петак, 9. новембар 2018.

Bajić i Švraka zataškali Ubistvo osmogodišnje Ivone Bajo, kako bi prikrili krijumčarenje i pljačku preko “Bobar grupe”




piše: Porodica Bajo 

Odmah poslije ubistva osmogodišnje djevojčice Ivone Bajo, 23.07.2009., bilo je jasno da takozvani istražni organi iz kriminalističke policije i Okružnog tužilaštva u Bijeljini, pokušavaju prikriti prave krivce i stvarni uzrok ubistva, te je posle savjeta prijatelja, majka ubijene djevojčice odlučila angažovati “advokata” Duška Tomića.




Dok je trajala navodna istraga tužilaštva, u narednih pola godine, od porodice su se krili svi dokumenti, a tužilac Danica Stjepanović je izbjegavala svaki kontakt, pa čak ni preko advokata nisu dolazile nikakve informacije.




Kaiš tog ruksaka je dvostruko presječen, očito predmetom koji je i ubio djevojčicu; Dio nedostaje, te su ga zato i sakrili iz svih istražnih radnji, kako ne bi morali objašnjavati i vještačiti taj predmet! Njihov cilj je bio jasan: Da se ubistvo predstavi kao pad sa bicikla.




Obavljen je i snimljen telefonski razgovor sa vještakom trasologom iz Beograda, koji je izjavio da nema nikakvih saznanja, ne samo o tom materijalnom dokazu ubistva, nego ni da je kamion imao kvar; Vještaku nisu bili dostavljeni ni podaci o unutrašnjim povredama djevojčice, što je smišljeno urađeno kako bi se prikrio zločin.





Početkom avgusta 2010., majka ubijene djevojčice je doputovala iz Švajcarske, te smo pokušali te dokaze dostaviti načelniku kriminalističke policije i inicirati novu istragu, a u razgovoru nam je obećao da će uraditi sve što može, da se ne plaši za svoj posao dok ima deset prstiju na rukama.

Nije nam rekao šta će učiniti sa dokaznim materijalom no sada ističem činjenicu da je načelnik kriminalističke policije, gospodin Teodorović Aleksandar, samo 5 dana poslije našeg razgovora sa njim, pronađen mrtav u svom automobilu: Zvanična verzija je da mu je pozlilo tokom vožnje, da je doživio infarkt, sletio sa puta i udario u stub?!

Sahranjen je po hitnom postupku, bez obdukcije. Na naš pismeni Tužilaštvu da nas obavijeste: "Ko je bio dežurni tužilac u vrijeme kada je stradao Teodorović i kako je dozvolio sahranu bez obdukcije, (znajući da postoje otrovi koji simuliraju infarkt), nikada nije odgovoreno.





Iz svega proizilazi da je gospodin Teodorović, neposredno po našem razgovoru sa njim, materijal proslijedio specijalnom tužilaštvu. Uopšte nije isključeno da ga je taj postupak koštao života, jer je Kriminalna Grupa bila spremna na sve kako bi spriječili da se njihov zločin razotkrije.


Na tu odluku uložena je pritužba u zakonskom roku, uz koju su dostavljeni štampani dokumenti i fotografije na priloženom disku, na kojima se vidjelo da je sve ono što je napisano o prikrivanju dokaza ubistva istina. 


Kakav su dodatni zločin izvršili pripadnici Specijalnog tužilaštva, može se vidjeti iz fotografija dječijeg ruksaka koje bi i osnovcima bile jasne! 


Da bi mafijaški krug bio potpuno zatvoren pobrinuo se Miodrag Bajić, Glavni specijalni tužilac koji je potvrdio ovu skandaloznu odluku Mahmuta Švrake.


Opet su tu i Mahmut Švraka i Miodrag Bajić, uz podršku zločinaca iz policije, koji su pokazali svoje pravo lice na onoj užasavajućoj zločinačkoj pres konferenciji MUP RS (26.03.2018. op.aut.), kada su bezočno kriminalizavali žrtvu zločina Davida Dragičevića.





Nekih sedam dana poslije ubistva, od tadašnjeg direktora Univerzala, smo čuli da je, u vrijeme tragedije, u krug firme ušao kamion koji je dovezao “robu”; Prenijeli smo to advokatu, da bi dvije nedelje nakon ubistva Ivone, svjedoci, uključujući i vozače, dali izjave pred tužiocem u prisustvu advokata.

Te izjave su bile sakrivene od porodice čitavih 8 mjeseci a kada smo ih, poslije višemjesečnog insistiranja, najzad dobili od advokata Tomića, mogli smo se uvjeriti da je tim kamionom vršeno krijumčarenje, pošto su vozači dovezli 4 paketa, a direktor je ujutru zatekao samo paket.

U međuvremenu smo uspjeli doći do fotografija materijalnog dokaza ubistva - dječjeg ruksaka - koji su kriminalci iz “Bobar grupe”, preciznije portir u sadejstvu sa inspektorom Marković Dragoslavom i tužiocem Danicom Stjepanović, uklonili sa ubijene djevojčice, potom sa njega oprali benzinom tragove masti i ulja.




Nije nam rekao šta će učiniti sa dokaznim materijalom (pojasnićemo to malo kasnije), no sada ističem činjenicu da je načelnik kriminalističke policije, gospodin Teodorović Aleksandar, samo pet dana poslije našeg razgovora sa njim pronađen mrtav u svom automobilu: Zvanična verzija je da mu je pozlilo tokom vožnje, da je doživio infarkt, sletio sa puta i udario u stub?!

Nekoliko mjeseci kasnije, krajem januara 2011., iz tadašnjeg Specijalnog tužilaštva Republike Srpske (danas Posebnog odjeljenja) stiže naredba o nesprovođenju istrage protiv Danice Stjepanović. 

Šef tadašnjeg Specijalnog tužilaštva, kao današnjeg Posebnog odjeljenja bio je Miodrag Bajić.




Krivičnu prijavu protiv Spasojevićeve podigli smo zbog prikrivanja materijalnog dokaza ubistva, upravo onog čije smo fotografije predali gospodinu Todoroviću, kao i audio snimak razgovora sa vještakom na disku.

Iz naredbe o nesprovođenju istrage "KTA-ST-122-10" se može vidjeti da je dječiji ruksak, materijalni dokaz ubistva, dobro i detaljno opisan, ali se navodi kako nije dostavljen nijedan materijalni dokaz o tome, kao ni podaci o prikrivanju unutrašnjih povreda, konstatovanih obdukcijom kod ubijene djevojčice.


To se može objasniti samo time da su u Specijalnom tužilaštvu dokaze sakrili ili uništili a posebno je zanimljiva činjenica da je, istovremeno, u javnost izišao Dodik Milorad i zaprijetio ukidanjem specijalnom tužilaštvu.

Međutim, u odgovoru na tu pritužbu nema ni jedne jedine riječi o tome da li su analizirani dostavljeni dokazi.

Ničim se ne opovrgavaju iznesene tvrdnje uz priložene fotografije o tome kako je monstruozno prikriveno ubistvo, nego se potvrđuje odluka Specijalnog tužioca Švrake i istraga obustavlja.



Međutim, to tužilaštvo nije ni uspostavljeno da sprečava kriminal, nego da ga prikriva i učestvuje u pljački i ubistvima građana.

Očito zadovoljan na koji su način prikrili tragove ubistva Ivone Bajo, (prilikom šverca u “Bobar grupu”, Dodik Milorad nije ukinuo Specijalno tužilaštvo, ali je zato Specijalni tužilac koji je radio na ovom slučaju - Mahmut Švraka ubrzo nagrađen pozicijom Glavnog republičkog tužioca, a nedugo zatim je javno izjavio da je za procesuiranje "krupih riba" potrebna i politička volja!!!


Mahmut Švraka
To jasno znači da ih političari sprečavaju u istragama; U ovom slučaju, konkretno, prikriveno je ubistvo osmogodišnje djevojčice Ivone Bajo da bi se zaštitio Gavrilo Bobar (koji je preminuo 30.09.2014., op.aut.), da bi se prikrilo krijumčarenje narkotika i pljačka milijardi maraka preko “Bobar grupe”.

I onda logično, pošto su na slobodi ostali i krijumčari i ubice i saučesnici iz policije i tužilaštva, nastavljeno je sa ubistvima i pljačkom, te su stradali i drugi nevini ljudi, kao što su Nikola Đurović, Jovan Arbutina, Danijela Novaković…, da bi u martu ove godine došlo do mučke likvidacije Davida Dragičevića, koju su izvršili i prikrivaju potpuno iste osobe, kao i u slučaju prikrivanja ubistva Ivone Bajo.

Dokumenti