понедељак, 24. април 2017.

Potpuna Blokada do ispounjenja svih zahtjeva, ako treba trajaće danima

piše: Slobodan Vasković

Drvoprerađivači, koji su u potpunosti blokirali raskrsnicu u Podromaniji, kod Sokoca, i time potpuno obustavili saobraćaj na putnim pravcima prema Sarajevu, Zvorniku, Rogatici, Palama, neće deblokirati saobraćaj sve dok ne budu ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

To praktični znači da oni nemaju namjeru da se povuku ni pod kojim uslovima i da bi blokada mogla potrajati i danima, ukoliko vlast ne odgovori pozitivno na njihove zahtjeve.

Drvoprerađivači su, 18.04., zatražili da se prilikom raspodjele drvnih sortimenata prije svega ugovore potrebne količine sirovine privrednim subjektima sa prostora sarajevsko-romanijske i gornjo-drinske regije, kao i da prilikom konačnog definisanja količina nema zaključivanja pojedinačnih ugovora bez saglasnosti Udruženja drvoprerađivača.

Drvoprerađivači su zatražili i ostavku menadžmenta JP "Šume RS", na čelu sa Ristom Marićem, kojeg su optužili za reketiranje.

Oni su još zatražili da se odmah raskinu svi ugovori o isporuci drvnih sortimenata sa preduzećima koja se bave preprodajom i izvozom drvnih sortimenata, ističući da je to protivzakonito.Drvoprerađivvači su dali rok od tri dana da se ispune njihovi zahtjevi, upozorivši da će u protivnom “preduzeti odlučne i radikalne mjere, previđene zakonom”.

Povod za protest bilo je imenovanje Rajka Bulajića na čelo ŠG "Romanija", koji ima 11 krivičnih prijava. Bulajić je imenovan na insistiranje Mirka Čolovića, predsjednika OO SNSD Sokolac, koji ima četiri krivične prijave.

Kroz blokadu, Drvoprerađivači puštaju samo vozila Hitne pomoći, a nisu dozvolili prolazak vozila Sudske policije. 

Prisutne su i pojačane policijske snage, ali sve je mirno i bez ikakvih incidenata. Saobraćaj je u potpunom kolapsu.