среда, 14. новембар 2018.

“Obdukcija” Ante Nobila, najnovijeg portparola PravosudnoPolicijske Zločinačke Organizacije (dokumenti)

piše: Slobodan Vasković



1.
Anto Nobilo potpuno se izgubio u slučaju Teškog Ubistva Davida Dragičevića. Izgubio se u tolikoj mjeri da je postao portparol Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS, Milana tegeltije (VSTS), Dragana Lukača (ministar), Miodraga Bajića (Posebno odjeljenje Republičkog tužilašyva).… 

Ta pozicija je, najblaže rečeno, veoma nedostojna.

2.
U nastupima, čiji je jedini cilj pokušaj kompromitacije Davora Dragičevića, stvaranje uslova za “Žrtvene jarčeve”, kao i pokušaj da se Ubistvo Davida Dragičevića po svaku cijenu “strpa” u okvir, koji je MUP RS, iznio na zločinačkoj pres konferenciji 26.03., Nobilo je napravio grube greške i dodatno potvrdio svoju ulogu “kukavičijeg jajeta”.



3.
Nobilo, malo bolje obučeni Darko Ilić, nije pročitao pažljivo sve dokumente MUP RS, koji ga u potpunosti demantuju. U stvari, na osnovu njegovih zaključaka koje je iznio Davoru Dragičeviću, prije nego su se razišli, čini se da nije gotovo ništa pročitao iz spisa!

4.
Prije svega, to se odnosi na rad Siniše Kostreševića, načelnika UKP-a, koji još uvijek vodi istragu oko Ubistva Davida Dragičevića.

5.
Nobilo je, kao i Ilić na zločinačkoj pres konferenciji, Davoru Dragičeviću saopštio da je Davida Dragičevića, kobne noći 17/18.03., ujutro u 2 časa i 38 minuta snimila kamera sa NLB banke.

“NLB banka - Kod semafora za tržnicu prelazi u pravcu “Kulture” (knjižara na raskrsnici, gdje je semafor op.aut.). Gubi ga se iz video nadzora, svjedoci kažu da je prešap semafor u pravcu “Ferhadije”, saopštio je Nobilo Davoru Dragičeviću, o čemu postoji i pisani trag.

NLB banka
6.
Međutim, Nobilo ne govori istinu, što potvrđuju materijalni dokazi koji su u posjedu i MUP RS i OJT Banjaluka. Uprkos tome, Nobilo i dalje pokušava da napravi konstrukciju, koja odgovora čelnicima PravosudnoPolicijske mafije, koje pokušava zaštiti.

7.
U Izvještaju MUP RS Anketnom odboru (formiranom 11.05.2018. godine), na strani 8, navedeno je sledeće:
“Prilikom pregleda ulica pronađena su dva snimka i to snimak video nadzora sa bankomata Sber banke i video nadzor kladionice Mocart u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Navedeni materijal dostavljen je Tužilaštvu. Analizom snimaka koji su dostavljeni, nije primijećeno kretnje pokojnog Davida Dragičevića pored navedenih objekata”!!!

MUP RS o snimcima kamera sa "Kulture" i "Mocarta"
8.
Nobilova verzija, prema dokazima MUP RS, Tima Siniše Kostreševića, koji je izuzeo snimke sa bankomata “Sber banke” i kladionice “Mocart”, jednostavno nije moguća, jer, kao što se na slici vidi, kamere sa bankomata, koji se nalazi upravo na knjižari "Kultura", u potpunosti pokrivaju raskrsnicu i, izvan svake razumne sumnje, snimile bi Davida da je prošao putem koji navodi Nobilo.

9.
“Analizom snimaka koji su dostavljeni, nije primijećeno kretanje pokojnog Davida Dragičevića pored navedenih objekata”, zaključak je MUP RS, koji potpuno demantuje Nobilove navode “Kod semafora za tržnicu prelazi u pravcu “Kulture” (knjižara na raskrsnici, gdje je semafor op.aut.). Gubi ga se iz video nadzora, svjedoci kažu da je prešao semafor u pravcu Ferhadije”.

10.
Da je prešao u pravcu knjižare “Kultura” bio bi snimljen, tu nema nikakve dileme.

Bankomat sa knjižare "Kultura"
11.
Nakon ove laži, ne znajući kako dalje da “uveže” priču, Nobilo je Davoru saopštio da je David Dragičević otišao na Lauš, u ulicu Velibora Janjetovića Janje, ne objašnjavajući ni kako niti kuda! Niti navodeći bilo kakav relevantan dokaz!

12.
Potom je ustvrdio da su kamere sa “Apartmana Vesto” i objekta “MK” snimile upravo Davida.

13.
Nobilo opet ne govori istinu, jer je očito da on nije pročitao gotovo ništa od dokumenata, već je Davoru saopštio ono što mu je servirao Ilić, malo lošije obučeni Nobilo.

Da je Nobilo radio svoj posao, sigurno bi pročitao izvještaj Agencije za forenziku BiH.

14.
Najznačajniji dio tog Izvještaja citiran je u već pomenutom dokumentu MUP RS (strana 10), dostavljenog Anketnom odboru. Objavljivao sam ga i ranije.

“Dana 25.04.2018. godine Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja u Istočnom Sarajevu dostavljeni su DV mediji sa video sadržajem snimljenim nadzornim kamerama radi forenzičkog ispitivanja i vještačenja (pročišćavanje snimaka radi identifikacije osoba). Od strane navedene Agencije dostavljen je Izvještaj o vještačenju koji je analiziran. Vještačenjem se nije uspjelo izoštriti lice osobe koja je snimljena sa kamerama MK i Apartmani Vesto, kako bi se na osnovu izoštrenih snimaka i izvučenih fotografija utvrdio identitet lica koje su zabilježile navedene kamere sistema video nadzora”, navedeno je u Izvještaju MUP RS, koji je dostavljen Anketnom odboru.

Nalaz Agencije za forenziku

Na taj način demantovana je Nobilova izjava da je David bio u ulici Velibora Janjetovića Janje.

15.
Međutim, Nobilo nije odustao od svoje i Ilićeve verzije, pa se, kao i Dragan Lukač prije njega (na sjednici Narodne skupštine 10. maja o.g.) pozvao na stručnjaka iz Slovenije Gregora Kovača (iz Celja), koji je izvršio analizu snimaka video kamere za aprtamana “Vesto” (u noći 18.03.) i njegov nalaz.

16.
Kovač je izjavio da Lukač na sjednici parlamenta nije rekao istinu, kada je, pozivajući se na njegov nalaz, ustvrdio “da postoji 80 posto vjerovatnoće da je sigurnosna kamera sa apartmana Vesto snimila Davida Dragićevića”.

Kovač je za “Večer” (18.05.)  rekao da su Lukačevi navodi netačni, jer se, kako je naveo, zaključci njegove analize ne mogu dati kao procenat. Kovač je za “Večer” objasnio da analizira visinu osobe i njegove cipele i da je prema ovim pokazateljima primijetio sličnost, ali identitet lica na fotografijama ne može potvrditi.


 Ni Agencija za forenziku, a ni Kovač ni na koji način nisu potvrdili da je na snimcima David Dragičević, a sličnost “visine osobe i njegovih cipela”, defakto, ne znači ništa. Jer, je ta osoba upravo ona koja “glumi” Davida. 

17.
Uz sve to, na predmetima izuzetim iz kuće Đorđa Rađena, koji su dati na analizu, nema DNK Davida Dragičevića. 

Tužilaštvo i policija imaju čvrste dokaze da David Dragičević nije bio u kući Đorđa Rađena, niti je bilo šta iz nje ukrao.

Policija je, u svom izvještaju dostavljenom Anketnom odboru, navela da je  izuzela kablove od laptopa (jedan od napajanja i jedan prikljucak od HDM - prema TV-) i dostavila iz Zavodu za sudsku medicinu radi utvrđivanja bioloških tragova - DNK.

Izuzeti predmeti
Na tim kablovima su nađeni samo tragovi DNK Đorđa Rađena i njegove supruge. 

Šta to znači: Da je David uzeo laptop iz kuće Rađenovih, za šta je lažno optužen, morao je ostati njegov DNK bar na kablu od napajanja. Međutim, nema Davidovog DNK. Kao što ga nema ni na priključku od HDM-ija, koji je takođe vještačen. I na njemu su, takođe, samo DNK tragovi Rađena i njegove supruge.

18.
Na drugim izuzetim stvarima, novčanik, flaša, opet je samo DNK Rađena i njegove supruge. To znači da David niti je bio u kući niti je je izvršio nikakvu pljačku, kao i da mu je novac podmetnut u džepove. I ostale, navodno ukradene stvari. Za to sada postoje validni dokazi, ali ni dalje se ništa ne preduzima prema Naručiocima Ubistva, Ubicama i ključnim pomagačima.

19.
Ogavno je Nobilo djelovanje, ali nije ni prvi ni poslednji koji pokušava spasti od potpunog raskrinkavanja PravosudnoPolicijsku mafiju.

zločinački pres MUP RS (26.03.2018.)
Čak i da je Nobilo u pravu, a nije, već iznosi notorne neistine, opet bi postojalo pitanje odgovrnosti dijela Vrha MUP RS koji je, između ostalog: Demonizovao Žrtvu Teškog ubistva Davida Dragičevića, lažima da je pljačkaš; Uništavao i krao dokaze, razvlačio istragu unedogled; Izuzimao nezakonito video snimke sa “MK” i “Apartmana Vesto”, putem osoba koje uopšte nisu pripadnici MUP RS; Brisao snimke video-nadzora iz užeg centra Grada; “Zaboravio” da zatraži ispise baznih stanica, koji su poodavno, novim podacima obrisani…

Takođe, ni Tužilaštvo ni na koji način ne može pobjeći od odgovornosti, jer su dozvolili sve navedene kriminalne radnje, a u brojnim od njih i učestvovali!

20.

Nastaviće se…

Davidov nestanak i likvidacija

David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.



Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.




Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, direktor Policije Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Lukačev savjetnik Predrag Ćeranić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)  

N1: Nobilo o napuštanju advokatskog tima u slučaju Dragičević (14.11.2018.)


Advokat Anto Nobilo, koji više nije dio međunarodnog tima za utvrđivanje okolnosti o stradanju Davida Dragičevića, govorio je jutros za N1 o ovom slučaju i razlozima napuštanja tima.
"Ideja oca o tome što se desilo i ono što sam ja utvrdio nisu se poklapale. To je bio razlog za prekidanje suradnje", kazao je Nobilo u Danu uživo na N1.
"S druge strane, uz taj istražni postupak koji se vodi, stvorio se jedan pokret 'Pravda za Davida' koji je sve više poprimao politička obilježja, gdje su se organizirali javna prozivanja različitih političkih dužnosnika, Dodika, ministra policije... Tu se baratalo lažnim činjenicama. Kad sam vidio da se otac neće distancirati od tog pokreta, nego prihvaća te lažne činjenice koje se vrte na tim njihovim uličnim manifestacijama, onda je bilo vrijeme da se ja povučem. Izazvalo je potres, ali mislim da će državno odvjetništvo u nekom razumnom roku, oni su vrlo blizu, završiti taj slučaj, otkriti ubojice i optužiti. Onda će biti sve jasno",kazao je Nobilo.