петак, 2. новембар 2018.

Budimka Bajo Bollin, majka ubijene djevojčice Ivone, o Dušku Tomiću, članu tzv. Advokatskog tima

piše: Slobodan Vasković

Ivona Bajo, ubijena 23.07.2009.
Odlučio sam se da objavim na blogu komentar gospođe Budimke Bajo Bollin, majke ubijene djevojčice Ivone Bajo, čija je likvidacija zataškana.

Gospođa Bajo je u nekoliko navrata komentarisala Ko je i Kakav je Nečovjek Duško Tomić. Njene riječi ga vrlo vrlo precizno opisuju.


Ispod komentara gospođe Bajo nalazi se tekst sa portala zurnal.info u kojem se navode brojni razlozi zbog kojih je porodica u ubjeđenju da je mala Ivona ubijena, a ne da je slučajno stradala.

Budimka Bajo Bollin: U već nekoliko navrata sam komentarisala tužilaštvo, sudstvo i advokate isključivo na osnovu ličnog iskustva povodom skrivanja ubistva moje kćerke Ivone Bajo. 

Tomić nas je zastupao, veoma kratko, ali i u tom kratkom periodu je pokazao ko je, kakva osoba, a ne želim ni spomenuti njegove vrijednosti kao advokata.

Ako želite problem, odugovlačenje procesa, skrivanje informacija, navođenje istrage u pogrešnom pravcu po svim elementima, onda izaberite Tomića da vas zastupa. 

On je ekspert u navedenim “poljima“... mogu slobodno i sa punom odgovornošću konstatirati da je “saučesnik“ nemorala, neljudskosti, nepoštovanja, beskičmenjak, zlo od karaktera.

Žurnal: NERIJEŠENI SLUČAJEVI U RS (2): Da li je djevojčica Ivona usputna žrtva međuentitetskih švercera?!

Objavljeno: 04.01.2014. 

Članovi porodice Bajo ne vjeruju službenim rezultatima istrage. Njen ujak Zdenko Bajo godinama na adrese raznih institucija šalje nalaze vlastite istrage o Ivoninoj smrti

Bicikl ubijene Ivone
Osmogodišnja djevojčica Ivona Bajo poginula je 23. jula 2009. oko 16 sati u Ulici kneza Ive od Semberije u Bijeljini. Djevojčica je vozila bicikl i, prema službenim rezultatima istrage, pala je nakon što je prešla s jedne na drugu ivicu trotorara. Zvanično, metalna žica s korpe bicikla je povrijedila krvni sud na grudima, što je izazvalo krvarenje u dišnim putevima, a potom i gušenje.

Članovi porodice Bajo, međutim, ne vjeruju službenim rezultatima istrage, kako nalazima obdukcije, tako i zvaničnoj verziji događaja u kojima je Ivona izgubila život. 

Njen ujak Zdenko Bajo godinama na adrese raznih institucija šalje nalaze vlastite istrage o Ivoninoj smrti, a saznanja do kojih  dolazi objavljuje i na Blogu koji je pokrenuo. 

On smatra da su na kamionu, kojim je iz Federacije BiH u Bijeljinu prevožena ilegalna roba, popucali španeri, koji su pogodili Ivonu, nanijevši joj smrtonosne povrede.

USPUTNA ŽRTVA
Zbog stalnog insistiranja i ukazivanja na propuste i istrazi Ivonine smrti, Zdenko Bajo se i sam našao na udaru institucija. Pod optužbom da prijeti tužiocima u Bijeljini i ugrožava njihovu sigurnost, protiv njega je podnijeta krivična prijava.
Nesporno, oko smrti Nikole Đurovića i Ivone Bajo mnogo je kontroverzi. Da bi se sve sumnje otklonile, a njihovi najbliži spoznali pravu istinu i pronašli kakav takav mir, potrebno je da nadležne institucije svoj posao urade profesionalno i pošteno, bez prikrivanja i zaštite bilo koga.


Ivonina majka Budimka je početkom 2010. godine, sa bratom Zdenkom, protestovala pred zgradom bijeljinskog Okružnog tužilaštva zbog obustavljena istrage o smrti djevojčice. 

Oni tvrde da je Ivonina smrt od samog početka obavijena velom tajne.

“Rekli su nam da nema povreda na tijelu, a kad je moja sestra insistirala da vidi tijelo svoje kćerke, zatekla je krvavo telo i dublju ranu na grudima”, rekao je svojevremeno Zdenko Bajo. Prema njegovim riječima, dodatnu sumnju izazvale su riječi patologa, koji je nakon obdukcije kazao da je ubod na grudnom košu djevojčice netipičan.

“Pretpostavljam da su mu inspektori skrenuli pažnju na žicu s bicikla, ali nam je on rekao da u svojoj karijeri nije vidio takav trag i otisak povrede i da ne može da potpiše da je reč o povredi žicom s bicikla”, rekao je Zdenko Bajo.

On tvrdi da je nadležne institucije ne žele da otkriju istinu o smrti Ivone, jer je ona usputna žrtva vozila kojim je organizovana međuentitetska kriminalna grupa švercovala neregularnu robu iz firme “Haak trans” u Federaciji BiH do firme “Univerzal” u Bijeljini.

Bajo tvrdi da je sa mjesta nesreće uklonjena Ivonina torba, koja je, kako tvrdi, dvostruko presječena, komad kaiša nedostaje, a veći dio ostatka je opran jakim hemijskim sredstvom i za to okrivljuje tužioca, smatrajući da se na taj način materijalni dokaz pokušao sakriti od istrage, porodice i javnosti.

Tužilaštvo je angažovalo vještaka dr Miroslava Busarčevića iz Beograda da izvrši rekonstrukciju događaja i okolnosti koje su dovele do Ivonine smrti, ali je on kasnije u telefonskom razgovoru (koji je snimljen) potvrdio da mu nisu bili upućeni svi materijalni dokazi i činjenice oko smrti djevojčice.

Tako Bursačević naknadno kaže da mu uopšte nisu bile poznate unutrašnje povrede koje su dovele do smrti i da je svoj rad bazirao samo na slici „ogrebotine“ koja se vidi na grudima. Bio je iznenađen kada je saznao da je probodena prsna kost i razorena desna plućna arterija i desna dušnica.

ŽRTVA JE KRIVAC
Zdenko Bajo i danas je ubijeđen da su nadležne institucije svjesno prikrile okolnosti pod kojim je njegova sestrična izgubila život samo da bi se zataškao šverc nelegalnom robom, čija je Ivona usputna žrtva. On se obraćao i Specijalnom tužilaštvu RS, uputivši im sve dokaze koje je prikupio. Ni tu nije naišao na razumijevanje. Specijalno tužilaštvo odbacuje predmet. 

“Napisao sam da će svi odgovorni završiti u zatvoru, te poslao pisma svim tužiocima o tome. Optužili su me zbog toga za ‘ugrožavanje sigurnosti’ i poslali policiju da mi odnese računar. Vraćen je poslije devet mjeseci, a poslije dvije i po godine razvlačenja, Okružno tužilaštvo Doboj je donijelo odluku o nesprovođenju istrage protiv mene, jer nije postojala nijedna prijetnja. Podnosioce sam tužio parnično, na šta jedan od njih odgovara da sam sve izmislio”, naveo je Zdenko Bajo.