петак, 21. април 2017.

Dodik - Izvršilac Mafije (drugi dio)

piše: Slobodan Vasković

1.
Sjeća li se iko još 19. oktobra 2013. godine, kada je Milorad Dodik zaprijetio ukidanjem Okružnog privrednog suda u Bijeljini, jer je, par dana ranije, Sud donio presudu o blokadi računa firme "Alumina" iz Zvornika.

Sud u Bijeljini presudio je tada kako je "Alumina" dužna isplatiti litvanskoj “Ukio banci” 154 miliona KM po osnovi prispjelih kreditnih obaveza.

"Moja prva reakcija je bila da ukinemo sud u Bijeljini, jer očigledno služi za spekulacije i premjestimo ga na neko drugo mjesto. Možda se to i desi", rekao je Dodik na Palama, gdje je tada boravio.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je tada kako pokušaj naplate dospjelih kredita predstavlja "Udar litvanske Mafije”, te je najavio kako će entitetska vlada, bez obzira na sudsku, presudu učiniti sve da "Birač" spasi od propasti.

Pomenuta 154 miliona KM od “Ukio banke” otkupio je Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, za 6,5 miliona evra, 20.11.2014., trinaest mjeseci nakon Dodikovog “zabranjivanja suda”.

Isti taj “Pavgord” je blokirao račune “Alumine” 12.04.2017. godine, sa namjerom da naplati svih 154 miliona KM: Odluku o blokadi je donio Osnovni sud u Zvorniku, ali Dodik nije zaprijetio ukidanjem Suda u Zvorniku, niti je Tegeltija okarakterisao blokadu računa kao “Udar Mafije”.

Tegeltija se uopšte nije oglasio.

2.
Zašto je blokada računa 2013. godine bila “Udar litvanske Mafije”, a 2017., nakon blokade računa po istom osnovu, ali sa drugim akterima, nije i zašto su iz izjava zvaničnika RS nestali i “Udar” i “Mafija” i “Ukidanje Suda”?!

Zato što je Pavlović kupio potraživanja “Ukio banke” po odobrenju/nagovoru Milorada Dodika. I uz asistenciju Zorana Stevanovića, načelnika Zvornika, koji to i javno potvrđuje.

I Pavlović i Stevanović su dio Režima, prvi kao SNSD-ov tajkun, drugi kao načelnik Zvornika i visoki funkcioner SNSD-a.

Pavlović je na poslu otkupa, koji mu je sugerisao Dodik, izgubio dosad 20 miliona KM; Nezvanično svih 30 miliona KM, zbog kamata.

3.
Pavlović ne želi da sam podnese taj enormni gubitak, jer mu je Dodik signalizirao da ide u otkup. Zato je i pisao pismo Dodiku; Ne da se dogovori, već da ga podsjeti šta mu je obećao, a obećao mu je ili 50-60 miliona za otkupljena potraživanja od “Ukio banke” (koja su fiktivna) ili udio u “Alumini”.

To je istina i to se treba reći, kako bi se znalo šta je na djelu i kako bi se znalo da je Dodik prevario Pavlovića/Stevanovića u opisanom prljavom poslu, prepustio ih njihovoj sudbini i ogromnom gubitku, nakon čega se “Pavgord” odlučio na blokadu računa.

Dodik se boji šta bi Pavlović i Stevanović mogli javno reći; Zato danas ne ukida Sud u Zvorniku, već kenjka o “pravosuđu koje je u funkciji kriminala i lopovluka”, ne izgovarajući imena kriminalaca i lopova.

Pavlović nije naivan tip; Dapače, riječ je o vrlo opasnom čovjeku, iza kojeg stoje još opasniji moćnici - Oni neće tek tako dozvoliti da ih Dodik izvara.

Oni će htjeti naplatiti svoje. I neće posustati.

4. 
Dalji razvoj situacije oko “Alumine” i njenog računa i njenih miliona pokazaće gdje je Dodik - Da li je krenuo u isplatu duga “Pavgordu”, što će potvrditi dalja blokada računa i skidanje novca sa njega za račun firme fočanskog tajkuna; Druga varijanta je da RS prihvati poklanjanje dijela “Alumine” firmi “Pavgord” za ništava potraživanja, a treća mogućnost je da se Dodik suprotstavi Pavloviću, koji je po njegovom odobrenju ušao u posao zbog kojeg je izgubio, zvanično 20, a nezvanično 30 miliona KM?!

Kako god bude, Dodik je na velikoj lomači, jer su ugrožene hiljade ljudi, radnika “Alumine”, Zvornik, Milići, Srebrenica…

Paradoks je da je prevaren i “Pavgord” i oni koji su iza njega, jer su izgubili novac, zato što ih je Dodik “zaboravio” u svojim planovima.

5.
Ugrožena je i Republika Srpska, koja je postala bojište Mafije, što se u ovom entitetu tuče preko podređenih joj zločinačkih organizacija. Utkanih u SNSD.

Tuku se oko plijena, bilo da je riječ o rudi, balvanima ili glinici!

6.
Najveći krivac za užasno stanje u kojem se RS nalazi, sa akcentom na Zvornik, jeste Dodik: On je prihvatio da se ide u igre sa navodnim potraživanjima Ukio banke, da bi sada pokušao da se izmakne. 

Ostavio je radnike “Alumine” na cjedilu.

Djelovanje Suda u Zvorniku je samo posledica tog stanja, ali i dokaz moći Pavlovića i ljudi koji stoje iza njega.

Oni su organizovali veliku akciju blokade računa, u kojoj je učestvovao niz predstavnika pravosuđa, entitetskih funkcionera, čak i oni koje je plaćala “Alumina”, ali institucije RS to nisu spriječile. I niko dosad nije priveden. 

A jeste na djelu udruženi zločinački poduhvat protiv “Alumine”!

7.
Radnički protest je još uvijek u “Zombi fazi” - navođeni su od druge Dodikove ekipe, što trenutno vlada “Aluminom” i koja, takođe, nije naivna, ali je teško za povjerovati da će u toj fazi protest i ostati ukoliko potraje blokada računa i firma stane sa radom.

Radnike treba podržati, “Alumina” im je životna žila kucavica, mada bi bilo vrlo bitno da razumiju gdje je “Baščelikovo jaje”!!! I koja je stvarna adresa njihove tegobne životne neizvjesnosti!

8.
Dodik jeste Izvršilac Mafije; Potvrđuje to i namjera da proda rudnik “Ljubija” iz Prijedora, firmi “Izraeli investment grup”, koja na poslovnom nebu znači manje od praznog skupa.

Evgenij Zotov, direktor te firme, prijeti otvoreno Marku Paviću, šefu DNS-a; Upada na pres konferencije, poput kakvog desepradosa; Maltretira sve redom; Niko ne reaguje, posebno ne MUP i Tužilaštva, a Dodik ćuti o svemu.

Zotov je 2012. godine, po nalogu Arie Livnea i Milorada Dodika, postao predstavnik RŽR Ljubija u odnosima sa “Mitalom”, koji sada gospodari rudnikom.

Prema pisanju “Blica”, na toj poziciji bio je do 2014. godine, kada je i nastao “Izraeli investment grup”.

Logično se zapitati kako je to Zotov, službenik Režima, za tri godine došao do 92 miliona KM, koliko sada njegova “firma” nudi za rudnik?!

I da li Zotov želi da se dokopa državnog paketa akcija kako bi reketirao “Mital”; I da li Narodna skupština RS treba da izglasa/ozakoni iznudu, tako što će nekom Zotovu, vrlo vrlo sumnjivom tipu, dati svoj udio u RŽR “Ljubija” i prodati mu rudnik?!

Nemojte smetnuti sa uma da je Vlada RS već to izglasala!

9.
Nijedan ozbiljan investitor, nigdje u Svijetu, ne nastupa kao Zotov; Tako nastupaju hohštapleri, a zašto Dodik stoji iza pomenutog hohštaplera nije pitanje za milion dolara, već za istražne organe BiH, pošto ovi u RS neće ništa da urade!

Teško sam kritikovao “Mital” na ovom blogu upravo zbog transfernih cijena, koje Dodik sada ističe kao glavni argumet prodaje rudnika Zotovu, ali te poslove je dozvolio upravo Režim Milorada Dodika i zakazale su institucije. 

Neka institucije naplate od “Mitala” sve što pripada RS, a realno je da tih para ima u milionskim iznosima, ali je krajnje neprihvatljivo da se Zotovu&Sjecikesama daje “Ljubija”, kako bi oni iznuđivali novac od “Mitala”.

To je manji dio zla; Veći je da će Službenik Zotov&co oteti što se oteti može i zatvoriti rudnik. Nakon toga ide lančana reakcija - pada i Zenica i Željeznice i Prijedor i cijela ta regija!

10.
Dodikovi dosadašnji “ručni radovi” pokazali su se smrtonosnim po brojne značajne subjekte u RS - od “Birča” pa sve do bankarskog sektora; Ako se “Ljubija” prepusti Službeniku Zotovu, biće to Kruna propasti ovog entiteta.

11.
Iza Zotova stoji Arie Livne, smežurana kleptomanska živa arheološka iskopina, zbog koje je Dodik nasrnuo na institucije države Izrael, ponižavajući ih otvoreno i vrijeđajući njihov dignitet.

Izrael je zvanično saopštio da Livne u toj zemlji ne predstavlja Ništa i da ne žele da ga vide ni na jednom sastanku kojem prisustvuju zvaničnici te zemlje u BiH.

Dodik je osoba van sebe; Njegovi suludi istupi su posledica straha od procesa koje je otvorio sa najopasnijim ljudima iz Regiona i istočne Evrope i koje sada ne može da dovede do kraja. A obećao je. 

12. 
Ukazao se i Risto Marić, direktor JP “Šume RS”, koji je, preko noći, “otkrio” brojne izvoznike drvnih sortimenata, što je nezakonit posao.

Marić se “sjetio” da zabrani izvoz; Kakva iluminacija, demonstracija straha, koja je samo površni pokušaj da se strasti primire, nakon protesta drvoprerađivača na Sokocu.

Pitanje je šta je sa istragom o reketiranju za koje su Marića optužili drvoprerađivači i da li je uopšte otvorena?!

13.
Nemojte se iznenaditi ako se uskoro u RS pojavi “Gerila” koja će nenasilnim sredstvima otpočeti borbu protiv Režima.

Da budem potpuno precizan - moraće se pojaviti, jer je stanje neizdrživo.

14.
Danas je punih šest godina kako sam pokrenuo blog “Sa druge strane”.

U proteklih šest godina blog je imao, do ovog trenutka, 23.126.605 posjeta, doživio sam štošta i neprijatno i prijatno, ali se nijednom nisam pokajao zbog toga što sam otpočeo i radim ovaj posao.

15.
Ostanite sa mnom.

Vezani tekst: Dodik - Izvršilac Mafije