четвртак, 24. јун 2021.

Dodik skida "glavu" Milenku Cvijanoviću, direktoru “Elektro-Doboj”, jer ne prihvata da, po njegovom direktnom nalogu, opljačka firmu za 854.100 KM

Milorad Dodik


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik naložio je smjenu Milenka Cvijanovića, direktora firme “Elektro-Doboj”, najuspješnije u MHE “Elektroprivreda RS”.


Milenko Cvijanović

2.

Dodikova naredba je ultimativna, jer Cvijanović nije pristao da učestvuje u pranju para preko firme BUSINESS EXCELLENCE CONSULTING GROUP” d.o.o. Sarajevo (BSCG), koja, suštinski, i ne postoji, već je samo kanal da se preko nje izvuče novac.


3.

Cviijanovićev ključni grijeh težak je 854.100 KM 


4.

Cvijanović, odnosno, ZP „ELEKTRO-DOBOJ“, odbili su da potpišu ugovor sa BSCG, jer su nakon njihove prezentacije „Usluga optimizacije i poboljšanja profitabilnosti MH ERS  i prilagođavanja poslovanja novoj organizaciji ...“ konstatovali da im ta usluga ne treba.


"Elektro-Doboj"

5.

Uz to su zaključili da ne žele da imaju posla sa Ljubomirom Mrdom i Bojanom Kisom, vlasnicima te firme i njihovim nekompetentnim predavačima, čiji je cilj bio da navodnim “stručnim” predavanjima “pokriju” pranje novca.


Ljubomir Mrda
6.
Nadalje, pripreman je tender za navedene usluge gdje su predviđeni strogi uslovi i očekivane visokostručne firme, a nikako neznalice i probisvjeti, bez bilo kakvog iskustva i bez i jednog realizovanog ugovora, koji su dobili ugovor.


Bojan Kiso
7.
Dodik je bio taj koji je insistirao da se ugovor dodijeli BSCG, jer je on i osmislio mačin izvlačenja novca, koji je trebalo da posluži, jednim dijelom, za kampanju.Drugi dio otetih para završio je u privatnim džepovima. 8.

Cvijanović je tokom dvije godine, od 2018. do 2020., odbijao da sa BSCG potpiše ugovor, da bi, na kraju, tokom prošle godine, pod snažnim pritiscima i nasilnim prijetnjama, ugovor potpisao.9.

Međutim, Cvijanović, koji je odbornik SNSD-a u Skupštini Doboja, je, uprkos ofanzivi kriminalaca na njega, odbio da isplati novac, što će da ga, kako stvari stoje, košta diektorske funkcije.


10.

Dodik mu neće oprostiti neučešće u pranju para, koje je izvedeno preko Mrde i Kise, vlasnika fantomske firme “BSCG”.


11.

Podatak koji precizno pojašnjava o kakvoj firmi je riječ glasi da nikada u navodnom sjedištu firme  pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA), koja je vodila istragu o ovom pranju novca, nisu našli nikoga, niti im se bilo ko od “nadležnih” bilo kada javio na telefon.


Milan Tegeltija

Istraga je tu stala, jer je intervenisao tada supermoćni zaštitnik Kriminala Milan Tegeltija, u to vrijeme predsjednik VSTS BiH.


12.

Da podsjetim, pljačka je izvedena u periodu od svega sedam mjeseci: od 01.09.2017.-20.03.2018. godine.

 

Ukradeno 6,2 miliona KM, o čemu sam detaljno pisao, a BSCG, odnosno njeni vlasnici Mrda i Biso, od prošle, 2020. godine, pokušavaju da likvidiraju firmu, kako bi se pranje para zataškalo.13.

Od otetog novca, tokom 2020. godine, preko firme BUSINESS EXCELLENCE CONSULTING GROUP d.o.o., Sarajevo - BECG, (koja je formirana samo za izvlačenje novaca i pljačkanje Elektroprivrede RS), njeni suvlasnici Ljubomir Mrda i Bojan Kiso izvukli su za sebe 2.373.971 KM i novac iznijeli u Srbiju. 


Firma BUSINESS EXCELLENCE CONSULTING GROUP d.o.o., Sarajevo,je sa preduzećima iz sistema EP RS zaključila 2018. sljedeće pljačkaške ugovore: 


- MH „ERS“ MP a.d. Trebinje - izvukli 1.006.200 KM,- MH „ERS“ MP Trebinje ZP“Elektrodistribucija“ a.d. Pale izvukli 1.041.300 KM,- MH „ERS“ MP ZDP “Elektro-Bijeljina“ a.d. Bijeljina - izvukli  947.700 KM,- MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Hidroelektrane na Drini“ - izvukli  953.550 KM,- MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Hidroelektrane na Trebišnjici“  izvukli  933.660 KM- MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka izvukli 1.298.700 KM


14.

Insistiranjem na smjeni Cvijanovića, Dodik nastavlja niz teških kriminalnih postupaka, ali i saradnju sa Mrdom, preko kojeg su novac prali i peru Slaviša Kokeza i Veljko Belivuk, odnosno njihov Zločinački Kraken.


Dodik i Obren Petrović

15.

Za usekovanje Cvijanovićeve glave zadužen je Obren Petrović, a Crvena Sekta, koju predvodi Dodik, za cilj ima biološko uništenje Srba u BiH. Što vrijeme odmiče, sve su bliži ostvarenju tog užasnog prjekta! (nastaviće se)