недеља, 23. април 2017.

O Rukovanju

piše: Slobodan Vasković

1.
“S prašinom koju podižemo pokrivamo svoju golotinju”.

Ovaj citat Herberta Hekmana najbolje oslikava ponašanje Milorada Dodika poslednjih desetak dana. 

Golotinju primitivizma, nasilništva i divljačkog ponašanja, Prašina koju Dodik podiže više ne može ni pokriti ni prikriti.

2.
Službena zabilješka MUP-a RS, datirana 28.02.2001. (vidi dokumente), svjedočanstvo je te Dodikove golotinje, njenog stvarnog izgleda i licemjerstva, koje on već godinama iskazuje u Donjoj Gradini (Jasenovcu), najstrašnijem srpskom stratištu.

3.
Svako njegovo obraćanje na tom mjestu, zbog predaje originalne Jasenovačke građe, je samo po sebi Uvreda; Vrijeđanje drugih djelići su sveukupne Uvrede. I Golotinje koju Dodik uzalud pokušava pokriti; Što je primitivniji, nasilniji, što je divljanje snažnije, to je njegova Mentalna Golotinja odvratnija i nepodnošljivija. I vidljivija.

4.
Dodik nije uvrijedio Morin Kormak ne rukujući se s njom; Štaviše, dodatno se ponizio pred njom i pokazao slabost; Dodik jeste uvrijedio SAD-e, čiji je zvanični predstavnik došao u Donju Gradinu da oda počast stradalim Srbima, Jevrejima, Romima...

Dodik nije uvrijedio ni nerezidentnog ambasadora Izraela Boaza Rotkina, prekidajući sastanak sa njim i prekidajući odnose sa Ministarstvom inostranih poslova Izraela, samim Izraelom, samo dan prije obilježavanja strašnog zločina u kojem su stradali, osim Srba, i Jevreji (i pripadnici drugih naroda), već se ponizio pred njim i pokazao ogromnu slabost; Dodik jeste uvrijedio Izrael, čiji je zvanični predstavnik došao u Donju Gradinu da oda počast stradalim Srbima, Jevrejima, Romima...


Dodik je najviše uvrijedio Narod na čijem je, nažalost, čelu.

Uvrijedio je i Mrtve i Žive pripadnike sopstvenog Naroda! I Mrtve pripadnike drugih naroda, zvjerski pobijene u Jasenovačkim logorima smrti.

Nije to prvi put; Nažalost ne i poslednji da je Dodikova lična slabost, neuravnoteženost, nepodnošenje poraza… i zvanična politika RS.

Katastrofa.

5. 
Poodavno je ovdje Narod izgubio sposobnost razlikovanja laži od istine.

Posledica toga je da je postao voljna žrtva Primitivca, Nasilnika, Divljaka, koji ne bira ni mjesto ni vrijeme, kako bi demonstrirao sopstvene neljudske osobine, dominantne u njegovom političkom karakteru.




SAD i Izrael neće ostati bez odgovora na Dodikovo suludo ponašanje; problem je što neće samo on osjetiti posledice.

6.
Spisak Dodikovih poraza proteklih nedelja predugačak je, neprekinut niz, koji ga je potpuno gurnuo sa one strane političkog razuma, civilizovanog ponašanja, bilo kakvih diplomatskih normi; Šteta koju je počinio veća je od svih poraza koje je doživio, a njeni gabariti tek će se širiti.

7. 
Potop u parlamentu BiH (akcizno posrtanje i akcizno prihvatanje koalicije sa Š.Dž.); Protest drvoprerađivača; Uništenje “Alumine”; Sukobi zločinačkih struktura unutar SNSD-a, koje ne može da primiri i iskontroliše; Prijetnje smrću oko “Alumine, koje su svakodnevne; Slučaj “Ljubija”, koji mu izmiče kontroli; Slučaj “Livne”… Dodika su poništili kao iole misaono biće i pretvorili u razjarenog, goropadnog, neuravnoteženog Nasilnika, što ruši sve mostove i Naroda i RS.

Dodik više nije samo Najveći Nacionalni Problem, on je postao i Najveći Bezbjednosni Problem ovog Naroda, kojem prijeti užasna budućnost, bude li i dalje prepušten na milost i nemilost Bezumnika.

8.   
Svi navedeni porazi su produkt Dodikovog decenijskog djelovanja, koje je imalo veze sa svim sem sa prihvatljivim društvenim normama.

9.
Dodik je već ranije spalio mostove ka SAD; Sada je to učinio i prema Izraelu, jednoj od najmoćnijih zemalja na Svijetu, u kojoj je imao niz prijatelja/visokih funkcionera što su ga donedavno podržavali. 

10.
Degutantno mi je što moram pisati o Arie Livneu, koji ima 96. godina, ali “Slučaj Livne” nije nastao zbog nepostojećeg predstavništva RS u Izraelu (to je samo posledica), već što je Livne pokušao da ruši neke od vodećih izraelskih političara. Iz Banjaluke. Među njima i Avigdora Libermana. 

11.
Dodik je i tada štitio Livnea, čime se praktično umiješao u unutrašnje stvari Izraela. Zato je Liberman prekinuo sve veze sa njim, javno; Zato su i Livne i Dodik na “crnoj listi” te zemlje.

O tome Dodik ne govori; Ne zbori ni Livne, koji je teško ponizio sve građane RS, svodeći ih daleko ispod nivoa čistačice u Izraelu.

Livne nikada ničim nije pomogao RS, ali jeste pojedince, poput Dodika, za šta je dobio ogromne sinekure. I dobija ih i dalje. 

12. 
Dodik je u spirali političkog samouništenja, koja je posledica spirale katastrofe koju je, za jedanaest godina vlasti, izazvao u Republici Srpskoj. 

Dodikova spirala je nepovratna, a primarno od SAD-a i njenih saveznika, među kojima je i Izrael, zavisi epilog spirale katastrofe kojom je obuhvaćena Republika Srpska. 

13.
Vučićevo “junačenje” nije nikakva garancija, već populizam primjeren njegovim trenutnim potrebama.

Toliko o rukovanju!