среда, 28. новембар 2018.

Kratak izvještaj iz BiH




piše: Slobodan Vasković

1.
U nedavno konstituisanom Predsjedništvu BiH borbe se još uvijek vode po hodnicima, sa tendencijom da se prošire na stepeništa i ulaze. I dalje…

2.
Izvještaji sa “ratišta” u zgradi ne ukazuju ni na kakvo primirje, već na rasplamsavanje sukoba, pa se ne treba iznenaditi ako se borbe tri člana Predsjedništva (gdje se ne zna ko koga čuva, još manje ko od koga treba da se čuva) prenesu i na parking prostor. I dalje…

3.
Država funkcioniše po inerciji, teško nasukana na nedjelovanje EU, koja čvrsto zatvorenih očiju i dalje ignoriše sopstveni “Bliski Istok” i dešavanja na njemu. Što vode svugdje sem ka EU. 

Ponor djeluje najizvjesnijim.

4. 
U “boljem” dijelu BiH represija dobija na intenzitetu, ubrzanju, masi, masovnosti, dok u “većem” dijelu BiH anarhija galopirajuće narasta.

5.
U “boljem” dijelu BiH, iskristalisana su tri centra moći: parapolitički - stranke “režimskog kontinuiteta”, paramilicijski - dijelovi MUP RS čvrsto uvezani sa Zločinačkim organizacijama; parapravosudni - dijelovi pravosudnih institucija čvrsto uvezani sa Zločinačkim organizacijama.

Saradnja Tri Centra Moći, koji su sve nezavisniji jedan od drugog, još uvijek nije izmakla kontroli u potpunosti - Bar po pitanju progona onih koji traže rješavanje Ubistva Davida Dragičevića, Ivone Bajo, Nikole Đurovića, Milana Vukelića, Jovana Arbutine…

6.
Po svim ostalim pitanjima TCM se usaglašavaju; zasad uspijevaju, iako imaju i teških trenutaka koji samo što ne eskaliraju. U međusobno nasilje, u šta bi drugo.

7.
Kloniranje Baje je uspjelo - Tri iz Jedan! Do sada...

8. 
U “većem” dijelu BiH situacija je ista, s malom razlikom - segmentirana je na Dva Dijela, u kojima je preslikana podjela “vlasti” iz “boljeg” diijela BiH. 

Sve Baja do Baje.

9.
Ubice dvojice policajaca su i dalje na bezbjednom, bez ikakvih validnih naznaka da bi se ta situacija mogla promijeniti. 

I ubice Dženana Memića su i dalje na slobodi. I ne samo njegove.

10.
Zato je Dženanov otac, porodica i oni koji ih podržavaju, pod punim udarom.

11.
Nije teško zaključiti šta čeka porodice ubijenih policajaca, ako se ne pohvataju Ubice, a oni krenu da traže istinu. 

12.
U zemlji bezakonja na zakone se najviše pozivaju oni koji su ih spalili; Što su glasniji i snažniji ti “pozivi”, nema dileme da Bezakonje dobija na intenzitetu.

13.
Kakofonija je jača od grmljavine; Ostalo je još da saznamo ko će prvi “da potegne”!

14.

Pripreme za sve ostalo što užase prati su, nažalost, u već poodmakloj fazi!