уторак, 18. април 2017.

Uoči Protesta policija blokirala Sokolac

piše: Slobodan Vasković

Sokolac je pod policijskom opsadom, kako bi se spriječili bilo kakvi incidenti tokom protesta drvoprerađivača, koji bi trebalo da se održi u 11 časova i 55 minuta.

Od ranog jutra ovim gradićem čuju se pištaljke, kao vid protesta protiv Režima Milorada Dodika.

Dodik se veoma uplašio protesta i sve čini da amortizuje bijes, primarno drvoprerađivača, a potom i naroda.

Poseban problem mu je što iza protesta stoji dio SNSD-a, predvođen Milanom Jolovićem Legendom.

Dodik je tokom noći pregovarao sa Legendom, ali to je samo bensedinska priča za pobunjenog člana Režima i njegove pristalice, jer je Dodik već sa Čolovićem dogovorio da na čelo Š.G. "Romanija" dođe Daltonov čovjek Jovan Golijanin.

Jolović će biti do kraja izigran od Dodika, jer su protiv njega i Marko Vidaković, potpredsjednik stranke iz Istočnog Sarajeva, kao i Ljubiša Ćosić, predsjednik GO SNSD Istočno Sarajevo, koji su sa Čolovićem i razigrali cijeli plan preuzimanja ŠG. U toj ekipi je i neizostavni gensek SNSD Luka Petrović.

Na Jolovićevoj strani je Nedeljko Elek, veoma blizak Dodiku, ali bez većeg uticaja na njega po spornim pitanjima.

Elek je, takođe, meta Petrovića&co, čiji je cilj da ga u potpunosti udalje od Dodika. I ne samo njega, već i njemu bliske osobe, koje on štiti. Dešavanja oko imenovanja Rajka Bulajića na čelo ŠG, po nalogi Čolovića, pokazala su da Elek nema snagu unutar SNSD-a koja mu se pripisuje i da je tek epizodista.

Ključna stvar, ipak, jeste protest drvoprerađivača koji više ne mogu da trpe reketiranje vrha JP "Šume RS" Riste Marića.

Marić im je otvoreno tražio po deset KM/m3, a, ako plate taj reket, drvoprerađivačima ne ostaje ništa.

Nije isključeno da drvoprerađivači, koji su složni, bez obzira koju stranku podržavaju, na današnjem protestu zatraže smjenu Marića.

Činjenica je i da se Dodik uplašio Protesta, jer je naredio Čoloviću da odustane od Kontramitinga, a Rajku Bulajiću, nakon čijeg imenovanja za direktora ŠG je i buknula Pobuna, da demisionira. Bio je to manevarski potez, kako bi se Jolović izbacio iz igre, postavio Čolovićev čovjek, a oštrica Protesta zatupila koliko toliko.

Međutim, Bulajić je smao vrh ledenog brijega uništenja JP "Šuma RS" i šumskog prirodnog bogatstva, a samim tim i svih koji rade i proizvode u ovoj oblasti.

Poseban problem je izvoz oblovine u susjedne zemlje, koji organizuje vrh JP "Šume RS", jer je zarada enormna, a oni od izvoznika uzimaju deset evra/m3.