среда, 19. април 2017.

Krim policija u "Alumini"; Radnici u petak na Protestu

piše: Slobodan Vasković
Pripadnici kriminalističke policije MUP RS ušli su jutros u "Aluminu", gdje izuzimaju dokumentaciju koja se odnosi na sporna potraživanja firme "Pavgord" od firme "Birač", čija je "Alumina" firma-kći.

Inspektori izuzimaju sve ugovore koji se tiču blokade računa "Alumine", a juče su u Sudu u Zvorniku iskopirali sve dokumente na osnovu kojih je blokiran račun.

Pod lupom inspektora nalazi se i pravni tim "Birča", koji je otpušten 18.04.2017, godine.

Riječ je o advokatima Aleksandru Popoviću i Risti Kojiću, za koje se sumnja da su imali "neprofesionalne kontakte" sa "drugom stranom", odnosno sa firmom "Pavgord".   

Postoji sumnja i da su pojedine sudije "uvezane" u cijeli slučaj blokade računa i da u ovoj širokoj akciji satiranja "Alumine" ima i mita i korupcije.

Zapanjujuće je da tek sada reaguje krim policija, iako cijela ova situacija oko "Alumine" i "Pavgorda" traje već nekoliko godina.

Načelnik Zvornika Zoran Stevanović založio se za pregovore između "Alumine" i "Pavgorda"   oko spornih potraživanja i najoštrije osudio rukovodstvo "Alumine"; Istovremeno, iz "Alumine" stižu teške optužbe na njegov račun i tvrdnje da djeluje zajedno sa Gordanom Pavlovićem, vlasnikom "Pavgorda". 

Stevanović je demantovao da je izvršio uticaj na Sud da blokira račun "Alumine", iako se iz "Alumine" tvrdi suprotno.

Račun "Alumine" i dalje je blokiran, a nadležni sudija odbija da uzme ovaj predmet u rad, iako ima nalog od Višeg privrednog suda u Banjaluci da račun hitno odblokira.

"Alumina" gubi tri miliona KM dnevno zbog blokade računa. 

Radnici "Alumine", "Boksita" i rudnika iz "Srebrenice" u petak bi trebali održati proteste u Zvorniku, ispred Suda.

Sud se nalazi tik uz opštinu. 

Iako blokada "Alumine" traje već sedam dana, niko od nadležnih se nije oglasio - ni Vlada RS, ni Petar Đokić, resorni ministar, ali ni Milorad Dodik. 

Račune “Alumine” blokirala je firma “Pavgord” na osnovu nepriznatih potraživanja; “Pavgord” je prije nekoliko godina kupio potraživanja UKIO banke od firme “Birač” (“Alumina” je kćerka firma) koja iznose 164,5 miliona KM za 6,5 miliona evra. 
“Pavgord” je zatražio da bude uvršten u spisak povjerilaca.


Te obaveze nije priznao stečajni upravnik, niti se one mogu priznati.