понедељак, 24. април 2017.

Pobuna Drvoprerađivača na Romaniji: Saobraćajni Kolaps


Blokada Sokoca počela je jutros u 6 časova i 30 minuta.Drvoprerađivači su blokirali Sokolac, u mjestu Podromanija. Na taj način su blokirali sve puteve prema Palama, Rogatici i Han Pijesku.

Dozvoljava se prolaz samo vozilima Htne pomoći. Nastao je potpuni saobraćajni kolaps, a kilometarske kolone su na sve strane.

Izabrana je Podromanija, jer je ona čvorište puteva prema Han Pijesku, Rogatici i Palama, tako da blokada na ovom mjestu omogućava potpuno ukidanje saobraćaja u cijeloj regiji.

Saobraćaj je blokiran kamionima, ispred kojih su bageri, kojima je, očito. namjena da spriječe eventualni pokušaj uklanjanja blokada.

Ovo je nastavak protesta od prije nekoliko dana, jer nisu ispunjeni zahtjevi koje su drvoprerađivači podnijeli.

Više hiljada ljudi, predvođenih drvoprerađivačima sa sarajevsko-romanijske regije, održalo je 18.04. protest u Sokocu zahtjevajući smjenu direktora javnog preduzeća “Šume Srpske” Riste Marića.

Drvoprerađivači su, na skupu, direktno optužili Marića za reketiranje drvoprerađivača, ali i druge kriminalne aktivnosti.

Optužbe su iznijete i na račun drugih rukovodilaca u “Šumama Srpske”, ali i političkog vrha ovog bh. entiteta.

Drvoprerađivači su zatražili da se prilikom raspodjele drvnih sortimenata prije svega ugovore potrebne količine sirovine privrednim subjektima sa prostora sarajevsko-romanijske i gornjo-drinske regije, kao i da prilikom konačnog definisanja količina nema zaključivanja pojedinačnih ugovora bez saglasnosti Udruženja drvoprerađivača.

Oni su još zatražili da se odmah raskinu svi ugovori o isporuci drvnih sortimenata sa preduzećima koja se bave preprodajom i izvozom drvnih sortimenata, ističući da je to protivzakonito.Drvoprerađivvači su dali rok od tri dana da se ispune njihovi zahtjevi, upozorivši da će u protivnom “preduzeti odlučne i radikalne mjere, previđene zakonom”.

Povod za protest bilo je imenovanje Rajka Bulajića na čelo ŠG "Romanija", koji ima 11 krivičnih prijava.
“Protest je bio miran, ali nećemo dozvoliti bahatost", poručili su drvoprerađivači, koje je podržalo i dosta stanovnika Sokoca.

Međutim, Rajko Bulajić još uvijek nije podnio ostavku na mjesto direktora ŠG "Romanija" Sokolac, iako je izjavio da je odustao od te funkcije.

Milorad Dodik izjavio je da je Bulajić smijenjen i da je na njegovo mjesto postavljen Jovan Golijan.


Drvoprerađivači ne žele ni njega na poziciji ŠG “Romanija”, jer smatraju da je i on čovjek Mirka Čolovića, koji je stajao i iza Bulajića.