субота, 29. април 2017.

Hrvač u Blatu

piše: Slobodan Vasković

1.
Dodika je njegovo psihopatološko okruženje, sastavljeno od isluženih udbaša, izanđalih Radovanovih poltrona i nosača kišobrana, sjecikesa, beskičmenjaka, “biciklista”…, pokušalo projektovati u Regionalnog Lidera; Na kraju jedanaestogodišnjeg napornog rada na Dodikovom hororliku i nedjelu, uspjeli su od njega stvoriti Hrvača u Blatu, koji se bori sa provincijskim đilkošima, kao što su Mirko Čolović, Zoran Stevanović, Gordan Pavlović, alijas Goci Litvanone…

2.
Poseban problem za Dodika jeste što je u svim bitkama u Blatu na ivici poraza i što mu pozicije djeluju nespasivo. Problem veći od toga je što mu iz tog Blata nema izlaska.

3.
Čolović ga je zagnjurio na dno Kaljuge, držeći mu čvrsto glavu među svojim koljenima.

“Dodirni mi koljena” je toliko eskaliralo da je Čolović, nakon što mu je stranački suparnik MIlan Jolović Legenda (obojica su SNSD-mafijaško krilo), preoteo ŠG “Romanija”, organizovao prijetnje Smrću svom protivniku.

Prijetnje Smrću uslijedile su nakon nekoliko “nerazjašnjenih” pucnjava na Sokocu i, takođe, “nerazjašnjenih” fizičkih obračuna.

4.
Lice NN koje je uputilo prijeteće SMS poruke Joloviću, prije toga je bilo na telefonskoj vezi sa Čolovićem. Telefonom sa kojeg su sijevnuli SMS-ovi. Pa vi vežite.

Nakon što je sve osvanulo u Režimskim medijima, Čolović i njegov lični sjekač Bojo Gadafi Borovina prijavili su, takođe, prijetnje. 

Kakvo loše pokrivanje. Uspješniji bi bili da su stvaili bar najlon kesu na glavu.

5.
Da bi se spriječila “Mrtva glava”, došli su inspektori iz Banjaluke koji sada sve te prijetnje “češljaju”. 

Kako god završi, Dodiku nema izlaska iz Čolovićevog blata, jer ga je on podržao u namjeri da Rajka Bulajića, tog nepatvorenog kriminalca, postavi na čelo ŠG, nakon čega je krenuo otpor drvoprerađivača. Pa premlaćivanja, pucnjave, prijetnje smrću…

6. 
“Otpor D” je na Sokolac doveo Stevu Mirjanića Metuzalema, posle Dodika najvećeg lažova u RS.

Teško me pogodilo kada sam primijetio da do Metuzalema. na sastanku, ne sjedi Cile, koji Mirjanića obožava do divljenja, već mu se između uvalio Risto Marić, znan i kao 10KM/m3. U slučaju izvoza, Marić je znan kao 10 evra/m3.

Metuzalem i Marić su gotovo sve što su prerađivači tražili i obećali, ali su sve i slagali. Posebno oko nezakonitog izvoza drvnih sortimenata.

7.
Šema izvoza drvnih sortimenata bila je organizovana preko direktora šumskih gazdinstava. Za uslugu stavljanja na raspolaganje više oblovine nego što im pripada po ugovorima, pojedini drvoprerađivači su činili usluge izvoza direktorima. 

Prerađivači su balvane izvozili svojim kamionima, na svoje papire, odvozili u Srbiju i prodavali, a pare su nosili direktorima šumskih gazdinstava. Za protivuslugu dobijali su više ublovine, i to one najbolje klase koja im se fakturisala pod lošijom i mnogo jeftinijom klasom, na osnovu čega su ostvarivali ekstra profit. Ovo se radilo u Čajniču, Foči, Višegradu, Rogatici, Sokocu, Han Pijesku..

Uprkos odluci preduzeća "Šume Republike Srpske" da se blokira isporuku šumskih drvnih sortimenata prerađivačima sa spiska koji su izvozili oblovinu u Srbiju, oni i dalje nesmetano tovare na lagerima ŠG "Sjemeć" u Rogatici.

Sve se odvija pod kontrolom načelnika opštine Milorada Jagodića koji ne dozvoljava da se imenuje direktor ŠG "Sjemeć". 

Inspekcija rada još u 2015. godini "Šumama Srpske" naložila je da moraju do 05.05.2015. godine Milorada Jagodića penzionisati sa mjesta direktora ŠG zbog 43 godine radnog staža i 65 godina života. Jagodić je izdejstvovao produženje ovog roka do avgusta 2015. godine, a onda je pozicijom ruke poslanika u NS RS ucijenio vrh SNSD da mu se da izmišljeni ugovorni status "direktora-menadžera" i funkciju direktora obavljao sve do  izbora za načenika opštine na oktobarskim izborima. 

Izbore je kupio parama izvučenim iz "Sjemeća". 

8.
Biće toga još o Jagodiću narednih dana i nedelja, a ovaj tekst u tekstu sam objavio, vjerujući (prilično naivno od mene) da bi Inspektori, kad su već na Sarajevskoromanijskoj regiji, mogli da se pozabaviti i ovim slučajem, osim što love Čolovićeve prijeteće SMS poruke.

9.
Dok se sa Čolovićem valja po Blatu, sa Stevanovićem i Litvanone Gocijem, Dodik se valja po jalovini. I lužini.

Dodika su oko “Alumine” bukvalno izdali svi njegovi vrli prijatelji (čitav Telefonski imenik), koji su ga ukivali u zvijezde, stvorili od njega lažnog Nadčovjeka, a onda mu “Aluminu” zabili u leđa. Do Balčaka.

10.
Blato “Alumine” mnogo je kompleksnije, dublje, smrdljivije od onog Čolovićevog.

Stevanović i Goci bukvalno dave Dodika u Blatu njegovih krimprojekcija, obećanja/prevara, a sve je tako postavljeno da sa padom “Alumine” i Dodik definitvno pada kao iole ozbiljan politički igrač.

Ukoliko ga Zoki i Goci uspješno “zadave” u Crvenom Mulju i otmu “Aluminu” od Republike Srpske (na odličnom su putu), Dodik jedino može odgovoriti Štrikom. 

11.
Lažni Regionalni Lider konačno je i javno u svom prirodnom okruženju - Blatu i Crvenom Mulju. 

Štrik je stvar ličnog izbora, nikako moj poziv na bilo šta.

12.
Pratim i ostale stranke, sem Mafijaškog krila SNSD-a; U onom drugom krilu, Radojičić se polako, ali vrlo čvrsto gradi. 

Ima i on svakodnevne prijetnje, kao i njegovi saradnici, ali MUP nešto ne interveniše; Ni hitro ni dubinski.

Mora da je primaran “politički” cilj Režima spriječiti unutrašnji Obračun Bandi. Dotle će se, valjda, Radojičić već nekako i sam odbraniti.

13.
PDP je u borbu protiv Režima uveo diplomatskogerijatrijski projekat. I odlično im ide. 

Arie Livne, najstarija Varalica na Balkanu, doživio je pravu kalvariju, a i Dodik sa njim. 

To je već pretužna priča, ali nema dileme da je PDP-ov pristup - riječ na riječ; saopštenje na saopštenje - dao jako dobre rezultate.

14. 
SDS je “Sfinga”. Potpuno šuplja, pa se stalno čuje eho od propuha - Poklopite se ušima, Poklopite se ušima, Poklopite se ušima…

Jezivo zaista.

Zaobilazim ih u širokom luku, duhovi mrtvih stranaka znaju biti baš zastrašujući.

15.
Od politike SDS-a nisu ostale ni uši, pa otud valjda onaj jezivi eho - Poklopite se ušima, Poklopite se ušima, Poklopite se ušima…

16.
Već deset dana pokušavam da domislim šta je Vukota G. rekao novo/kvalitetno/obećavajuće kada je gostovao kod S.R.T. 

Nisam ništa domislio, jer nije ništa ni rekao. To je toliko Ništa da se, nakon tog gostovanja, nije čulo čak ni Poklopite se ušima, Poklopite se ušima, Poklopite se ušima…

15.
Nije sve tako tragično na političkoj sceni; Ima i prave burleske. 

Recimo Babalj i njegova najava “Radikalnih Mjera”.

Babalj je, što se politike tiče, nešto poput loše verzije Gručo Marksa, a što se tiče “Radikalnih Mjera”, jedino se može očekivati da Gručova ekipa rasproda još nekoliko desetina hektara zemlje Istočnog Sarajeva osobama iz Arapskih država. 

Gručo je tu vrlo radikalan - on i Bojo Policajčina Gašanović, preko Gručovih kumova, prodaše sve što Osobe iz Arapskih zemalja iskeširaju. I pogledom obuhvate.

Kako su krenuli, Sarajevo bi za desetak godina moglo zaista graničiti sa Teferanom. Istočnim.

16.
I za kraj - Hrvač u Blatu uskoro ima finiš velike borbe za Ljubiju. To će biti baš prljavo!

17.
Ostanite sa mnom.