уторак, 29. јун 2021.

Terazije 4: Dodik iz beogradskog “Komgrapa” kriminalnim radnjama prisvojio nekretnine čija je vrijednost najmanje 20 miliona evra i to bez uloženog centa; Zgrada na Terazijama 4 je Dodikovo vlasništvo


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik je, iz nekada čuvene beogradaske firme “Komgrap”, izvukao imovinu vrijednu najmanje 20 miliona evra, po sadašnjim cijenama u Beogradu.


2.

Najvrjednija je zgrada na Terazijama 4, u epicentru Beograda, koja je napuštena i u njoj se ništa ne nalazi.


Da je riječ o zgradi koja pripada Dodiku, potvrđeno mi je iz nekoliko potpuno različitih izvora.


3.

Do te zgrade u najelitnijem dijelu Beograda Dodik je došao, kao i obično, prevarom u kojoj mu je saučesnik bio Slobodan Stanković, većinski vlasnik “Komgrapa”, koji je ovu, nekada čuvenu firmu, kupio na “tenderu” 2007. godine, u vrijeme dok je na čelu Vlade Srbije bio Vojislav Koštunica.


Predsjednik Srbije, u to vrijeme, bio je Boris Tadić.4.

Stanković je tada, preko svoje kompanije "Integral inženjering”, kupio 50,30 posto ove firme za 4,3 miliona evra. Preostali dio, 49,70 posto, ostao je u rukama 2.600 malih dioničara. Prilikom kupoprodaje dijela "Komgrapa", "Integral" se ugovorom obavezao da će, za 16 mjeseci u preduzeće investirati 4,3 miliona eura. Stanković je tada radnicima obećao da će "Komgrap" nakon njegovog preuzimanja postati najjača građeviska firma u Regionu.


5.

Umjesto toga, on je, zajedno sa Dodikom, nekadašnjeg građevinskog giganta, čija se vrijednost procjenjivala na 147 miliona evra, raskrčmio i, raznoraznim mahinacijama, preuzeo najvrjednije objekte u svoje vlasništvo.


6.

Dio “Komgrapa”, vrijedne nekretnine, pripao je i Dodiku, a najvrjednija je, svakako, zgrada na Terazijama 4.


Kakvi su to licemjeri, najbolje svjedoči podatak da je Stanković, na pitanje kako je ostao bez zgrade, odgovorio da je "oštećen" i da mu je "zgrada oteta". Najmaliciozniji dio njegove izjave je da "ne zna" ko mu je "oteo" zgradu, te da se ne zna ko je vlasnik firme koja je to učinila. 

7.

Dodiku je, tokom besrkupulozne pljačke “Komgrapa”, izvršene raznoraznim mahinacijama (u nastavcima opširnije) pripalo još imovine “Komgrapa”, kao što je plac od osam hektara i proizvodna hala od 300m2 u Makišu. Nije tu kraj, ali u nastavcima opširnije.


U tom dijelu Beograda, Dodik je izgradio za sebe još jednu vilu, tako da ih u Beogradu posjeduje dvije. Prva je ona, već čuvena, na Dedinju o kojoj ću uskoro iznijeti nove detalje.


8.

Interesantno je da se Dodik danas javno deklariše kao “veliki politički protivnik” Mila Đukanovića, što je predstava za javnost: Dodik i Đukanović su oduvijek bili u odličnim odnosima.


Uostalom, stečaj firme “Komgrap” pokrenula je, 2015. godine, crnogorska firma “BBC business company”, iza koje se, navodno, ne zna ko stoji. Nijedna crnogorska firma, čak ni fiktivna, ništa nije mogla učiniti bez odobrenja Đukanovića u vrijeme dok je suvereno vladao Crnom Gorom. 


Dodik i Stanković, koji stoje iza ove kriminalne akcije, sve su prethodno dogovorili sa Đukanovićem. Prije toga su brojnim malverzacijama oteli imovinu “Komgrapa”, rastjerali radnike, a sebi lično prisvojili najelitnije i najskuplje dijelove ove kompanija, odnosno njene najvrjednije nekretnine.


Činjeno je to na vrlo jednostavan način: Stanković bi "Komgrapu" posudio nekoliko miliona evra, a kada njegova firma ne bi uspjela da mu vrati taj novac on bi preuzimao njene najvrjednije nekretnine, koje su stavljane kao zalog da će mu "kredit biti vraćen". Na taj način i Dodik je došao u posjed supervrijednih nekretnina. 

9.

Dodikova ogromna poslovna zgrada na Terazijama, broj 4, zjapi prazna i oronula; Pravo je čudo da on, kao osoba koja se stalno zalaže za “investicije” nije uložio novac u rekonstrukciju ovog objekta?! Nije, jer traži pogodnog kupca kojem bi prodao ovu prevrijednu nekretninu, bez obzira na njen izgled, i tako se ponovo dokopao destine miliona evra, bez ikakvih ulaganja. 


10.

To je tipičan Dodikov “ručni rad” kojim je iz Republike Srpske opljačkao stotine miliona KM. (nastaviće se)