петак, 4. јун 2021.

Pucnjava u “Vidikovcu” Grada Droge: Vasiljević, načelnik PU Zvornik, naredio da se pištolj iz kog je ranjen Mladen Lalušić baci u Zvorničko jezero, kako bi se prikrili tragovi obračuna klanova i zaštitili učesnici vatrenog sukoba - kako ranjeni, tako i pucači


Piše: Slobodan Vasković


1.

Aleksandar Vasiljević, načelnik Policijske uprave Zvornik i Glavni inspektor Kartela Grada Droge, naredio je da se u Zvorničko jezero baci pištolj koji je nađen u prostoriji gdje je ranjen Mladen Lalušić u hotelu “Vidikovac”, sin Željka Lalušića, kuma Ljubiše Buhe Čumeta.


U hotelu je došlo do pucnjave između više lica, a postoji i svjedok vatrenog obračuna. Međutim, on je ućutkan.


Na licu mjesta je, prema mojim izvorima, ostao jedan pištolj iz kojeg se pucalo, a da li on pripada NN osobi koja je ranila Lalušića teško je zaključiti. NN osoba, pucač, je sasvim slobodan za nove odstrele, je rga niko ne traži, pošto se cijeli slučaj maksimalno zataška.


Za Vasiljevića je pritoritet svih prioriteta pokušati prikriti da obračuna nije bilo, lažno predstaviti javnosti da je došlo do "samoranjavanja Lalušića", a ne da je u njeega pucano (što je prava istinna), nego vršiti potragu za pucačem, sasvim realno, ubicom.


Važno je znati da ranjenom Lalušiću policijski krim tehničari nisu skidali parafinsku rukavicu u PU Zvornik, nakon ranjavanja, kako bi utvrdili da li je on pucao; Tu obaveznu radnju su namjerno propustili, a bili su dužni to utvrditi.



Nudući da je bačen i pištolj koji je ostao na mjeestu obračuna, logično je pitannje na osnovu čega pripadnici Vasiljevićeve bande onda tvrde da je došlo do samoranjavanja, kako je navedeno u policijskom saopštenju?




Ako je bilo samoranjavanje onda su uviđajem trebali da pronađu pištolj na licu mjesta. Pištolj je kako sam već naveo, bačen, kako bi se zaštitili svi akteri vatrenog obračuna, a ne samo Lalušić.


2.

Da podsjetim,  U noći 22/23.05.2021. godine, oko ponoći, u hotelu “Vidikovac” u Gradu Droge Zvorniku dogodio se vatreni obračun u kome je tjelesne povrede, ranjavanje iz vatrenog oružja, zadobio Mladen Lalušić sin Željka Lalušića. 


Lalušić je često dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima. Njegov otac Željko, vlasnik je firme “Šućur” d.o.o. Sarajevo; Lalušić je vlasnik i firme “Lein”, koja ima koncesiju na rudnik boksita u Srebrenici, a mnogi smatraju da je stvarni vlasnik njegov kum Ljubiša Buha Čume, dok je Lalušić samo pokriće.

3.

Vasiljević, na čijoj kućnoj adresi je prijavljen Željko Lalušić, bacanje pištolja, ključnog dokaza u krvavom narko-obračunu koji se dogodio u “Vidikovcu”, organizovao je preko Dragoslava Ostojića, komandira PS Zvornik.


4.

Nakon ranjavanja Lalušića, prema mojim izvorima, menadžer hotela “Vidikovac” Oliver Mitrović, telefonom je nazvao Vasiljevića i obavijestio ga da je došlo do krvavog obračuna u hotelu. 


5.

Vasiljević je odmah te noći donio odluku da policijski službenici kriminalističke policije PU Zvornik ne izlaze odmah na lice mjesta, već da će se uviđaj vršiti u jutarnjin časovima narednog dana (23.05.).


6.

Na taj način, Vasiljević je dao Oliveru Mitroviću dovoljno vremena da se uklone svi tragovi vatrenog obračuna sa lica mjesta, prije vršenja policijskog uviđaja.


7.

Tako se i desilo, jer policija, kada je izašla na lice mjesta, nije zatekla ni tragove krivi. Niti pištolj iz kojeg je pogođen Lalušić u nogu, nakon čega je zbrinut u zvorničkoj zdravstvenoj ustanovi. 


8.

Vasiljević je temeljno prikrivanje tragova, kako bi se prikrio obračun, organizovao preko Ostojića, koji je u rodbinskim vezama sa Mitrovićem.


9.

Vrhunac prikrivanja je Vasiljevićeva naredba policijskim službenicima da se Okružnom javnom tužilastvu u Bijeljini, za navedeni događaj, proslijedi samo izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, bez kvalifikacije krivičnog djela.


10.

Insitira se na samoranjavanju Lalušića, što je notorna laž, koju potvrđuje i činjenica da nema pištolja. Međutim, pošto je OJT Bijeljina pod palicom teško korumpiranog Novaka Kovačevića, izvjesno je da će im, skoro sigurno, poći za rukom da slučaj zataškaju.


Tako će sve ostati u kriminalnoj porodici, jer su svi glavni članovi Kartela u Gradu Droge uvezani bilo kumovskim, bilo rođačkim vezama.


11.

Pomenuti Mitrović je zet Jakova Galića, poslanika socijalista Petra Đokića u parlamentu BiH i vlasnika hotela “Vidikovac”. 



Galićev sin Nebojša i Ostojić su oženjeni sa dvije sestre, pa su badže; Na taj način i Ostojić je dio Galićeve porodice, kao i Mitrović.


12.

Važno je podsjetiti da je Željko Lalušić uveo Vasiljevića u poslove sa kamionima. Vasiljević ima nekoliko kamiona koji rade za njega da bi štitio kriminalce, o čemu sam već pisao. (nastaviće se)