среда, 11. јул 2018.

Kakva je stvarna uloga inspektora MUP RS Slaviše Čovića (PS Teslić) u masakriranju Bogdana Rakića kojeg su životinjski pretukli i zamalo ubili narkodileri Armin Jašarević i Branko Jurić?!

piše: Slobodan Vasković


Bogdan rakić nakon zbjerskog prenlaćivanja
1.
Nikada nije razjašnjena uloga Slaviše Čovića, inspektora u Policijskoj stanici Teslić, u životinjskom prebijanju Bogdana Rakića, koje su izvršili narko dileri Armin Jašarević i Branko Jurić. A uopšte nije isključeno da je Čović Režiser cijelog slučaja i da bi morao odgovarati zbog toga!

2.
O ovom slučaju pisao sam početkom maja ove godine, a sada iznosim nove detalje i dokumente koji svjedoče da inspektor Čović u cijelom ovom slučaju ima značajnu ulogu, a da bi nova istraga, ukoliko bi se pokrenula (u šta je vrlo teško povjerovati) čak pokazala da je on sasvim realno Režiser masakra koji je jedva preživio Rakić.

3
Rakić danas ima samo 20 godina, teški je invalid, na jedno oko je u potpunosti izgubio vid, u pitanju je i drugo oko, a pakao na zemlji doživio je 01.11.2016. godine, kada su ga Jašarević i Jurić zamalo ubili na lokalitetu Hajdučke vode, na planini Borja.

Svjedočenje Alije Smajlovića o razlozima
prebijanja Rakića
4.
Rakić je zbog prebijanja imao potres mozga, izliv krvi u mozak, nagnječen mozak, odbijen bubreg, nagnječena pluća. Na jednom oku je trajno izgubio vid; Na drugo vidi svega 30 posto. Rakić ima trajnu amneziju. (vidi dodatak).

5.
Veoma je bitan automobil kojim je Rakić dovežen na Hajdučke vode. 

Osim njega, Jašarevića i Jurića, koji su ga prisilili da sjedne sa njima u automobil, prisutan je bio i Alija Smajlović.

6.
Smajlović je bio vozač. Automobil je “Fiat punto” čiji je vlasnik Sinan Huskić iz sela Potočani (Tešanj).

Huskić je, prema dokumentima koje posjedujem, Smajloviću iznajmio “Punto” 21.10.2016. godine na jedan dan - do 22.10.2016. godine.

7.
Međutim, Smajlovića je, kada je preuzeo vozilo, zaustavila saobraćajna policija, ustanovila da “Punto” nije registrovan i kaznila sa 100 KM, dva kaznena boda i mjesec dana zabrane upravljanja vozilom.


Svjedočenje Smajlovića o vozilu kojim je Rakić odvežen
na Hajdučke vode, nakon čega je zvjerski prebijen
8.
Nakon toga je Smajlović zaprijetio Huskiću da će ga tužiti, jer mu je iznajmio neregistrovan automobil.

9.
Prema Smajlovićevom svjedočenju, našli su se u kafeu “Kralj” gdje je bio prosutan, kako je naveo, “Sinanov dugogodišnji prijatelj Slaviša Čović”.

10.
Smajlović dalje kaže da je Čović sa Sinanom dogovorio da mu, kako ne bi podnio tužbu, da drugi auto (isto Fiat Punto) na korištenje 15 dana i još 200 KM.

11.
Smajlović je to i prihvatio, a upravo tim vozilom Rakić je odvežen na Hajdučke vode i životinjski pretučen i zamalo ubijen.


Svjedočenje Sinana Huskića o automobilu
12.
Dok su ga Jašarević i Jurić tukli, tražili su od njega da im prizna zašto im je “štimao sa policijom da su dileri” i da zbog toga mogu dobiti kazne do pet godina zatvora.

13.
Prema Smajlovićevom svjedočenju, Rakić je rekao da je to morao da učini “kako bi sebe spasao”, a da mu je “pedeset maraka dao inspektor Čović da od Jašarevića kupi drogu kako bi ga mogao uhapsiti”. 


Svjedočenje inspektora Slaviše Čovića (1)
14.
Sav taj razgovor su narko-dileri snimili telefonom.

15.
Inspektor Čović bio je, kako se vidi iz svjedočenja, itekako “duhom prisutan” tokom premlaćivanja.

16.
Nema nikakve dileme da je inspektor Čović natjerao Rakića da pokuša kupiti drogu od Jašarevića i Jurića (što je krivično djelo), kao što nema dileme ni da je učestvovao u dogovaranju između Smajlovića i Huskića oko incidenta sa neregistrovanim automobilom.

Sam Čović je na Sudu izjavio da je “sa Jašarevićem, Jurićem i Rakićem kroz službene radnje imao kontakte”!!! 

17.
Mnogo je pitanja na ovom  mjestu, a jedno od njih, na koje niko nije odgovorio, jeste: da li Jašarević i Jurić nisu htjeli plaćati “zaštitu” Čoviću, pa je on “gurnuo” Rakića da im smjesti i pritvori ih, kako bi ih stavio pod svoju kontrolu? To je trebalo da pokaže istraga, ali to niko nije istraživao. Ni Tužilaštvo u Doboju ni MUP RS! 

18.
Čović je na Sudu naveo da jeste bio u “Kralju” i da je Smajlovića uputio “da svoja prava rješava putem nadležnih institucija” ali i da je njemu i Huskiću rekao “vi se između sebe možete dogovoriti šta hoćete”.


Svjedočenje inspektora Slaviše Čovića (2)
Potvrdio je da mu je Huskić prijatelj, kao i da ga je pozvao u kafe “Kraj”, gdje je on njemu i Smajloviću još, kako je naveo, rekao da se “slučajno ne igraju i njega navode kao svjedoka”.

19.
Huskić je to dijelom potvrdio tokom istrage, kao i na Sudu, izjavom da je “tu blizu bio Čović Slaviša, ali da nije razgovarao sa njima”. 

Očito je da se Huskićeva i Čovićeva izjava ne slažu, jer Čović tvrdi da je razgovarao sa njim i Smajlovićem, dok Sinan kaže suprotno.

20.
Interesantno je zaista da je Huskića, tokom istrage o prebijanju Rakića, saslušao upravo inspektor Čović i da je isti taj inspektor izuzeo automobil, odnosno zadnja sjedišta radi vještačenja.


Inspektor Čović u istrazi o prebijanju Rakića
21.
Ono što je zapanjujuće jeste činjenica da nadležno tužilaštvo u Doboju nije uopšte obratilo pažnju na čitav navedeni niz “slučajnosti” oko inspektora Čovića, a zaista je prava katastrofa po MUP RS da je u istrazi oko zvjerskog prebijanja Rakića učestvovao i inspektor Slaviša Čović. 

22. 
Armin Jašarević i Branko Jurić presuđeni su na četiri godine i šest mjeseci zatvora; Jašarević je na izdržavanju kazne, dok je Jurić u bjekstvu. Za njim je raspisana potjernica, 27.02.2018. godine. (nastaviće se)  

Dodatak: Bogdanu Rakiću su narkodileri, koje su štitili pojedini inspektori iz PS Teslić, odbili bubreg, uništili jedno oko, gotovo ga oslijepili na drugo, nagnječili mu mozak…, htjeli ga živog zakopati... (09.05.2018.)


piše: Slobodan Vasković

Bogdan rakić nakon premlaćivanja
1.
Bogdana Rakića su htjeli živog zakopati - Narkodileri, koje štite pojedini inspektori iz Policijske stanice Teslić.

Nisu ga živog zakopali, ali su ga brutalno pretukli, 01.11.2016 godine. Bogdan je danas teški invalid. 

2.
Tog 01.11.2016. skinuli su ga golog i bacali niz duboku liticu; Morao se četveronoške vraćati; Kada bi se vratio, bacili bi ga ponovo. 

3.
Potom su ga sajlom vezali za drvo; Mučenje nije prestalo: Udarali su ga nogama u grudni koš i šakama u glavu, sjekli su mu kosu, bradu, trepavice… 

4.
Pao je u komu i završio na aparatima za disanje.

5.
Imao je potres mozga, izliv krvi u mozak, nagnječen mozak, odbijen bubreg, nagnječena pluća. Na jednom oku je trajno izgubio vid; Na drugo vidi svega 30 posto.

6.
Samo Bog zna kako je ostao živ: Bogdan Rakić danas ima svega 20 godina, a sve mu se desilo sa osamnaest.

7.
Pretukli su ga životinjski - narkodileri Armin Jašarević i Branko Jurić.

Presuđeni su na četiri godine i šest mjeseci zatvora; Jašarević je na izdržavanju kazne, dok je Jurić u bjekstvu. Za njim je raspisana potjernica, 27.02.2018. godine.

9.
Prije nego su gotovo ubili Bogdana, počinili su niz teških krivičnih djela; Nisu procesuirani, jer se sve sakrilo u ladicama PS Teslić.

To je prva krivica pojedinaca iz MUP RS. I to manja.

10.
Dešavanja koja su prethodila pokušaju ubistva Rakića svjedoče da su pojedinci iz MUP-a itekako upetljani u opisani zločinački akt. Lažno su optužili Bogdana za pljačku pekare!!!

11.
Petnaest dana prije zvjerskog premlaćivanja, u kuću njegove majke Roberte Glancer došli su inspektori i tražili Bogdana. 

“Pitala sam ih što im treba, oni su rekli samo neka provjera. Preko puta nas je bila opljačkana pekara. U vrijeme pljačke moj sin je bio u kući, ali su ga odvezli i držali sedam i po sati”, priča Bogdanova majka.

Potom su ga dovezli kući, a jedan od inspektora je od nje zatražio da “siđe do kolege u autu”. Za to vrijeme on je rovario po kući.

“Bogdanu je rekao da garderobu koju je nosio mora predati za vještačenje (trenerka, duks i patike); Dato im je to, ali ni dan danas nije vraćeno. Ponovo su ga odveli u stanicu i nastavili ispitivati. Onda su mene zvali i rekli da dođem u policiju”, navodi gospođa Glancer. 

12.
Inspektori su tvrdili da ne govori istinu kada kaže da je Bogdan, u vrijeme pljačke pekare, bio u kući.

“Ja sam rekla da nemam potrebe lagati, nemam se koga bojati. Ja sam bila u jednoj prostoriji, a moj sin u drugoj. Taj inspektor je izišao i brzo se vratio. Ponovo me pitao gdje je moj sin bio sinoć i ja opet kažem - u kući. A inspektor meni kaže da je Bogdan priznao da je bio vani. Rekla sam da je slagao, a ne priznao; Još sam tom inspektoru rekla: I ne znam šta ste mu vi radili da je to mogao reći ili je rekao da vas skine sa dnevnog reda”, navodi Bogdanova mati. 

13.
Drugi inspektor je od nje tražio da prizna “da je istresla drogu, jer će Bogdanu biti blaža kazna za 80%”.

“Ako ne priznam, rekli su mi da će ga voditi u Doboj u zatvor, a meni pretresti kuću. Odgovorila sam im e - ako je kriv vi ga vodite i odmah dođite pa pretresite. Tada je taj Inspektor kazao - neću više da idem u pretrese, meni je dosta svega. Da bi mi za dva minuta rekao - idi dole, čeka te sin i imaš vremena do mraka da se predomisliš i priznaš. Ja sam im rekla da više od onog što sam kazala nemam šta reći. I izašla sam”, navodi gospođa Glancer. 

14.
Nakon petnaest dana od ovih događaja Bogdan je surovo pretučen.

15.
Zašto je pretučen? Jašarević i Jurić su, dok su ga masakrirali, tvrdili da ih je “odao policiji”!

Ako ih je zaista prijavio policiji za dilanje, onda je samo neko iz policije mogao dojaviti dvojici Nasilnika ko ih je prijavio i za šta!!!

16.
“Tokom suđenja, jedan od Bogdanovih drugova je izjavio kako je inspektor dao mom sinu 50 KM da ode i od jednog od te dvojice kupi drogu i da mu je donese. Što je moj sin i uradio. Ako je već moj sin njih odao, kako su oni koji su ga polomili i načinili invalidom znali da ih je odao, osim ako to nije neko iz policije rekao. I sad poslije svega moj sin je invalid. Jedno oko je izgubio, a drugo je znatno oslabilo. Nismo u mogućnosti da se može liječiti”, navodi Roberta Glancer. 

Bogdan prije napada
17.
Prethodni navod je svjedočanstvo o podloj namještaljci, ali niko zbog toga nije odgovarao. Niko iz PS Teslić!

Jedan od inspektora bio je pozvan na suđenje kao svjedok optuženih; Niko ga nije pitao zašto je Bogdana slao po drogu i da li je, možda on ili njegov kolega, dojavio Narkodilerima da ih je nesretni mladić prijavio?!

Nijedan od inspektora koji su progonili porodicu Glancer i Bogdana Rakića nije ni po kom osnovu odgovarao. 
I dalje su na dužnosti!!!

18.
Glancerova je samohrana majka; Djeca iz tih porodica su najčešća meta narkopredatora, jer nemaju dovoljnu zaštitu. 

19.
Pojedini Inspektori, ogrezli u kriminalu, koji su dio Zločinačke organizacije formirane unutar MUP-a RS, najčešće djecu iz tih porodica prisiljavaju da rade za njih, a oni koji odbiju “regrutaciju” bivaju progonjeni, premlaćivani, namještaju im se “djela”, podmeće droga…

20.
Bogdan Rakić je bio sportista, trenirao je karate 14 godina, uz to i rukomet i košarku. Sve to prekinuli su narko dileri i njihovi zaštitnici iz policije.

Porodici Glancer, Roberti i njenon sinu Bogdanu treba pomoći na svaki mogući način kako bi što lakše živjeli, nakon užasa kroz koji su prošli.