петак, 21. април 2017.

Protest/Zvornik: Ako ne bude deblokade računa, radnici najavili dolazak u Banjaluku

piše: Slobodan Vasković

Na skupu radnika "Alumine" i "Boksita", koji se održava u Zvorniku, poručeno je da će pravdu potražiti u Banjaluci, ukoliko ne dođe do deblokade računa.

Još je rečeno da je na djelu teška zloupotreba suda, ali i da je "regija talac udruženog zločinačkog poduhvata".

Zvornička “Alumina” je u agoniji, 1.400 radnika može vrlo lako ostati bez posla, još 2.000 radnika, koji žive posredno od ove firme, takođe. 

Vlada RS i vrh ovog entiteta nemoćni su da bilo šta učine, jer je sve u rukama sudije Jelene Todorović, koja je blokirala račune “Alumine” zbog navodnih potraživanja firme “Pavgord”.

Sudija Todorović, kao i predsjednica Suda u Zvorniku Slavica Tadić drže sudbinu “Alumine” u svojim rukama, ali i sudbinu Zvornika i Milića. 

Ono što šokira jeste činjenica da narečene odbijaju da postupe po nalogu Okružnog privrednog suda u Banjaluci, koji je naložio deblokadu računa.

Nema nikakve dileme da je ovdje riječ o brižljivo planiranoj akciji, iza koje stoji Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, koji želi da se dočepa “Alumine”.

Pavlović je iznad Okružnog privrednog suda i to je najveći poraz i Republike Srpske i Režima Milorada Dodika, koji je ovaj entitet, njegove ključne resurse, stavio u funkciju tajkuna.
Račun Alumine je blokiran po osnovu potraživanja od 155 miliona KM koja je "Ukio banka" plasira za četiri svoja povezana licu u periodu od 2003. do 2011. godine; Taj novac je završio u privatnim džepovima Litvanaca - Vladimira Romanova i njegovih saradnika, koji su iz “Birča” odnijeli milijardu maraka. Nezakonito.

Provedena je istraga, a sve je završilo u ladici: Danas “Alumina” i jeste u agoniji upravo zbog toga - nerada institucija, nadobudnosti Režima i štićenja kriminala.

U decembru 2012. godine u nekoliko dana je založena cjelokupna imovina FG "Birač", "Alumine", "Mehanike" i "Alusila", protivno svim zakonima u RS, kako bi se obezbjedilo ovo kontroverzno potraživanje od 155 miliona KM. O svim ovim postupcima vodi se na desetine sporova za utvrđenje ništavosti, kao i krivični postupci.

"Ukio banka" je prodala dio ovog potraživanja kontroverznoj firmi "Pavgord" iz Foče. Ovaj ugovor, između "Pavgorda" i "Ukio banke" je ništavan i o njemu se vodi spor pred sudom u Bijeljini. 

Sudija Jelena Todorović, iz Osnovnog suda u Zvorniku, je 12.04.2017. godine ekspresno blokirala račun "Alumine", sa namjerom da “Pavgord” naplati 155 miliona KM. 

Isti dan kada je blokirana "Alumina", 12.04. o.g., Okružni privredni sud u Banjaluci je donio mjeru kojom zabranjuje naplatu ovog potraživanja, međutim, sudija Todorović niti predsjednica suda Tadić ne žele da postupaju!!! 


Fočanski “Pavgord” želi da postane suvlasnik zvorniče “Alumine”, jasno je iz pisma koje je to društvo uputilo Miloradu Dodiku, 20.04.o.g.

Prema navodima u pismu, koje je Advokatska firma “Sajić” uputila Predsjedniku RS, u ime “Pavgord” d.o.o. Foča, navodi se da su potraživanja ove firme prema “Alumini” 155 miliona KM, te da su od 2015. godine kada su otkupili ova potraživanja od Ukio bankas Litvanija bezuspješno pokušavali da uspostave saradnju sa upravom “Alumine”, odnosno stečajnim upravnikom i Odborom povjerilaca.

“Pavgord” je, akko su naveli, spreman da ponudi, u cilju što bržeg razrešenja ovih problema, odustanak od razlučnih prava, kao i smanjenje iznosa potraživanja, a od strane stečajnog upravnika očekuju priznanje potraživanja u opšti isplatni red. 

Ta potraživanja “Pavgord” je spreman da ne naplaćuje, nego da ih pretvori u kapital, odnosno postane suosnivač Alumine, navodi se u pismu koje je “Pavgord” uputio Dodiku.