недеља, 20. јун 2021.

“Kovrdžavi” Dodik i Crveni vjetar” Pašalić grobari su voćarstva i stočarstva u Republici Srpskoj


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik i Boris Pašalić su istinski grobari voćara i stočara, posebno uzgajivača krušaka i breskvi, kao i tovljenika.


Zbog toga ih farmeri zovu “Kovrdžavi”, što je skraćenica od najopasnije bolesti po tu voćku -“kovrdžavost lista breskve” i “crveni vjetar”, što je asocijacija i na “Crvenu Sektu”, ali i tešku bolest svinja.

Najavio sam u dva ranije objavljena teksta da će Dodik slagati voćare i stočare o visini pomoći koju će im dodijeliti Ministarstvo poljoprivrede i da je njihovo opravdano nezadovoljstvo samo zloupotrijebio na skupu u Gradišci, održanom 23.04.ove godine.


Objavio sam i da je Kovrdžavi, nakon tog sastanka, "Crvenom vjetru" makijavelistički naredio da voćare i stočare što duže zavlači i da im maksimalno sreže finanasijku pomoć.


Tako se i desilo.


Konačno je poznato koliko će voćari dobiti novca za saniranje posljedica mraza koji im je uništio najveći dio uroda: Umjesto obećanih tri miliona KM, dobiće samo milion maraka za prevazilaženje problema u proizvodnji, u ovoj godini. 


Na sastanku u Gradišci, 24. aprila, Dodik je obećao maksimalnu pomoć, da bi se ispostavilo da su njegova uvjeravanja najobičnija laž, koja mu je bila potrebna da voćare i stočare odgovori od najavljenog štrajka. U čemu je i uspio. 


Ništa novo od "Kovrdžavog" Dodika i njegovog jadnog sluge Pašalića.


Milion maraka dodjeljuje se za 2.000 hektara zasada krušaka i breskvi. Izuzeti su, od bilo kakve pomoći, proizvođači jabuka iako su i oni pretrpili štetu od 40%. 


Kruška, šljiva i breskva su stradale u omjeru od 80 do 100%. 


Kada se milion KM, koji će biti dodijeljen kao “pomoć”, podijeli sa 2.000 hektara zasada krušaka i breskvi, račun kaže da će po hektaru proizvođači dobiti 500 KM pomoći, što je dovoljno za jedan, najviše dva tretmana zaštitnim sredstvima. 


To je u tolikoj mjeri ponižavajuća i mizerna pomoć voćarima da su zanijemili od takve drskosti i bezobrazluka. Zabezeknuti su, jer ne mogu da vjeruju da “Kovrdžavi” i “Crveni vjetar” svjesno idu na uništenje voćarstva.


Da ta grana odumire ubrzano potvrđuje i podatak da je samo u posljednje dvije godine iskrčeno ili je proizvodnja obustavljena u nekoliko stotina voćnjaka, najviše zbog štete nanesene  mrazevima, te neadekvatne i mizerne pomoći vlasti entiteta, kao i zbog sve nemontrolisanijeg uvoza iz inostranstva.


Pomenutih 500 KM “pomoći” ni na koji način ne mogu pomoći voćarima da se oporave; Da su dobili obećana tri miliona, odnosno 1.500 KM po hektaru to bi već nešto značilo. Ovako, većini njih perspektiva je ili krčenje voćnjaka ili potpuna obustava proizvodnje. 


Najporaznije u svemu je što će “Crveni vjetar” Pašalić sad da blebeće kako je pomoć značajna, što je nebuloza, kao i on lično. 


Dodik i on su su grobari voćarstva i tu nema nikakve dileme.


Nakon što su slomili voćare, krenuli su i na uzgajivače svinja kojima je, takođe, značajno umanjena pomoć.


Svinjari će dobiti pomoć od 50 KM po tovnom grlu što je premalo, odnosno, ukupno milion KM, a obećano im je pet miliona KM.


Nakon što unište njih, kreću na ostale stočare. 


“Kovrdžavi” i “Crveni vjetar” djeluju da su neiskorjenjivi, ali u oktobru iduće godine i za njih će se naći lijek!