понедељак, 24. април 2017.

Drvoprerađivači: Blokada će trajati još satima

piše: Slobodan Vasković

Blokada puteva u sarajevsk-romanijskoj regiji počela je u 6 časova i 30 minuta, a veoma je upitno do kada će trajati. Jedni izvori tvrde da će zve biti završeno do 13 časova, a drugi da će drvoprerađivači blokirati puteve sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi o smjeni menadžmenta JP "Šume RS", na čelu sa Ristom Marićem, kao i udaljavanju od čelnih pozicija ŠG "Romanija" Sokolac Rajka Bulajića i Jovana Golijana.

Odgormne kolone su na sva tri putna pravca - Rogatica, Han Piijesak, Pale, a drvoprerađivači nemaju namjeru da odustanu.

Saobraćaj je potpuno paralizovan, ne može se nigdje, nema sumnje da su na djelu radikalne mjere drvoprerađivača.

Nema dileme ni da će sve trajati još satima.

Na mjestu blokade je i policija, ali nema nikakvih tenzija niti problema. 

Na čelu pobune je Milan Jolović Legenda, funkcioner SNSD-a, koji je organizovao drvoprerađivače kako bi se spriječilo imenovanje Rajka Bulajića na čelo ŠG, koji ima 11 krivičnih prijava. Iza Bulajića stoji Mirko Čolović, koji ima 4 krivične prijave i predsjednik je OO SNSD Sokolac.

Drvoprerađivači ističu da će istrajati na zahtjevima od 18.04., kada su organizovali Protest u Sokocu.

Oni su tada tražili i ostavku Riste Matića, direktora JP "Šume RS", ali je on odbio bilo kakvu odgovornost.

Više hiljada ljudi, predvođenih drvoprerađivačima sa sarajevsko-romanijske regije, održalo je 18.04. protest u Sokocu zahtjevajući smjenu direktora javnog preduzeća “Šume Srpske” Riste Marića.

Drvoprerađivači su, na skupu, direktno optužili Marića za reketiranje drvoprerađivača, ali i druge kriminalne aktivnosti.

Optužbe su iznijete i na račun drugih rukovodilaca u “Šumama Srpske”, ali i političkog vrha ovog bh. entiteta.

Drvoprerađivači su zatražili da se prilikom raspodjele drvnih sortimenata prije svega ugovore potrebne količine sirovine privrednim subjektima sa prostora sarajevsko-romanijske i gornjo-drinske regije, kao i da prilikom konačnog definisanja količina nema zaključivanja pojedinačnih ugovora bez saglasnosti Udruženja drvoprerađivača.

Oni su još zatražili da se odmah raskinu svi ugovori o isporuci drvnih sortimenata sa preduzećima koja se bave preprodajom i izvozom drvnih sortimenata, ističući da je to protivzakonito.Drvoprerađivvači su dali rok od tri dana da se ispune njihovi zahtjevi, upozorivši da će u protivnom “preduzeti odlučne i radikalne mjere, previđene zakonom”.

Povod za protest bilo je imenovanje Rajka Bulajića na čelo ŠG "Romanija", koji ima 11 krivičnih prijava.
“Protest je bio miran, ali nećemo dozvoliti bahatost", poručili su drvoprerađivači, koje je podržalo i dosta stanovnika Sokoc.

x