среда, 19. април 2017.

Протест/Мира Ћајић (СНСД): Немамо право да ћутимо; Чоловић, Булајић и Голијан су криминалци

Пиће: Слободан Васковић
Мира Ћајић, члан ОО СНСД Соколац, одржала је, на Протесту дрвопрерађивача, 18.04. најбољи и најефектнији говор у којем је хируршки прецизно осликала стање у ШГ ”Романија”, али и у цијелом друштву.
Говор госпође Ћајић преносим без икаквих интервенција.
Говор Мире Ћајић
Поштовани суграђани и уважени народе Романије,
Обраћав Вам се у име већинског, бројног и незадовољног чланства ОО СНСД-а, великог броја радника газдинства и као особа запослена у ШГ „Романија“ Соколац, више од 30 година.
Данас смо се окупили да изразимо свој став и незадовољство са лошим стањем и поступцима у кадровској политици ЈП „Шуме РС“, те да спријечимо криминал, корупцију, мито, рекет и свако друго незаконито поступање према нашем општедруштвеном благу, шумама Романије.
Данас се дешава народ, без икакве политичке подјеле. Данас смо дошли да спријечимо веома лоша кадровска ријешења за ШГ „Романију“. А ми то можемо. Народ је сила и моћ. Код вас је народе, извор политичке моћи. Ви сте ураган који може да збрише, све што је изопачено, лоше, криминално и незаконито. Ви сте директна демократија. Ви дајете власт, али је и одузимате. Тога ниста свјесни. Зато се освјестите, док је вријеме. Ваша воља је покрадена, а изабрани су се отуђили од ваше воље у своју личну корист и интерес, газећи све пред собом, проглашавајући себе малим боговима, а нас робовима. 
Закон не дозвољава мијешање политике у рад државних предузећа. Шумским газдинством „Романија“ Соколац директно управља Мирко Чоловић, предсједник његовог самопостављеног ОО СНСД Соколац. Он директно поставља своје послушне кадрове, који ће пустошити шуме и газити шумарску струку и науку.
Предложени Чоловићев кадар Рајко Булајић, је незаконито и неовлаштено именован. Он није за функцију директора газдинства, јер је једном био директор и иза себе је оставио милионске губитке и штете, које су веће од једног годишњег сјечивог етата ШГ „Романија“.
Ово је директна и видљива штета за ШГ „Романију“. А она друга, шумска, је вишеструко већа.
У 2012. години, Чоловић је смијенио Булајићa, јер је престао са давањима и њему и општини Соколац, у којој је овај био замјеник начелника.
У посједу сам дописа Клуба одборника ОО СНСД Соколац, од 26.04.2016. године, којим се од предсједника СНСД-а тражи смјена Мирка Чоловића, са мјеста предсједника ОО СНСД Соколац. Међу потписницима је и Булајић.
По потпису дописа, он се обратио Чоловићу и обавјестио га  је, да ће изнијети у јавност колико му је новца давао, у свим протеклим годинама, уколико он не постане директор. Зато га је поставио за директора, а његовог сина за општинског одборника, само да би Булајић ћутао. 
Тужилаштво у Источном Сарајеву, запримило је од ЦЈБ извјештаје против Булајића, за подизање десетак оптужница из 2007. 2008. и 2011. године, које још нису подигнуте, а односе се на злоупотребу службеног положаја.
Тужилаштво не ради свој посао и не подиже оптужнице.
Поред вишемилионских дугова држави и буџету РС, браћа Чоловић, по пресудама судова, дугују газдинству износ од око 260.000 КМ.
Оваквом стању допринјела је лоша организација ЈПШ и лоша законска ријешења. Из законске регулативе избачена је најважнија функција, управљачка. Укинут је Управни одбор, иако га је прописао важећи Закон о предузећима. Шумама нема ко да управља, доноси одлуке, Статут и општа акта. Све ово је урађено свјесно, намјерно и у функцији организованог пљачкања шума. 
Статут ЈПШ је неуставан, што је објављено у Службеном гласнику од 11.04.2017. године. Од овог датума, Ристо Марић није више директор шума. 
Зато је, издато рјешење о постављању Булајића и разрјешењу Булајића, од  12.04.2017.године, потписано неовлаштено од стране Риста Марића, и као такво је незаконито, нема правну снагу, те је непримјенљиво.
Новопостављени Булајић није директор ШГ „Романија“, као што и разрјешени Башевић није разрјешен већ је и даље в.д. директор ШГ „Романија“.
Из ових разлога, Булајић је одустао од кандидатуре за директора газдинства, а Чоловић га предлаже за техничког директора што је још гора ствар. То је савршено мјесто за крађу шумско-дрвних сортимената.
Мајстор режије и махинација Чоловић, нашао је Булајићу достојну замјену, Јована Голијана, кога је у политици представио, прије годину дана на хуманитарном концерту за соколачког обољелог малишана, а који је организовао СНСД.
Ту га је Чоловић увео у тајне узимања туђег новца, гдје су на равне части присвојили и подјелили део хуманитарног новца.
Чоловић га је са мјеста референта, поставио да замјењује одсутног управника РЈ Студена Гора. На том мјесту, гдје и данас мијења управника постао је узоран Чоловићев ученички кадар, гдје се као шумарски инжењер усавршио у крађи шумских дрвних сортимената. Усавршио је, како се класе ШДС претварају у целулозу, а разлика у новчаном износу се лично присваја. Од тог присвајања, покуповао је гласове за своје одборничко мјесто у СО Соколац. Био је толико успјешан, да је од свих, највише накуповао гласова, па га је због тога прекорио и Чоловић јер је радио само за себе.
Ово је установила шумарска инспекција на лицу мјеста, по пројектима дознаке, одсјечене и извежене масе и реализације ШДС у РЈ Студена Гора. Против Голијана поднесена је кривична пријава ЦЈБ Источно Сарајево и Тужилаштву Источно Сарајево.
У име огромне већине чланства ОО СНСД Соколац изражавам незадовољство и протест против Чоловића и његових кадрова и у њихово име тражим распуштање ОО СНСД Соколац на челу са Мирком Чоловићем.
Немамо право да ћутимо! Дигнимо глас побуне!
Будимо достојни наследници слободе, храбрости, поноса и части Романије. Јер смо људи само ако имамо слободу, слободу избора.
А наш је избор, слобода од криминала, корупције, мита, рекета, уништавања, крађе, лажи, манипулација и других незаконитих радњи.
Зауставимо пљачку! Зауставимо Чоловића и њему сличне, свих боја и орјентација. Слобода је наша!

Доле Чоловић и његови хибриди!