понедељак, 2. јул 2018.

Skromnost&Vrlina: Zoran Tegeltija apartman u Moskvi plaćao 3.000 evra za noć


piše: S.V.

Fudbalskoj reprezentaciji Srbije, koja je završila učešće na Svjetskom prvenstvu, nije pomogla ni podrška ovdašnjeg finansijskog razarača Zorana Klajda Tegeltije.

On je u društvu Milana Keserovića i Aleksandra Leke Mrdića (zaposlen u UniCredit banci - kako to previše poznato zvuči), pratio neke od utakmica u Moskvi.

Tegeltija&pratioci su rezervisali aprtmane u skromnom hotelu “Four Seasons”, gdje noć košta 3.000 evra; Ukupno 9.000 evra za jednu noć  Navijačkog tima Vlade RS.

Navijački poduhvat Tegeltije, Keserovića i Mrdića nije njihov prvi zajednički projekat.

Intenzivno su oni radili i na programu “Nikola Tesla”, koji je donio 14 miliona KM minusa u  budžetu RS. Ta firma i njeni projekti su propali, ali NLB banci, gdje je Vlada RS, poTegeltijinom nalogu, dala garanciju, mora se vratiti kredit od 14 miliona KM.

Tu su “navijali” zajedno sa opskurnim Draganom Vučetićem, koji je prije dolaska na čelo JP “Nikola Tesla” imao osam propalih firmi.

Njegovi neuspješni privatni projekti, su njegovi neuspješni privatni projekti. Realizacija projekta u okviru kompanije “Nikola Tesla” je nešto sasvim drugo i oni će biti pod punom kontrolom Ministarstva industrije, tehnologije i rudarstva”, tvrdio je ministar finasija RS Zoran Tegeltija 23.4.2013 godine.

Sve je završilo propašću “Tesle”, izvlačenjem milionskih svota iz te firme i bjekstvom Vučetića, koji i nije bio državljanin BiH, u Njemačku.

U “Tesli” su bili uposleni i Keserović i Mrdić, a karakteristično za njih je bilo podizanje putnih troškova - na ime putovanja inkasirali su milion KM. Najveći dio tog miliona podignut je u kešu, a opravdan je falsifikovanim računima.

Potrošen je za provode u Dubrovniku i ostalim atraktivnim destinacijama. 

Organizator finansijskog ispiranja “Tesle” i milionskog pranja novca je bio Tegeltija, koji je sve “nejasnože” bez problema “sredio” u MUP RS, tako da je istraga bila navodna i vrlo neefikasna.

Milion u dnevnicama nikada nije tretiran, jedino se za Vučetićem diglo nešto prašine i to tek kada je otprašio iz BiH.

Tegeltija je nastavio da hara finansijama RS. Cijena apartmana u Moskvi koji je, za noć, koštao 3.000 evra je sitnica, kakvu štetu je on sa svojim finansijskim hordama počinio.