среда, 26. април 2017.

Klan se poigrava sa Režimom preko svojih igrača unutar Režima

piše: Slobodan Vasković

1.
Nakon što je Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, deblokirao račune “Alumine” (do 60 dana), zvornička firma nije ni u šta boljoj situaciji, nego što je to bila i prije blokade.

Radnici jesu primili platu, firma će raditi neko vrijeme, ali sve su to ograničeni, vrlo kratkotrajni, procesi.

I dalje je najizvjesnije da će “Alumina” postati plijen Pavlovića i Klana koji stoji iza njega.

2.
Klan je racionalan i pragmatičan: Odblokirali su privremeno račune “Alumine” kako ne bi uništili firmu koju smatraju svojom, a očito su ubijeđeni da im ona ne može izmaći, niti da vlasti Republike Srpske imaju načina, volje, pa i hrabrosti, da se bore za nju.

3.
Klan&Pavlović&Kupljeni deblokadom računa “Alumine” dozvolili su Miloradu Dodiku i odgovornim iz Vlade RS, prije svega Željki Cvijanović, Zoranu Tegeltiji i Petru Đokiću, da izvuku nos malo iznad vode, uhvate daha i naprave “društveno prihvatljiv” način da im predaju “Aluminu”.

4. 
Trenutno “davljenje” Dodika i Vlade RS značilo bi i davljenje “Alumine”, što nije interes Klana, jer firma odlično posluje i u njoj su stotine miliona sigurne zarade.

5.
Klan gospodari situacijom: Vidljivo je to i iz nastupa Dodika, koji se obrušio na Sudove, a potpuno “zaboravio” na Pavlovića i svog stranačkog drugara Zorana Stevanovića.

Dodik je u strahu od Pavlovića i Stevanovića, jer bi mogli javno saopštiti da im je upravo on novembra 2014. godine ustupio avion Vlade RS da se ide na pregovore u Kaunas. 

6.
Na pregovore je išao Zoran Stevanović. Cijelu ideju osmislio je Miloš Stevanović, koji je za te usluge plaćen sa pola miliona KM.

Gordan Pavlović i njegova firma “Pavgord” je 154 miliona KM, koliko je navodno, “Ukio banka” potraživala od firme “Birač”, otkupila za 6,5 miliona evra, 20.11.2014.

Pavloviću je bilo obećano ili 50-60 miliona KM za otkupljena potraživanja ili procenat u vlasništvu “Alumine”.

7.
Kada je Klan uvidio da Dodik ima namjeru da ih izvara u prevarantskom poslu, da im ne da ništa, blokirali su račune “Alumine” 12.04.o.g.

Nakon tog datuma, pa sve do privremene deblokade, koju je odobrio Klan, bitna su za naglasiti tri detalja; Pismo “Pavgorda” Dodiku, Pismo “Pavgorda” Sudu i Pavović u Vladi RS, 25.04.o.g..

U pismu koje je “Pavgord” uputio Dodiku, navodi se kako im cilj nije blokada dužnika, niti prenos sredstava sa računa “Alumine”, nego dogovor u kojem bi se “Pavgordu” priznala prava stečajnog povjerioca.

S tim u vezi, “Pavgord” je spreman da ponudi, u cilju što bržeg razrešenja ovih problema, odustanak od razlučnih prava, kao i smanjenje iznosa potraživanja, a od strane stečajnog upravnika očekuju priznanje potraživanja u opšti isplatni red. 

Ta potraživanja “Pavgord” je spreman da ne naplaćuje, nego da ih pretvori u kapital, odnosno postane suosnivač Alumine, navodi se u pismu koje je “Pavgord” uputio 20.04.o.g. Dodiku. 

Pismo je namjerno poslano Dodiku, a ne Vladi RS ili nekoj drugoj instituciji, kako bi javnost znala koja je stvarna adresa što je instruisala “Pavgord” u vezi sa kupovinom nepostojećeg duga od “UKIO banke”, ali i kako bi se znalo da Klan&Pavlović žele “Aluminu”.

Pismo je otvorena prijetnja Dodiku “javnim pjevanjem” i u to nema nikakve sumnje.

8. 
Drugo pismo, tačnije podnesak za deblokadu računa, “Pavgord” je uputio 26.04. Sudu u Zvorniku i u njemu se jasno navodi da je deblokada posledica početka pregovora “sa predstavnicima osnivača u cilju pronalaženja sporazumnog rješenja ovog postupka".

Još se navodi da bi pregovori trebalo da počnu narednih dana, ali da se od Suda traži da i prije isteka roka od 60 dana ponovo blokira račun, ukoliko do pregovora ne dođe ili oni, pak, ne urode plodom.

U ovom pismu uočljiva je ljutnja Klana što se stvari odvijaju sporo, ali i iskazana nova prijetnja novom blokadom računa.

9.
Klan drži sve konce šahovske partije “Alumina” čvrsto u svojim rukama. Tu nema dileme, kao što nema dileme da javno prisiljava vlasti RS da im “u pregovorima” predaju “Aluminu”.

Teško da će sada Klan pristati na 50-60 miliona KM, već će tražiti svih 154 miliona KM, što je u akcijama nekih 35 posto “Alumine”. Koračić do upravljačkih 51%.

10.
Pregovori su već počeli, 25.04. i na njima je Klan povukao potez deblokade. Pregovorima je prisustvovao i Gordan Pavlović, što je zapanjujuće, a još više iznenađuje da Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a, laže da Čuveni Goci P. nije bio u zgradi vlade.

Dodik bi trebalo da se zapita gdje je pozicioniran Višković, posebno ko je Pavlovića doveo na sastanak?!

11.
Da je i Vlada RS dobro pridavljena, svjedoči njihovo jadno saopštenje u kojem sve pokušavaju prebaciti na Stečajnog upravnika.

Postavlja se pitanje zbog čega ondi Goci P. sjedi u Vladi RS sa premijerkom i ministrima i zbog čega se pojedinci iz Vlade RS u cijelu tu priču uopšte trpaju?!

Posebno zapanjuje da Vlada RS, nakon (nepravosnažne) odluke Okružnog privrednog suda u Bijeljini, koji je potraživanja “UKIO banke” oglasio ništavim, poziva na pregovore između “Alumine” i “Pavgorda”.

"Naša sugestija je da, ukoliko je to moguće, pravni timovi dvije strane razmotre cjelokupnu situaciju u vezi sa „Aluminom“ i predlože najbolje rješenje kako bi se spriječilo dalje iscrpljivanje fabrike i neizvjesnost radnika", navodi se u saopštenju.

Oko čega se treba pregovarati, ako “Pavgord”, prema odluci Suda, nema ništa?!!!

12.
Saopštenje Vlade RS je kapitulantsko; Predaja bez ispaljenog metka i ide direktno na mlin Klana, čija je namjera preuzimanje “Alumine”.

Iz saopštenja Vlade RS se ne uočava da su spremni za bilo kakvu vrstu borbe kako bi spasili “Aluminu”!

13.
Postoji li ikakav način da Republika Srpska spase svoju imovinu i ne dozvoli da je preuzme Klan?

Prema “pamučnom” istupu Dodika i kapitulantskom djelovanju Vlade RS ne bi se reklo da postoji bilo kakva šansa. A najjednostavnije bi bilo pokrenuti procese oko pljačke milijarde maraka iz firme “Birač”, kojoj pripada i “Alumina”!

Policija je uradila krivične prijave, istražila jedan dio te pljačke (koju su, kako je to rekao ministar Tegeltija izvršili “litvanski banditi”), ali sve te prijave stoje u ladicama.

Šta rade MUP RS i nadležna Tužilaštva, ti vrli zaštitnici RS i zašto sada ne pokažu da to zaista i jesu, procesuirajući odgovorne i stvarajući ambijent da se “Alumina” spase i ostane u vlasništvu RS?!

I zašto Tegeltija podržava pregovore, ako su “litvanski banditi” odnijeli, (kako je rekao prije četiri godine), milijardu maraka?!

14.
Teško će ići procesuiranje Tegeltijinih “Bandita”, jer je u Kolu Klana i dio visokih funkcionera MUP RS, dio Tužilaca i Sudija.

Sam ministar Tegeltija, sa svojom opcijom “dogovora”, koju snažno zastupa, dodatno potvrđuje da Vlada RS ne radi ništa u korist RS. Dapače.

Biće zaista interesantno vidjeti da li će Tegeltijin resor, za to određeni funkcioner (G.G.), koji se nalaze na poziciji predsjednika Skupštine akcionara, staviti na dnevni red tog tijela prihvatanje potraživanja “Pavgorda”?! 

Skupština akcionara je 7. juna (u onih 60 dana deblokade), a ako bi se izglasalo prihvatanje potraživanja, Vlada RS je pred svršenim činom, a “Alumina” izgubljena.

Biće vrlo interesantno vidjeti kako će se na toj Skupštini (i do nje) ponijeti predstavnik Vlade RS (G.G.), kako Tegeltija, a šta će na sve reći Dodik!!!

14. 
Postoji i mogućnost predstečaja, koji može trajati šest mjeseci i u kojem Sud nema mogućnost blokade računa; U tom periodu bi nada bila da  nadležni Sud donese pravosnažnu presudu po pitanju potraživanja “Pavgorda” i da ona bude u korist Republike Srpske.

15. 
Ova varijanta je vrlo vrlo klizava, jer je mnogo želja, a malo vremena, a jasno je i da Dodik više nema ni snage ni moći da utiče na Sudove u mjeri u kojoj je to činio ranije.

Jasno je i da je Klan izuzetno jak, finansijski moćan, da kontroliše brojne važne klipove u Režimskom sistemu, ali i u Opoziciji, koja nije ni pisnula na proces otvorenog otimanja “Alumine”!

Jasno je i da Klan neće sjediti “skrštenih ruku”, kao što to ne čini već dvije poslednje godine i da će uraditi sve da se dokopaju “Alumine”.

Vrijednost ove firme se procjenjuje i na pola milijarde maraka, a Klan bi je/će je dobiti za 6,5 miliona evra! To se zove tranzicioni horor u režiji Režima!

16.  
Posebno pitanje je gdje su sada nestali najglasniji branioci RS, bezbjednjački “gorostasi” i zašto u svim ovim dešavanjima u Zvorniku (i na Sokocu) ne vide nikakvu Revoluciju, ni Obojenu ni Neobojenu, već ćute kao zaliveni?!

Šta je na djelu; Niko nije rekao “Puc”?!

17.
Ostanite sa mnom, jer dramatična bitka za “Aluminu” još nije gotova, iako trenutno djeluje izgubljena.