понедељак, 30. јул 2018.

Lepir i Vrećo prikrivaju da su pripadnici MUP RS uništavali dokaze u slučaju zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića“; Lepir sakrio krivičnu prijavu protiv Vreće i Mitrovića podnesenu zbog “slučaja Lepir”

piše: Slobodan Vasković



“Po nalogu načelnika Uprave za organizovani kriminal Darka Ilića, dok je navodno vodio istragu o smrti Davida Dragičevića, svjesno su uništeni brojni dokazi koji su vodili ili mogli dovesti do Ubica, Saučesnika tog Ubistva, ali i njegovih Naručilaca”, saopštili su mi izvori iz pravosudnih institucija RS.

Oni dalje navode da Glavni okružni tužilac Želimir Lepir i postupajući tužilac Dalibor Vrećo imaju direktne dokaze o tome, ali da ih kriju kako ne bi morali podnijeti krivične prijave protiv Ilića i drugih koji su učestvovali u uništavanju tragova.



“Vrećo i Lepir čine krivično djelo štiteći Ilića i ostale, a već je trebalo da otpočnu niz istraga o njihovom zločinačkom djelovanju u ovom slučaju. Nestanak gaća Ubijenog Davida samo je jedan od dokaza, a tu je skrivanje i uništavanje izuzetog video materijala i brojni drugi kriminalni akti koje su počinili pojedini pripadnici MUP RS postupajući po nalogu Ilića, Dragana Lukača i Darka Ćuluma. Zbog ovakvog ponašanja i Lepir i Vrećo već su za krivične istrage i neophodno je da ona protiv njih bude i pokrenuta”, tvrde moji sagovornici.

Nije to jedino zlodjelo koje čini ovaj monstruozni zločinački duo.

Lepir i Vrećo su sakrili krivičnu prijavu koja je protiv Vreće i Mladena Mitrovića, Glavnog okružnog tužioca iz Prijedora, podnesena prije nekoliko dana.

U krivičnoj prijavi se Vrećo i Mitrović terete za zloupotrebe počinjene prilikom saslušanja svjedoka Milana Reljića, koji je svjedočio da je Meho Adrović isplatio Lepiru 50.000 KM i poklonio mu stan u Beogradu za oslobađajuću presudu. U to vrijeme, Lepir je bio sudija.



Vrećo i Mitrović su tada bili specijalni tužioci nekadašnjeg Specijalnog tužilaštva RS. Oni nisu dozvolili Reljiću da potpiše svoju izjavu dok nije pristao da se iz nje izbaci dio o Lepiru.



Lepir je sakrio krivičnu prijavu, nedavno podnesenu, kako ne bi otpočela istraga i pokušava sada da je prebaci kod Miodraga Bajića u Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva. A Bajić bi je, potom, bacio u smeće.

Problem im je što za tu prijavu nije nadležno Bajićevo odjeljenje, jer u vrijeme kada su Vrećo i Mitrović počinili krivično djelo na snazi je bio stari zakon, po kome je za takvu vrstu krivičnog djela nadležno Okružno tužilaštvo.

Još niko nije zadužen za taj predmet, a opstrukcija je potpuna.



“Umjesto da budu istraživani, Lepir i Vrećo vode istragu, uz pomoć Mitrovića, isljeđuju ko stoji iza grupe građana koja je podnijela protiv njih krivičnu prijavu”, kažu moji izvori.


Prema njihovim riječima, prijava je proslijeđena i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i disciplinskom tužiocu, ali smatraju da je i taj postupak unaprijed osuđen na propast, “jer će VSTS zaštiti Lepira, Vreću i Mitrovića”. 

PravosudnoPolicijska Mafija: Glavni Igrači i njihov način djelovanja kojim se ne dozvoljava istraga o Teškom Ubistvu Davida Dragičevića i štite Naručioci Ubistva, Ubice i Saučesnici (25.07.2018.)



piše: Slobodan Vasković

1.
Pravosudna hobotnica u RS ne počinje sa Želimirom Lepirom, Glavnim okružnim tužiocem, niti završava sa Daliborom Vrećom, tužiocem Okružnog tužilaštva Banjaluka; Njih dvojica su samo sluge i izvršioci mnogo većeg i snažnijeg Zločinačkog Mehanizma, čije djelovanje je Republiku Srpsku pretvorilo u Geto u kojem moćni pojedinci i grupacije sebi dodjeljuju ulogu Boga i odlučuju o životu i smrti. 

2.
Isti su odlučili da likvidiraju Davida Dragičevića, dvadesetjednogodišnjeg mladića, čvrsto vjerujući da za zločin Teškog Ubistva neće odgovarati, jer to PravosudnoPolicijski dio Zločinačkog Mehanizma, NarkoKartela koji hara Banjalukom i cijelom RS, neće dozvoliti. 

3.
Prethodna četiri mjeseca, koliko je proteklo od surove likvidacije Davida Dragičevića svjedoče da su naručioci Ubistva, Ubice i njihovi Saučesnici, uprkos brojnim greškama koje su počinili, i dalje van dometa pravde. Iz prostog razloga što dio visokih funkcionera MUP RS, kao i najviši pravosudni funkcioneri ovog entiteta rade direktno za njih. I štite ih svim silama, teško zloupotrebljavajući institucije koje vode. 



4.
Jednostavnije rečeno, funkcioneri na najvišim pravosudnim i policijskim pozicijama ne dozvoljavaju kažnjavanje Ubica, Nalogodavaca Ubistva i Saučesnika. Niti će to dozvoliti dok god su na funkcijama koje obavljaju, a koje koriste za zaštitu kriminalaca, sada i Ubica, a nikako za zaštitu građana. 

5.
Preciznije, te institucije postale su najveći neprijatelj naroda, jer su stavljene u funkciju brojnih Kartela (od zemljišne do narko mafije), a građanima je namijenjena uloga žrtve - pljačkaju ih, progone, zastrašuju, na sve načine ponižavaju, sada i ubijaju, bez šanse da se bilo koji pojedinac izbori za istinu i pravdu. Ili odbrani u situaciji kada je odabran za odstrel!

6.
Da je drugačije Teško Ubistvo Davida Dragičevića bilo bi riješeno još prije nekoliko mjeseci, (jer i u MUP-u RS i u Tužilaštvu znaju i ko je ubio i ko je naručio ubistvo), i ne bi građani bili dovedeni u situaciju da, zajedno sa roditeljima ubijenog mladića, svakodnevno traže istinu i pravdu na Trgu i, pri tom, budu karakterisani kao soroševci, izdajnici, strani plaćenici, teroristi… od istih onih lica koja neskriveno štite Ubice, Nalogodavce Ubistva i njihove Vojnike, listom pripadnike NarkoKartela, njegovog ogranka pod imenom Lauški Klan!



7.
Kako bi se navedeno razjasnilo, potrebno je vratiti se nekoliko godina unazad i sagledati strukturu nekadašnjeg Specijalnog tužilaštva RS, sada Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala (Republičko tužilaštvo). U toj strukturi su brojni odgovori za nekažnjavanje još brojnijih zlodjela.

8.
Naziv Posebnog odjeljenja potpuno je neistinit: Tačan je - Posebno odjeljenje za ZAŠTITU korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a sada i Ubica, Nalogodavaca Ubistva i Saučesnika u likvidacijama.

9.
Isto je bilo i u vremenu postojanja Specijalnog tužilaštva RS koje je dio vlastodržaca temeljno očistilo za brojne pljačke koje su počinili, donoseći Naredbe o odbacivanju, ukidanju, bilo kakvih istraga protiv njih.

10.
Na čelu Specijalnog tužilaštva bio je Miodrag Bajić, koji je sada i na čelu Posebnog odjeljenja, kao njegov rukovodilac, a ima i funkciju zamjenika Republičkog tužioca. 

Istina je da je Bajić stvarni Republički tužilac, dok je Mahmut Švraka, koji obnaša tu ulogu, tek njegov pion.



11.
Koliko sofisticirano je Mafija preuzela pravosuđe svjedoči podatak da je Bajićevo Posebno odjeljenje zakonom zaduženo isključivo za kriminal koji počine funkcioneri RS (osim ako je u pitanju predsjednik RS, za kojeg je nadležno Okružno tužilaštvo), a svaka prijava protiv nekog od nosilaca vlasti ide Bajićevoj privatnoj firmi - Posebnom odjeljenju. I završava u košu. Nagledali smo se toga već - krivičnih prijava u ogromnim količinama koje su, odreda, završile na deponiji. 

12.
Nema kažnjavanja nosilaca vlasti, Bajićev je moto i isključivi poslovni zadatak.

13.
U vrijeme postojanja Specijalnog Tužilaštva, na čijem čelu je bio Bajić, narečeni Švraka bio je specijalni tužilac.



Švraka je sada Republički tužilac.

14.
Darko Ilić je u Specijalnom tužilaštvu bio šef Odjeljenja za istrage i bezbjednost,  a nakon preimenovanja Specijalnog tužilaštva u Posebno odjeljenje, Ilić odlazi na funkciju u MUP RS, gdje postaje načelnik Uprave za organizovani kriminal.



15.
Hobotnica formirana u Specijalnom tužilaštvu, njegovim ukidanjem 01.07.2016. godine, širi se u MUP, ali i u druge brojne pravosudne institucije. I to na vrlo značajne pozicije. 

Bajićeva Kontrola tako postaje još veća, snažnija i kompleksnija.

16.
U Specijalnom tužilaštvu radio je i Dalibor Vrećo. 

Vrećo je završio srednju policijsku, nekako je stigao i do kraja Pravnog fakulteta, a kod Bajića je bio stručni saradnik, istražilac u Ilićevom odjeljenju, nakon toga i specijalni tužilac.



Po zatvaranju Specijalnog tužilaštva, Vrećo prelazi u Okružno Tužilaštvo Banjaluka.

17.
Peta Osoba koja se do sada nije pominjala u vezi opstrukcija što se čine da se ne bi došlo do Naručilaca Ubistva, Ubica i njihovih Saučesnika, osim Bajića, Švrake, Ilića i Vreće, a koja je, takođe, bila u Specijalnom tužilaštvu jeste Mladen Mitrović.

18.
Mitrović je, kao i Vrećo, bio policajac, nekako je završio Pravni fakultet, a u Specijalnom tužilaštvu prvo ide kod Ilića za istražioca, a potom postaje specijalni tužilac. 



19.
Nakon zatvaranja Specijalnog, Mitrović postaje, maja prošle godine, Glavni okružni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

20.
Bajić je zauzeo kompletnu Krajinu na taj način. 

21.
Ovih pet lica, Bajić, Švraka, Mitrović, Ilić, Vrećo, zajedno sa Želimirom Lepirom i Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova, ključne su osobe koje ne dozvoljavaju da se rješavanje zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića pomakne sa mrtve tačke.

22.
Treba naglasiti da svi oni, njih sedam, nisu istog ranga.

23.
Najviše rangirani u toj Vaninstitucionalnoj, ali i Kriminalnoj Grupi, koja vlada pravosuđem i policijom, su Bajić, Lukač i Ilić.

24.
Drugi Krug Paklenog Ubilačkog Mehanizma čine Švraka i Mitrović, dok su u Trećem Krugu Lepir i Vrećo.



25.
Lepir je pod punom kontrolom, ucijenjen slučajem “Adrović”, o kojem sam već pisao. 

Važno je podsjetiti na taj slučaj, kako bi se rasvijetlio način na koji drže u šaci Lepira.    

Iz svjedočenja Milana Reljića, 10.11.2015. godine u Specijalnom Tužilaštvu jasno je da je Želimir Lepir za oslobađajuću presudu, dok je bio sudija, uzeo 50.000 KM i stan u Beogradu.

Stan i novac isplatila mu je porodica Mehe Adrovića, kriminalca, kojeg je Lepir oslobodio iako je učestvovao u pljački.

"Otprilike nekih godinu dana, a možda i više, nakon što je Meho oslobođen na sudu, sastali smo se Nevenko, Meho i ja na Vlašiću. Tom prilikom Meho se hvalio nekom uspješno izvedenom pljačkom u Lionu u Francuskoj, koju je on izveo, a tada nam je pokazivao i neke satove i prstenje, a u razgovoru nam je rekao da je sudiji Želimiru Lepiru neko od Mehine rodbine, da li sestra, brat ii neko drugo od rodbine, ja se sada ne mogu tačno sjetiti, prepisao stan u Srbiji, u Beogradu, kao nagradu za oslobađajuću presudu. Taj stan se nalazi na Dušanovcu, iznad Steko bara u Beogradu, u blizini auto-puta", rekao je Reljić.



Reljić je svjedočio o pljački novca nekadašnje Nove Banjalučke Banke, u decembru 2004. godine.

Reljića su tog 10.11.2015. saslušavali Mladen Mitrović i Dalibor Vrećo, tadašnji specijalni tužioci Specijalnog tužilaštva.



Vrećo nije dao Reljiću da potpiše zapisnik o saslušanju sve dok nije pristao da se iz izjave izbaci dio oko Lepira. 

26.
Mislili su da su uništili sve dokaze, ali dokumenti potvrđuju da nisu. Iz prostog razloga što su to svjedočenje sačuvali za sebe, kako bi, zajedno sa Bajićem i Ilićem, mogli da ucjenjuju Lepira. Što i čine. Međutim, dokumenti su im iscurili i došli u moj posjed, samim tim i na uvid javnosti.

27. 
Naglašavam ponovo da Švraka, iako nominalno Republički tužilac, uopšte ne obavlja tu dužnost, već je samo figura koja izvršava zadatke koje mu da Bajić. Bitno je to zbog navodne istrage o zločinu teškog Ubistva Davida Dragičevića; Navodne, jer se ne vodi, zbog opstrukcije navedene Sedmorke, već samo fingira i čini se sve da se ide u ćorsokak, nikako ka Naručiocima Ubistva, Ubicama i Saučesnicima.

28.
Način zločinačkog funkcionisanja PravosudnoPolicijske hobotnice u ovom slučaju pokazuju i podaci do kojih sam došao. 

Posebna sjednica Narodne skupštine RS o “slučaju David Dragičević” održana je 10. maja, a na tom zasjedanju formiran je Anketni odbor. 



29.
Dan prije toga Švraka je, po nalogu Bajića, posjetio Lepira u Okružnom tužilaštvu i naložio mu, pred nekoliko svjedoka, da ne donosi nikakvu naredbu o istrazi prije zasjedanja Narodne skupštine RS.

30.
Bilo je bitno omogućiti Draganu Lukaču, Lepiru i ostalim da na toj skupštini teško izvrijeđaju Ubijenog Davida Dragičevića, dodatno ga kriminalizuju iznošenjem gnusnih laži da je narkoman, pokušaju odgovornost za skrivanje Naručilaca Ubistva, Ubica i Saučesnika prikriti i prebaciti na druge, ali i minimizirati strašni, užasni, morbidni, zvjerski način na koji je David Ubijen. Prije toga pretučen, otet i mučen.



31.
Bilo je, takođe, potrebno osnovati Anketni odbor, što je SNSD&kamarila učinila, birajući u njega četiri člana opozicije (od pet članova), pa ga potom difamirati, kako bi se  Ubistvo Dragičevića i protesti zbog toga što se ne otkrivaju Naručioci, Ubice i Saučesnici, prebacio na politički teren, a za sve optužila opozicija i članovi Grupe “Pravda za Davida”. 

32.
Treći, ne manje važan cilj, bio je razvlačenje cijelog slučaja unedogled i izbjegavanje donošenja bilo kakve naredbe, posebno one o istrazi Ubistva. 

Jednostavnije rečeno, Švrakina naredba Lepiru išla je direktno u korist Naručilaca Ubistva, Ubica i Saučesnika, jer su dobili dodatno vrijeme za uklanjanje tragova.

33.
Svjedoci smo da je Lepir poslušao bespogovorno Švrakino naređenje, jer je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka tek 28.6.2018. godine izdalo Naredbu o sprovođenju istrage protiv više NN lica zbog postojanja sumnje da su počinili ubistvo Davida Dragičevića.



34.
Važno je naglasiti i da je Lepir zakazo pres konferenciju za 29.06. kako bi javnost obavijestio o tome da je donesena Naredba o sprovođenju istrage. 

To je čak najavio i Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS u vrijeme rasprave o izvještaju Anketnog odbora, koji je, između ostalog, zaključio:
“Anketni odbor smatra da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske sa odgovarajućom tužilačkom odlukom”.  



35.
Izvještaj Anketnog odbora vladajuća većina, na čelu sa SNSD-om, je odbila, a Lepir nije održao najavljeni pres, jer mu je to, po Bajićevom nalogu, naredio Švraka.

36.
Jasno je zbog čega je to učinjeno: Da je Lepir održao pres tokom rasprave o Izvještaju Anketnog odbora, on bi morao biti prihvaćen, a ne odbačen.

37.
I ovaj postupak Lepira i njegovih Gospodara je u cilju zaštite Naručilaca Ubistva, Ubica i Saučesnika.

38.
Nakon odbijanja Izvještaja, obznanjena je Naredba o sprovođenju istrage, ali ni nakon nje ništa se u istrazi ne čini, osim što Vrećo svakodnevno, po nalogu Bajića i Ilića, nastavlja sa opstrukcijama i guranjem istrage u pogrešnom pravcu.



39.
Vrećo, takođe, svakodnevno izvještava Bajića i Ilića o tome šta se čini da istraga ne makne sa mrtve tačke i dobija od njih instrukcije kako da nastavi sa destruktivnim radom.

Vrećo, koji zajedno sa Bajićem ima Lepira u šaci zbog slučaja Adrović, samo je jedna linija kontrole. Ali ne i ključna.

40.
Glavni kontrolor i Lepira i Vreće je već pomenuti Mladen Mitrović, upravo onaj koji je, zajedno sa Vrećom, pirkrio svjedočenje Reljića oko Lepirove kriminalne uloge u oslobađanju Adrovića.

41.
Prljava pres konferencija MUP-a RS na kojoj je žrtva Teškog Ubistva David Dragičević kriminalizovana na najgori, najpodmukliji i najbezobzirniji način i na kojoj se pokušalo prikriti ubistvo (Ilić i Željko Karan u glavnim ulogama) održana je 26.03. 



Naredna tri dana Mladen Mitrović je svakodnevno bio u prostorijama Glavnog okružnog tužioca Lepira, gdje mu je diktirao kako treba da se ponaša nakon što dobije Izvještaj MUP-a RS “o smrti Davida Dragičevića”.

Izvještaj je u Tužilaštvo stigao 29.03., nakon čega ta institucija naredna tri mjeseca nije donijela nikakvu odluku.

42.
Isti taj dan, 29.03., Lukač je zahtijevao od Lepira da što hitnije okonča istragu, što je Lepir, iz straha da će biti žrtvovan od PravosudnoPolicijske mafije, a ne iz profesionalnih razloga, odbio.

“Nakon konferencije za štampu koju je održala policija (26.03., op.aut.), mi smo 29.03. dobili izvještaj. Kad smo dobili izvještaj ja sam imao kontakt sa ministrom koji je zbog prisutnosti tenzija u javnosti zamolio me da proučim materijal i da vidim može li se donijeti tu ubrzan postupak, odnosno naredba o nesprovođenju istrage”, potvrdio je Lukačeve zahtjeve Lepir za ATV, 05.07. ove godine.



43.
Mitrović je u periodu od 26.03.-29.03. pritiskao Lepira da istragu direktno dodijeli Vreći, jer je to bio najefikasniji način da se ona ne pomjeri sa mrtve tačke, da se opstruiše i da se zaštite Naručioci Ubistva, Ubice i njihovi Saučesnici.

Ucijenjeni Lepir je morao poslušati Mitrovića.

44.
Iako se predmeti dodjeljuju preko CMS-a (tako je propisano Pravilnikom), odnosno kompjuterskog programa koji metodom slučajnog odabira zadužuje za njih tužioce, Lepir je to u slučaju Ubistva Davida Dragičevića izbjegao. 

45.
Ukoliko je neki tužilac, kojeg zaduži CMS, onemogućen da preuzme taj predmet, onda se vrši presigniranje (u skladu sa šiframa propisanim Pravilnikom) i on se dodjeljuje drugom tužiocu.



Lepir je sve to izbjegao, izignorisao i svojevoljno dodijelio Vreći predmet, što je lično u nekoliko navrata potvrdio.

Učinio je to direktno, pod Mitrovićevim pritiskom i u skladu sa Bajićevim, Lukačevim i Ilićevim nalozima.

Na taj način formirana je Zločinačka Grupa za Nerješavanje slučaja Teškog Ubistva Davida Dragičevića i zaštitu Naručilaca Ubistva, Ubica i Saučesnika koja, čemu svjedočimo, radi svoj kriminalni posao perfektno.

46.
Uprkos tome ništa nije prepušteno slučaju: Mitrović, koji je Glavni tužilac tužilaštva u Prijedoru, ima puni uvid u sve detalje istrage i, mimo Vreće, obavještava Šefove o stepenu opstrukcije koji je na djelu. 



47.
On kontroliše i Lepira i Vreću, koji je nedorastao i nije svjestan da Mitrović ima još jednu, tajnu, liniju unutar Okružnog tužilaštva Banjaluka, preko koje ima uvid u dešavanja “iz minute u minutu”. Ali o toj drugoj liniji Mitrovićeve kontrole u nastavku koji uskoro slijedi. 

48.
Nema nikakve dileme niti sumnje u to da PravosudnoPolicijska mafija, osobe koje je čine i koje sam naveo u ovom tekstu, NEĆE dozvoliti otkrivanje Naručilaca Ubistva, Ubica Davida Dragičevića i njihovih Saučesnika. 

49.
Ostaje samo jedno: Bitka za Istinu i Pravdu se mora nastaviti svim demokratskim sredstvima. Do Kraja.

50.
David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.



Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.



Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su Dragan Lukač, Darko Ilić, Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)