среда, 9. јун 2021.

Mile Radišić Klen pred bankrotom: Klen sve teže pronalazi sredstva potrebna za okončanje radova na izgradnji stambeno-poslovnih objekata u "Picinom parku"


Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Milorad Dodik ima desetak kumova. Svi oni se već godinama utrkuju ko će od njih više ojaditi građane Republike Srpske. Ipak, među tim kumovima se posebno izdvaja Mile Radišić Klen.


2. 

Radi se o prijeratnom džeparošu iz sela Bjelaj (opština Bosanski Petrovac), koji se u međuvremenu, zahvaljujući kumstvu sa Dodikom, transformisao u najvećeg neimara u Republici Srpskoj. 


Uprkos brojnim građevinskim obavezama, Klen je uporedo radio i na svom akademskom statusu. On je tako postao doktor finansijskog prava, na „čuvenom“ univerzitetu koji posluje pod nazivom „Slavenski humanitarni univerzitet, Međunarodne akademije humanitarnih i prirodnih nauka kneževa Ščerbatovih“.


Mile Radišić Klen

3. 

Ipak, za Klena trenutno nije najveći problem to što nije u stanju da bez čitanja sa papira izrekne naziv univerziteta na kojem je stekao doktorat. Zapravo, postoje i gori slučajevi od njega, a tu se posebno izdvaja čuveni londonski diplomac Petar Đokić.


4. 

Iz Klenovog okruženja mi je potvrđeno da je njegova firma „Grand Trade“ d.o.o. Banja Luka na korak do bankrota. Ispostavilo se da je za Klena bio prevelik zalogaj uporedna izgradnja više stambeno-poslovnih objekata na lokaciji “Picinog parka”. Pomenuta firma je podigla nekoliko kredita kod banaka, ali to nije bilo dovoljno da se zaokruži finansijska konstrukcija megalomanskog građevinskog poduhvata. 

 

5.

Prije nekoliko mjeseci, Klen je bio primoran i da ubijedi sina Renata da proda vlastiti luksuzni stan od cca 170 m2, u naselju „Aleja Centar“ (investitor GP „Krajina“ a.d. Banjaluka). Renato je taj stan prodao za iznos od blizu 500.000 KM, a kupac tog stana je privrednik iz Švajcarske, porijeklom sa ovih prostora.


Zgrada u kojoj je Renato Radišić prodao stan

6. 

Odmah nakon toga, Klen je natjerao prijatelja Ljubomira Ćubića, vlasnika firme „Niskogradnja“ d.o.o. Laktaši, da mu vrati pozajmicu od 4 miliona KM, što je on na kraju i učinio pomoću kredita IRB-a. 


Međutim, ni ta sredstva nisu bila dovoljna da se okončaju radovi na stambeno-poslovnim objektima koje gradi Klen.

 

7.

Jedan od Klenovih izvođača radova je firma „Binis“ d.o.o. Banja Luka. Ta firma je u posljednjih šest mjeseci u nekoliko navrata prekidala isporuku betona na Klenovo gradilište, zbog neplaćenih faktura.


8. 

Posljednjih mjesec dana Klen pokušava natjerati sina Srećka, poznatog i kao „Mali Klen“, da proda svoj skupocjeni automobil „Porsche Panamera“, bijele boje, registarski broj 012-J-… 


Srećko Radišić
Mali Klen


On je taj automobil dobio od Klena na poklon, kako bi ublažio duševnu bol nakon jednog u nizu propalih poslovnih poduhvata.


Porše Malog Klena
 

9.

Dodik je obećao Klenu da će ga spasiti od bankrota preko Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Plan je podrazumijevao da Klen pomenutoj instituciji proda poslovne prostorije za iznos od oko 100 miliona KM.

 

10.

Na Klenovu žalost, taj plan je propao jer je sada već izvjesno da rukovodstvo Uprave za indirektno oporezivanje BiH nema namjeru da sebe izlaže krivičnom gonjenju zbog Klenovih megalomanskih građevinskih projekata.


Uprava za indirektno oporezivanje

11. 

Za Dodika i Klena je ostala samo još samo jedna opcija, koju ovih dana pokušavaju da proguraju, ali bez uspijeha. 


Radi se o Zoranu Tegeltiju, od kojeg je Dodik ultimativno zahtijeva da preko Savjeta ministara BiH obezbijedi sredstva za kupovinu poslovnih prostorija za Upravu za indirektno oporezivanje BiH.


Zoran Tegeltija

Tegeltija za sada odbija da postupi po Dodikovom nalogu, jer je svjestan da bi nakon izbora 2022. godine on mogao uhapšen zbog tog čina.


Braća Keserović

12. 

Tegeltija je ionako u panici, jer je svjestan da postoji pozamašan materijal koji inkriminiše njegovog zeta Milana Keserovića. 


Dmitri Kuznecov i Milan Keserović

Tegeltija očigledno ne želi da sebe dovede u situaciju da mora da dijeli zatvorsku ćeliju sa njemu mrskim zetom.


13. 

Ovdje treba reći i da situaciju oko potencijalnog Klenovog bankrota najteže podnosi njegov sin Renato. 


Za razliku od Srećka, koji je totalni kreten, za Renata se može reći da je možda jedina svijetla tačka te izrazito „mračne“ porodice Radišić. On se u posljednje vrijeme žali prijateljima da bi se najradije odrekao Klena i brata Srećka i pobjegao od svega.


14.

Za kraj, treba podsjetiti javnost na to šta Klen zaista misli o svom kumu Dodiku; Moram priznati da je Klenova konstatacija da je Dodik „Veliko Đubre“, potpuno ispravna i da se tu nema šta dodati.