понедељак, 24. април 2017.

Slučaj "Alumina": Nakon presude u korist “Birča”/“Alumine” i dalje otvoreno pitanje da li je “Pavgord” iznad zakona i entiteta

piše: Slobodan Vasković

Okružni privredni sud u Bijeljini donio je presudu kojom se u cijelosti odbija tužbeni zahtjev “Ukio banke” protiv firme “Birač”; Tužbeni zahtjev iznosio je 155 miliona KM. 

“Birač” je dokazao da potraživanje nije osnovano, da dug ne postoji. 

S obzirom da su, pored firme “Birač”, “Alumina” i njena povezana lica, takođe, dala zaloge u korist “Ukio banke”, za isti dug i po istom osnovu, ovo se smatra prethodno utvrđenim pravnim pitanjem, kojim se konstatuje da potraživanje i zaloge ne postoje ni prema ovim licima

“Alumina” je ukazala Jeleni Todorović, sudiji Osnovnog suda u Zvorniku, da potraživanje od 155 miliona KM potiče iz kredita koja je “Ukio banka” dala svojim povezanim licima u Litvaniji, da su pare završile po Djevičanskim ostrvima i Panami, da je “Ukio banka” nezakonito uzela u zalogu imovinu “Birača”, “Alumine”, “Mehanike” u cilju obezbjeđenja kriminalnih 155 miliona. 

Sada je i Orkužni privredni sud u Bijeljini potvrdio navode o ovoj neosnovanosti.

Pare nisu došle u Republiku Srpsku, pare su iznošene iz Republike Srpske, a sada litvansko-zvornički-fočanski klan hoće da otme “Aluminu”. 

Firma “Pavgorad”, čiji je vlasnik Gordan Pavlović, je od “Ukio banke” kupila dio potraživanja od 122 miliona KM na pravno ništav način, o čemu se vodi i sudski postupak. 

Pored svih ovih nezakonitih radnji, Osnovni sud u Zvornik blokirao je račun “Alumine”, po zahtjevu “Pavgorda”; Taj Sud oglasio se saopštenjem kojim ignoriše i postojanje privremene mjere o zabrani blokade računa “Alumine”, koju je donio Okružni privredni sud Banjaluka, 12.04.o.g.! Istog dana Sud u Zvorniku blokirao je račune “Alumine” i takvo stanje je i danas. 

Nema dileme da je sve u vezi sa postupcima “Ukio banke”, kao i otkupom tih potraživanja, bilo nezakonito, ništavo, veoma kontroverzno i kriminalno, ali evidentno da i pored toga “Pavgord” drži hiljade ljudi i RS kao svoje taoce, zahvaljujući odluci Suda u Zvorniku o blokadi računa!

Sada je zaista neizvjesno da li će Sud u Zvorniku izignorisati presudu Okružnog privrednog suda u Bijeljini i “Pavgordu” prebaciti novac “Alumine”, što bi značilo definitivnu propast ove firme, ali i propast cijele Zvorničke regije.