Vukajlovićev saradnik u monstrouznom projektu otimanja nekretnina je Miloš Aćić. Radi se o sinu Dragana Aćića, nekadašnjeg sudije Okružnog suda u Banjaluci. 


Nema sumnje da je mladi Aćić talenat za kriminal naslijedio od svog oca. Po ko zna koji put se pokazalo da iver ne pada daleko od klade. Doduše, u ovom slučaju bi ispravnije bilo reći da se radi o dvije klade, mlađoj i starijoj varijanti.

 

3.

Miloš Aćić se već nekoliko godina nalazi na poziciji šefa Područne jedinice Banjaluka, u okviru RUGIP-a. Ta pozicija mu omogućava da vrši uvid u sve evidencije nekretnina koje pomenuta uprava vodi.

 

Aćićev zadatak je da Vukajloviću dojavljuje koje nekretnine treba da odrade falsifikatori Duško Jović (zvani Suljo) i Aleksandar Lapčevića (zvani Lapac). 


Miloš Aćić

Nakon toga pomenuti dvojac, u društvu Vukajlovića, odlazi kod nekog od banjalučkih notara, sa punomoći koja sadrži ovlaštenje za prodaju nekretnine. Naravno, radi se o čistom falsifikatu, jer vlasnici tih nekretnina nikada nisu dali takvu punomoć.

 

4.

Na osnovu tih falsifikovanih punomoći oni su kod notara zaključili više ugovora o kupoprodaji nekretnina, a nesrećni kupci su kupoprodajnu cijenu predali Vukajloviću.

 

Na taj način su Vukajlović & CO prvo prodali stan koji se nalazi u zgradi na adresi ulica Miloša Obilića 46 (stan broj 25), čiji je vlasnik Nebojša Radžević. Uvidjevši da im je odlično krenulo, isti su na isti način prodali još tri stana, u vlasništvu Esme BušoliŠefketa Bušolija i Eseda Baktirevića.


Aleksandar Lapčević Lapac

5. 

Stvari po Vukajlovića & CO su loše krenule kada je notar Milenko Delić posumnjao da je jedna od punomoći falsifkovana. On je pozvao kolegu notara koji radi u Hrvatskoj, koji mu je potvrdio da kod njega nije sačinjena punomoć koju mu je Vukajlović predočio. 


Nakon što je notar Delić to rekao Vukajloviću, Vukajlović je pobjegao iz njegove notarske kancelarije. Notar Delić je u međuvremenu preminuo, ali bi Vukajlovićev “bijeg” mogla sigurno da potvrdi Delićeva supruga, advokatica Smiljana Delić, kojoj je on to za života rekao. 


Ovdje treba još reći da je notar Delić pomenutom reakcijom osujetio otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u površini od 800 m2, koje se nalazi iza konzulata SAD u Banjaluci. Vlasnik te parcele je Milan Fišer.


6 

Većinu ugovora o kupoprodaji Vukajlović & CO su zaključili kod notarke Jane Rodić. Za sada nije jasno da li je ta notarka bila samo neoprezna ili je i ona povezana sa Vukalovićem.


7. 

Da je Vukajlović obični idiot najbolje potvrđuje podatak da je on sa svog računa plaćao porez na kapitalni dobitak i to u ime vlasnika stanova. On je time nastojao prikriti eventualnu prinudnu naplatu poreza od strane Poreske uprave Republike Srpske, jer bi u tom postupku vlasnici nekretnina mogli saznati da su iste prodate bez njihovog znanja.


8. 

Za Vukajlovićevo samopouzdanje je dijelom zaslužan i njegov saradnik Nikola Aleksić. U vrijeme kada su Vukajlović & CO “odradili” najveći broj nekretnina Aleksić je bio zaposlen kao savjetnik za pravne poslove u kabinetu Igora Radojičića. 


Aleksić i Igor Radojičić


Aleksić je tada garantovao Vukajloviću da svojim vezama u Republičkom tužilaštvu RS može spriječiti potencijalu krivičnu istragu. On se pozivao na svoje prijateljstvo sa Slobodanom Ćelićem, republičkim tužiocem zaposlenim u Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Prema Aleksićevim riječima, on i Ćelić se dva-tri puta sedmično viđaju na kafi u kafićima “Marcello” i “Dionis”.

 

9.

Od pomenute ekipe, za sada su krivičnom istragom obuhvaćeni samo Jović i Lapčević. Za taj predmet je zadužen Goran Rakić, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. 


Moji izvori iz tog tužilaštva su mi potvrdili da je Rakić korektan tužilac i da se neće libiti da uhapsi Vukajlovića, Aćića i Aleksića. (nastaviće se)