среда, 15. јул 2020.

Tužilaštvo BiH već četiri godine vodi istragu protiv Nešića za utaju poreza: Nije izvjesno ni da znaju gdje im se nalazi taj predmet; Nešić u akciji nezakonite dodjele posla od 6,5 miliona KM (čija će se vrijednost poduplati) “Pavgordu”, zbog kojeg Dodik smjenjuje članove SNSD-a i imenuje pripadnike DNS-a



piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH vodi “istragu” protiv Nenada Nešića, direktora JP “Putevi RS”, već četiri godine i nikako da je privede kraju.

Pitanje je i da li uopšte znaju gdje im se nalazi taj predmet, koji se odnosi na Nešićevu utaju poreza/neplaćanje PDV-a, dok je imao firmu “Dar Company”.

Prema informacijama potvrđenim iz nekoliko nezavisnih izvora, još 2016. godine UIO, Regionalni centar Sarajevo, podnio je Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu protiv pravnog lica "Dar Company" (Istočno Sarajevo).

Tada je Nešićev dug, odnosno dug njegove firme “Dar Company” iznosio 747.511 KM. U Protekle četiri godine taj dug je, zbog kamata, narastao na 1,4 miliona KM.


Međutim, ni to nije ponukalo nikog od nadležnih iz Tužilaštva BiH da riješe ovaj slučaj utaje poreza, a Nešić je, u međuvremenu, izrastao u velikog kriminalca koji otima desetine miliona KM na raznim poslovima.

Čak je postao i v.d. predsjednika DNS-a, što je tragično svjedočanstvo kakve bitange upravljaju entitetom.

Protiv Nešića se vodi nekoliko istraga, ali ga štite Milan Tegeltija, predsjednik VSTS i Dragan Lukač, šef MUP-a RS. 

Nešića štiti i Milorad Dodik, tako da su, bar u njegovom slučaju, on i Lukač na istom zadatku - sprečavanju da se, trenutno, jedan od vodećih kriminalaca privede pravdi.


Kako u BiH i oba njena entiteta više ne postoje pravosudnopolicijski organi, koji bi služili zaštiti naroda, već su te institucije privatizovane od lica koja ih vode i koriste za zaštitu pljački, Nešić može nastaviti komotno da se ponaša i još komotnije da otima.

Trenutno je angažovan na dodjeli rekonstrukcije Studentskih domova u Istočnom Novom Sarajevu firmi “Pavgord”, notornog Gordana Pavlovića Gocija.


Studentske domove, nesporno, treba rekonstruisati, izgraditi, učiniti što kvalitetnijim mjestom za život mladih ljudi; Međutim, kako je to u BiH/RS pravilo - nema nijednog posla bez “ugrađivanja” vlastodržaca.

Vlada RS je 2018. godine odobrila šest miliona KM za rekonstrukciju Studentskih domova u Istočnom Novom Sarajevu, da bi godinu kasnije, 17.10.2019., Višković izjavio da je odobreno još dva miliona KM za izgradnju pomenutih objekata.

Odobreno je, 2019. godine, i 1,5 miliona KM za opremanje domova, tako da je cijeli posao vrijedan 9,5 miliona KM. 

U martu je počelo “zagrijavanje” atmosfere kako bi se što prije ušlo u posao sa “Pavgordom”, pa je od Aleksandre Bjelica, direktora “Studentskog centra” zahtijevano da potpiše direktan ugovor sa Pavlovićem u visini od 6,5 miliona KM.

Bjelica, koja je član SNSD-a, odbila je takav zahtjev, jer je nezakonit.

Pritisci su nastavljeni, ali Bjelica nije prihvatila da potpiše ugovor.


Početkom marta 2020. godine, Bjelica, koju su "dobro uštimani" predstavnici studenata optužili da opstruiše rekonstrukciju, izjavila je da je Centar preduzeo sve potrebne radnje da bi se ubrzao proces izgradnje novog studentskog doma, prije svega kupovine zgrade koju je odredila Vlada Republike Srpske, jer imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni.

"Sve dalje u vezi sa izgradnjom, odnosno rekonstrukcijom te zgrade je vezano za projekat koji finansira opština, koji je trenutno na reviziji i dok to ne prođe, kao i sve ostale potrebne procedure, mi ne možemo da raspišemo tender", istakla je Bjelica.


Ona je tada istakla da su dva miliona KM, koja je odobrila Vlada RS rezervisana i da će biti iskorištena za kupovinu zgrade, “a da druga sredstva niti su rezervisana niti su na raspolaganju u trezoru da bi Ministarstvo moglo raspolagati s njima i da bi mogle da budu izvršene potrebne uplate”.

Bjelica je tada još rekla da nema informaciju o raspoloživim sredstvima u iznosu od 5,5 miliona KM, koju su iznijeli predstavnici studenata, isti dan, na konferenciji za novinare.

"Ukoliko je ta informacija zvanična, neka to i dokažu na neki način. Vlada jeste 2018. godine odobrila šest miliona KM koji će se u određenoj dinamici isplaćivati, a prošle godine je odobreno i 1,5 miliona za opremanje doma. To su samo odobrena sredstava koja još nisu na raspolaganju", pojasnila je Bjelica.
Još je naglasila da je neće pokolebati nikakvi pritisci.
I zaista, Bjelica je ostala nepokolebljiva, nije pristala da potpiše direktan ugovor, bez tendera, sa “Pavgordom” vrijedan 6,5 miliona KM.

Nepokolebljivost i nepristajanje na nezakonite radnje u RS se ne praštaju, pa je Vlada RS smijenila Bjelicu sa pozicije direktora, 09.07.2020. godine. I na taj način potvrdila da su institucije potpuno kriminalizovane.


Na njeno mjesto imenovan je, isti dan, Branko Popović, član Nešićevog DNS-a. Popović je postavljen za v.d. Na dva mjeseca. On je imenovan kako bi potpisao nelegalan i nezakmonit ugovor sa firmom “Pavgord”.


Da li će, nakon što taj ugovor bude potpisan, a hoće, reagovati neko iz pravosudnopolicijskih organa? Taman posla; Nešić, pod visokim patronatom, nastavlja da pljačka.

Tužilaštvo BiH, kao i ostala Tužilaštva u kojima se nalazi još nekoliko prijava protiv Nešića, nastavljaju da ne rade ništa. Tako je rekao Milan Tegeltija.