среда, 4. јул 2018.

VSTS vodi nekoliko disciplinskih postupaka protiv Lepira i Vreće zbog niza propusta i prekršaja počinjenih tokom istrage o Ubistvu Davida Dragičevića

piše: Slobodan Vasković

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH vodi nekoliko disciplinskih postupaka protiv tužilaca Želimira Lepira i Dalibora Vreće zbog propusta u istrazi Ubistva Davida Dragičevića, saoštili su mi izvori iz VSTS.



Disciplinski postupci protiv Lepira, glavnog okružnog tužioca, i postupajućeg tužioca Dalibora Vreće pokrenuti su po službenoj dužnosti, a  u skladu sa nadležnostima Kancelarije disciplinskog tužioca. 

Defakto, Kancelarija je po službenoj dužnosti pokrenula disciplinske postupke, jer je uočila niz propusta i prekršaja Lepira i Vreće tokom istrage Ubistva Davida Dragičevića.

Sto dana Lepir i Vrećo nisu htjeli okvalifikovati djelo, da bi ga na kraju okvalifikovali kao “ubistvo s najnižim stepenom vjerovatnoće”, što nije ništa drugo do kompromis sa onim koji štite Naručioce Ubistva i Ubice, a nalaze se u vrhu MUP RS - Dragan Lukač, Darko Ilić, Darko Ćulum…




Samo njihovo sramno saopštenje, izdano 04.07., u kojem iznose detalje navodne istrage, je više nego dovoljno za suspenziju Vreće i Lepira, jer istraga mora biti tajna.

Kancelarija disciplinskog tužioca vodi još nekoliko postupaka protiv Lepira i Vreće na osnovu više prijava pojedinaca koji su ukazali na svjesne propuste i teške zloupotrebe dvojice tužilaca koji su obrukali potpuno tu profesiju.