петак, 30. новембар 2018.

"Slučaj David" - "Institucije" u "Zoni Sumraka"


piše: Slobodan Vasković
Pokušaj lažiranja kretanja Davida Dragičevića tokom kobne noći 18.03., kada je otet, a potom lišen života, nije se, kao što smo imali prilike vidjeti, završio samo na njegovom navodnom boravku u ulici Velibora Janjetovića Janje, za šta ne postoji nijedan jedini dokaz.

Uprkos tome, najviši funkcioneri Republičkog javnog tužilaštva Miodrag Bajić i njegov pion Goran Glamočanin, kao i njihovi podređeni iz Okružnog tužilaštva Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, ostali su u okviru kriminalnog presa MUP-a RS, 26.03., kada je lažno navedeno da je David bio na Laušu, u pomenutoj ulici.


Vijeće Osnovnog suda Banjaluka zaključilo je, 29.10. o.g., da Vrećo nije ponudio nijedan valjan dokaz da je NN lice snimljeno u toj ulici u periodu od 02h 52 minuta do 03h 42 minuta David Dragičević


Uprkos tome, Tužilaštva ignorišu zaključke Suda, pa čak pokušavaju lažirati Davidovo kretanje, navodeći da je prošao pored knjižare “Kultura”, što je notorna neistina, jer bi ga u tom slučaju snimile kamere sa bankomata, koji se nalazi na tom objektu i koje pokrivaju cijelu tu raskrsnicu.

Utvrđeno je da te kamere, kao ni one sa kladionice “Mocart”, nisu snimile Davida te noći.


Siniša Kostrešević, načelnik Uprave krim policije, koji vodi istragu o Ubistvu Davida Dragičevića, pred Anketnim odborom je izjavio da je posljednji momenat kada se Davidovo lice nesporno i jasno vidi na nadzornim kamerama, vrijeme kada su ga snimile kamere sa "Optike Rej" u zanatskom centru.

“Optika Rej” nalazi se u ulici paralelnoj sa Gospodskom (bliže Metalskoj školi, nego NLB banci), pa je jedino logično da je sa tog mjesta otišao prema Metalskoj školi, gdje je namamljen, a nikako prema Laušu, kako to tvrde oni koji žele po svaku cijenu lažirati kretanje Davida te noći; insistiraju na tome kako bi nametnuli svoju neistinitu verziju događaja i zaštitili najodgovornije za zločin i njegovo zataškavanje. 


Kostrešević na Anketnom odboru nije rekao vrijeme kada su kamere sa “Optike Rej” snimile Davida, ali se iz njegove izjave može zaključiti da je David iz Gospodske otišao u “988”, pa onda prema firmi “Optika Rej”.

Veliki broj onih koji prate ovaj slučaj ukazuju da treba ponovo krenuti od Trga Krajine i trenutka kada Davida na početku Gospodske presreću dva nepoznata muškarca.

Oni ga tu zaustavljaju, razgovaraju sa njim.



Brojni koji su analizirali snimak sa Trga Krajine tvrde da David ne odlazi u Gospodsku, već u Jevrejsku ulicu, zajedno sa dvojicom koji su ga presreli.


Dešava se to u 02h 29m 37s, tako da je praktično nemoguće da za tri minute Jevrejskom ulicom dođe do kafea “988”, pa, nakon toga, da u 02h 32 minuta 41 sekundu bude ponovo u Gospodskoj kod “Triglava”, sa djevojkom sa snimka! 

Taj krug je nemoguće napraviti za tri minuta. 

Realno je da je David otišao sa dva NN lica, koja su ga presrela, u Jevrejsku; Ubrzo se vratio iz Jevrejske, pa kraj “Office Shoes” (na samom rubu Trga Krajine), otisao u Gospodsku, gdje se sreo sa djevojkom sa snimka.



Tek potom on odlazi u “988”, a kasnije i prema Metalskoj školi!

Šta to praktično znači: Da je David bio kod “Optika Rej” oko 02 časa i 40 minuta!

Od tog mjesta do kuće na Laušu je cca 1,3 kilometra, koja je morao preći za 12 minuta (satelitski snimak ukazuje da je potrebno vrijeme za prelazak te razdaljine minimalno 16-17 minuta), da bi se, kako to Tužilaštva i MUP RS pokušavaju nametnuti svim sredstvima, našao pred kućom Đorđa Rađena u 02 časa i 52 minuta. 



U tih (nevjerovatnih) dvanaestak minuta još je, kako “institucije” tvrde, svratio u pekaru “Zmijanje”, kupio burek, pojeo ga, nonšalantno bacio papir sa logom pekare, da bi ga Rađen bez problema mogao naći i stigao do njegove kuće da je “opljačka”! To je, praktično, nemoguće i neizvodljivo. 

I na ovom pada u vodu sva priča oko lažne pljačke kuće Rađenovih, kao i “institucije” koje na njoj insistiraju bez ikakvog osnova. 



Kada se ovome doda pokušaj lažiranja Davidovog kretanja kraj NLB banke, potom i knjižare “Kultura”, potpuno je jasno šta imamo na djelu i ko u tom nedjelu vodi glavnu riječ.



Ako se tome doda da nisu izuzeti tragovi sa baznih stanica iz te noći, da se čekalo mjesecima sa izuzimanjem snimaka sa video nadzora drugih objekata iz užeg centra grada, da se dozvolilo da mnogi od tih video snimaka budu potpuno uništeni, da se, sa onim što se uspjelo naći, pokušava manipulisati vremenom na smimcima, onda nema nikakve dileme da je na djelu organizovano zataškavanje naručene likvidacije i da “institucije” koje sada vode slučaj isti nikada neće dovesti do kraja. 


Preciznije, odvešće ga u najmračniju slijepu ulicu i tako pokušati sakriti bezbrojne nezakonitosti, nedjela, laži, prevare, javašluk, nerad… riječju, državni kriminal.