четвртак, 16. јул 2020.

Dosje/ Darko Ćulum bio je direktni izvršilac Lukačevih naredbi o ilegalnom prisluškivanju i praćenju kritičara Režima, kao i drugih građana koje je totalitarna, nenarodna, kleptokratska vladajuća oligarhija proglasila nepodobnim



Piše: Slobodan Vasković

1.
Darko Ćulum, koji je izabran za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), bio je direktan izvršilac nelegalnog i nezakonitog prisluškivanja i praćenja građana, posebno kritičara Režima, po nalozima Dragana Lukača.

2.
Umjesto da je već osumnjičen (potom i optužen za teško krivično djelo), kojeg je Sipa već saslušala zbog ilegalnog prisluškivanja i praćenja, (što je javno priznao Milorad Dodik, na sjednici razrušenog parlamenta), Ćulum je imenovan na poziciju direktora Sipe.

3.
To je paradoks, jer je Tužilaštvo BiH krajem maja ove godine, nakon Dodikove izjave o ilegalnom prisluškivanju, započelo istragu, koju bi trebalo da sprovede Sipa, na čijem čelu je sada jedan od prvoosumnjičenih - Darko Ćulum, donedavni direktor Policije RS.

4.
Upravo je Ćulum, kao direktor Policije RS, po Lukačevim direktivama, direktno izdavao naloge za ilegalno prisluškivanje i praćenje građana, kritičara Režima Milorada Dodika.

5.
To je nesporno, jer je direktor Policije, odnosno Ćulum, koji je, u periodu od 2016.-2020., obnašao tu funkciju, preciziran kao funkcioner koji donosi, potpisuje, naredbe o nezakonitom praćenju i prisluškivanju; Drugim riječima, kršenju svih Ustavnih i ljudskih prava građana, na osnovu Neustavnog i Nezakonitog “Pravilnika o primjeni telekomunikacionih sistema u istragama krivičnih djela”.


Pravilnik, koji je najjači dokaz o ilegalnom prisluškivanju i praćenju, protiv Lukača, Ćuluma i ostalih, potpisao je 05.03.2018. godine upravo Lukač, šef Hunte koja čini šta hoće u Republici Srpskoj!

U Pravilniku se Sud koji je jedini nadležan da izda naredbu za praćenje i prisluškivanje ne pominje ni na jednom mjestu!

6.
Ćulumova nečasna uloga (za drugačije i ne zna) precizirana je potpuno jasno Članom 4) tačka (2) u kojoj je navedeno:
“Pristupanje ISPOS i sravnjivanje podataka iz baze vrši se po pismenom zahtjevu direktora Policije i načelnika osnovne organizacione jedinice, a tehnički sprovodi Jedinica”.


ISPOS je Informacioni sistema za praćenje ostvarenog saobraćaja telekom operatera kojima MUP RS ima pristup.

Jedinica je Jedinica za operativnu tehniku (Uprava za policijsku podršku), preko koje MUP RS ima pravo da na zakonit način, uz naredbu Suda, prisluškuje i prati bezbjednosno interesantna lica.

7.
Međutim, donošenjem Neustavnog, Nezakonitog i Kriminalnog Pravilnika, Lukač je zakoniti sistem za praćenje pretvorio u svoje lično oruđe za borbu protiv opozicije, kritičara Režima, svakog onog ko mu se ne dopada, a Ćulum, beskičmenjak po ubjeđenju i opredjeljenju, bio je glavni izvršilac ovih zločinačkih radnji.


8.
Umjesto da obojica budu razriješeni dužnosti i procesuirani, oni su i dalje na funkcijama, a Ćulum čak na čelu Sipe, koja bi trebalo da ga pritvori, umjesto što on njom rukovodi.

9.
Međutim, u BiH je sve moguće, pa i da individue koje su naređivale kršenje svih ljudskih, Ustavom i zakonima preciziranih, ljudskih prava, budu imenovane na pozicije koje im pružaju priliku da svoja nedjela zataškaju. To već odavno nije izuzetak, već pravilo!

10.
Nije za očekivati da Tužilaštvo BiH učini bilo kakve pomake u istrazi o “Prisluškivanju”, jer je postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić sluga Milana Tegeltije; Nakon imenovanja Ćuluma na poziciju bilo kakva istraga o ilegalnom prisluškivanju, koje je nastavljeno, potpuno je onemogućena.


11.
Lukač je sebi potpuno neustavno i nezakonito dao za pravo da sve to čini i da nikome ne polaže račune zbog toga. Nažalost, ne reaguje ni međunarodna zajednica, iako su ovakvi nezakoniti zahvati nezamislivi u zemljama Zapada.

12.
Već sam naveo u prethodnim tekstovima na ovu temu da je najgore od svega što su i Lukač i Ćulum bili potpuno svjesni da je Pravilnik Neustavan, Nezakonit i usmjeren protiv Ustavnih prava građana, koja su teško narušavana godinama, a narušavaju se i dalje.

Potvrđuje to Član 2. Pravilnika u kojem se navodi: “podaci i informacije prikupljeni korišćenjem telekomunikacionih sistema isključivo koriste za operativne policijske potrebe i ne mogu se kao takvi koristiti kao dokazni materijal u krivičnom postupku, kao ni u disciplinskom postupku koji se vodi protiv radnika MUP RS”!


Jasno je da nemogućnost korištenja tih podataka kao dokaznog materijala u krivičnom postupklu svjedoči o njegovoj nezakonitosti, ali i namjeri da se do tih podataka dođe kako bi se (zlo)upotrijebili protiv Meta Režima. Mogućnosto zloupotreba su neograničene i mnogobrojne!

13.
Mogućnost da nezakonito prisluškuju i prate koga god hoće, posebno kritičare nenarodnog, kleptokratskog, potpuno kriminalizovanog Režima, u Neustavnom, Kriminalnom Pravilniku, koji je potpisao Lukač, otvorena je vrlo perfidno Članom 20. u kojem se, između ostalog, navodi da se (nelegalan i nezakonit, op.aut.) “zahtjev za listinge ostvarenog telekomunikacionog saobraćaja može podnijeti samo ako su u pitanju radnje izvršenja nekog krivičnog djela: 
-protiv Republike Srpske…”.



14.
Fino upakovano opako djelovanje, jer svjedoci smo da, iz dana u dan, funkcioneri iz vrha Režima, među kojima su najglasniji Dodik, Lukač, Željka Cvijanović… optuži nekog od kritičara Režima da je “neprijatelj RS”, “izdajnik”, “strani plaćenik”…

Te optužbe direktan su povod/nalog su za ilegalno, kriminalno, djelovanje dijela pripadnika MUP RS, koji učestvuju u nezakonitim radnjama prisluškivanja i praćenja svih onih prozvanih i drugih koji smetaju njihovim vođama, beskrajno ogrezlim u kriminalu, korupciji, bezočnoj pljački sopstvenog naroda, kao i direktnom udaru na zdravlje stanovništva.

15.
Nezakonito prisluškivanje i praćenje građana je nastavljeno, kako teškom zloupotrebom legalnog operativnog sistema, tako i upotrebom kombija opremljenog za prisluškivanje, o kojem sam detaljno pisao, i koji je i dalje u funkciji kriminalnih djela vrha totalitarnog, nenaronodg Režima! (nastaviće se)

Nezakonito Prisluškivanje i Praćenje kritičara Režima i građana: Lukač omogućio svojim poslušnicima da usmenim zahtjevom mogu doći do svih ltelekomunikacionih podataka  koga god hoće i kad god hoće što je, dosad, neviđen kriminalni akt (drugi dio, objavljen 13.07.2020.)


Piše: Slobodan Vasković

1.
Dragan Lukač, vlasnik MUP RS, Neustavni i Nezakoniti “Pravilnik o primjeni telekomunikacionih sistema u istragama krivičnih djela”, koji pripadnicima njegove Hunte omogućava ilegalno snimanje, praćenje i prisluškivanje bilo kog stanovnika RS, potpisao je 05.03.2018. godine.


2.
Tim aktom, Lukač je počinio teško krivično djelo stavljajući se iznad Ustava i Zakona, ali niko iz MUP RS nije reagovao na bezočno kršenje ljudskih prava i nezakonito omogućavanje pripadnicima policije da narušavaju privatnost građana, već mu se, dobar dio, pridružio u činjenju krivičnih djela.

3.
Već sam pojasnio u tekstu “Lukačev Neustavni i Nezakoniti Pravilnik za ilegalno praćenje telekomunikacija građana” da je Pravilnik navodno donešen zbog prikupljanja “operativnih saznanja” protiv kriminogenih lica, a da je njegova stvarna namjera omogućavanje Lukaču da nezakonito i ilegalno prisluškuje i prati koga hoće i ko se ne dopada brutalnom, autokratskom režimu kojem pripada i čiji je prvi Batinaš.

4.
I da je Pravilnik zaista usmjeren samo na praćenje krim lica, a nikako nije, opet je Neustavan i Nezakonit, jer se podaci porikupljeni na ovakav način ne mogu koristiti u istragama niti kao dokazni materijal, o čemu svjedoči član 2. tog dokumenta, koji ima sve elemente zločinačkog.


Iz tog člana je jasno da Lukač nezakonito prisluškujer i prati i pripadnike MUP RS, kojima ne vjeruje ili želi da ih ukloni.

5.
Zbog donošenja akta, kojim je sebi prigrabio pravo da krši sva ljudska prava građana, jer se niko, ali baš Niko, ne može prisluškivati i pratiti bez odluke Suda, Lukač bi morao krivično da odgovara.

6.
Lukačev Pravilnik je, jednostavnije rečeno, skup taksativno navedenih krivičnih djela koje čini on i njegovi poslušnici, a koliko daleko je otišao svjedoči i podatak iz kriminalnog dokumenta da njegovi “operativci” mogu čak i usmeno zahtijevati ilegalno praćenje i prisluškivanje.

7.
Zaista je Lukač individua koja je poodavno izgubila svaku konekciju sa razumom, ako je ikada i imala.

8.
U članu 12. (1) precizirano je da se, osim pismenim putem, do svih podataka neke od Lukačevih Meta ili Meta njegovih podređenih, može doći i usmenim zahtjevom.


9.
Dovoljno je da neko iz MUP RS ko želi da ima pristup vašim podacima pozove osobe, koje je Lukač, zadužio za zloupotrebu sistema za prisluškivanje i praćenje, i sve podatke će dobiti na tacni.

10.
Riječ je o podacima iz ISPOS-a - informacionog sistema za praćenje ostvarenog saobraćaja telekom operatera kojima MUP RS ima pristup.

11.
Dio onog što Lukačevi pripadnici Hunte mogu dobitti ilegalno i nezakonito o svakom građaninu navedeno je u članu 11. kriminalnog, Neustavnog i Nezakonitog Lukačevog akta. 



12.
Kada se član 11. pažljivo iščita, jasno je da usmenim zahtjevom njegovi gaulajteri, praktično, mogu u svakom trenutku nezakonito dobiti sve podatke o bilo kom stanovniku RS.

13.
Nezakonito, ilegalno praćenje i prisluškivanje građana, posebno kritičara Režima, je višegodišnji kontinuitet, a njegovo “ozakonjivanje” Lukačevim Pravilnikom je gigantski dokaz drskosti, bahatosti, bezobrazluka i autoritarnosti i diktature koja vlada u RS.

14.
Lukačev Pravilnik o tome kako činiti nezakonitosti, rušiti Ustav i sve zakone, rušiti ustavna prava građana svjedočanstvo je da je aktuelni Režim spreman na svako zlo i da svako zlo čini i činiće ga i dalje dok god psihopatološke individue poput Lukača imaju ključne uloge u sistemu, koji je u potpunosti okrenut protiv građana i njihov je najveći neprijatelj. Riječju, potpuna, neskrivena Tiranija je na djelu.(nastaviće se)
    
Lukačev Neustavni i Nezakoniti Pravilnik za ilegalno praćenje telekomunikacija građana (prvi dio, objavljen 11.07.2020.)


piše: Slobodan Vasković

1.
Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, poodavno se stavio iznad Ustava, svih zakona, Sudova i Tužilaštava i postavio se u poziciju u kojoj odlučuje o tome ko će sve i kako doći pod udar njegove Pretorijanske garde, u šta je pretvorio MUP RS.

2.
Lukač i ne krije da djejuje Neustavno, Nezakonito, rušeći sva Ustavom garantovana prava građana, jer je donio “Pravilnik o primjeni telekomunikacionih sistema u istragama krivičnih djela”. Preciznije, navodnim istragama krivičnih djela!

3.
Pravilnik je zaveden pod rednim brojem C/M - 020 - 304/17.


4.
Iako se u naslovu Pravilnika pominju istrage krivičnih djela, to je samo plitko pokriće za ilegalno i nezakonito praćenje telekomunikacija građana, jer je Lukačev interni dokument postavljen tako široko da svako/bilo koji građanin može da dođe pod udar i da mu budu ilegalno praćene telekomunikacije.

5.
U Pravilniku se ni na jednom jedinom mjestu ne pominje Sud, koji je jedini nadležan da izda naredbu za praćenje telekomunikacija građana, uzimanje listinga njihovih telefona, računarsku komunikaciju…

6.
Lukač je sebi potpuno neustavno i nezakonito dao za pravo da sve to čini i da nikome ne polaže račune zbog toga.

7.
Najgore od svega je što je on bio potpuno svjestan da je Pravilnik Neustavan, Nezakonit i usmjeren protiv Ustavnih prava građana, koja su teško narušavana godinama, a narušavaju se i dalje.

8.
Potvrđuje to Član 2. Pravilnika u kojem se navodi “podaci i informacije prikupljeni korišćenjem telekomunikacionih sistema isključivo koriste za operativne policijske potrebe i ne mogu se kao takvi koristiti kao dokazni materijal u krivičnom postupku, kao ni u disciplinskom postupku koji se vodi protiv radnika MUP RS”.


9.
Čim se ne mogu prikupljeni podaci koristiti u krivičnom postupku, kako se navodi u Lukačevom Neustavnom, Nezakonitom Pravilniku, onda nema dileme da su Ilegalno pribavljeni!!!

10.
Zato se ta ilegalna “operativna” saznanja mogu koristiti protiv Lukačevih Meta: Svih onih koji su mu se zamjerili na bilo koji način ili, pak, svih onih koji predstavljaju “kost u grlu” Režimu čiji je Lukač glavni batinaš, progonitelj, nasilnik i osoba koja ne preza ni od najprizemnijih krivičnih djela i postupaka, što potvrđuje i sam Pravilnik koji je kreirao i donio. I po kojem se, mimo Ustava i zakona, mimo Suda, ali i Tužilaštava, nezakonito, grubo i prljavo krše prava građana već godinama.

11.
Lukač je operativni sistem koji posjeduje MUP RS za praćenje osoba iz krim miljea i drugih bezbjednosno interesantnih lica, Pravilnikom potpuno privatizovao, izokrenuo njegovu stvarnu svrhu i zakonska pravila u nezakonitosti i ličnu korist; U to nema nikakve dileme, jer je opštepoznato da je Lukač sklon svim podzemnim metodama - od pritisaka na Tužilaštva da ne rješavaju predmete, za koje je on zainteresovan da se ne riješe, (među kojima su i pojedina ubistva), pa do otvorenih laži i fizičkih nasrtaja na narodne poslanike.


12.
Zloupotrebe Pravilnika su brojne i ogromne: Zloupotrebom telekomunikacija građana, analitikom njihovih nezakonito izuzetih telefonskih ispisa, čitanjem SMS poruka, ilegalnim presretanjem i preslušavanjem razgovora… Lukač i Hunta lako sklapaju sliku o tome sa kim se njihove Mete druže, najčešće komuniciraju, ko su novinarima mogući izvori, ko su opozicioni glasači… i niz drugih informacija na osnovu kojih mogu na raznorazne, pa i najbrutalnije i ucjenjivačke načine, djelovati protiv svojih Meta, koje su ponajmanje iz krim miljea (o čemu svjedoči i potpuna kriminalizacija vlasti u RS, kao i pretanki rezultati navodne borbe MUP RS protiv devijantnih pojava).

13.
Obim zloupotreba Pravilnika je toliki da sam prisiljen objaviti ga u nekoliko nastavaka, a nakon saznanja o tom dokumentu nema više nikakve dileme o tome da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, na sjednici razrušene Narodne skupštine RS, rekao suštu istinu (bar jednom i to da se desi), kada je ustvrdio da je preslušavao razgovore opozicionih poslanika, čak ih citirao, ističući da mu ih donosi Lukač.


14.
Da podsjetim, Dodik je, 20.05. ove godine, potvrdio da je slušao poslanike opozicionog SDS-a, ali i drugih partija.

“Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi? Je li, Lukaču, je li istina ono što ti meni dostavljaš?
Nema vlasti koja ne sluša opoziciju. Žali se Transparensiju i svome babi.
Šta ti, Lukaču, radiš? Je l se ti njih bojiš? Ne treba ih tući, ali im treba reći.
Nosite se dođavola!”, rekao je, između ostalog, Dodik.
Krajem maja ove godine, Tužilaštvo BiH je na osnovu krivične prijave  Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a, formiralo predmet o “Prisluškivanju”, saslušalo nekoliko svjedoka, a onda sve, uobičajeno, prepustilo zaboravu.

15.
Predmet je zadužio takozvani tužilac Ćazim Hasanspahić, sluga Milana Tegeltije, predsjednika VSTS, koji nije uradio ništa, a ni ne namjerava da bilo šta učini.

Ćazim Hasanspahić (u crvenom krugu)
16.
Ranije sam objavio da je MUP RS nabavio dva vozila marke “Volkswagen” (kombi, VW7) koja su u funkciju stavljena 2018. godine.

Jedno je dato Upravi za borbu protiv terorizma,  a drugo Upravi za policijsku podršku.

Vozilo koje je dato Upravi za borbu protiv terorizma zloupotrebljavano je za ilegalno prisluškivanje. 

17.
Oba kombija registrovana su na MUP RS, različit im je samo posljednji broj na registarskoj tablici; Takođe su opremljeni opremom koja omogućava kloniranje baznih stanica, presretanje telekomunikacionih signala i lociranje izvora signala.

Najnovija oprema za ilegalno prisluškivanje kupljena je prije pola godine u Izraelu, a prije nje se koristila oprema nabavljena prije nekoliko godina od njemačke firme “Rohde&Schwarz” iz Minhena. 



18.
Vozilo, čiji je broj tablica bio J-19-A-079, koristilo se, po izričitoj Lukačevoj naredbi, za prisluškivanje kritičara režima; Ono što je izvjesno jeste da je iz tog vozila prisluškivan i Milorad Dodik i njegovi najbliži saradnici, kako bi Lukač obogatio svoju fonoteku Dodikovih razgovora.

19.
Takođe sam objavio da se protiv kritičara Režima koristi, preciznije, zloupotrebljava i zvanični sistem za prisluškivanje koji posjeduje MUP RS, što, izvan svake razumne sumnje, definitivno potvrđuje Lukačev Neustavni i Nezakoniti Pravilnik o praćenju  telekomunikacija!!! (nastaviće se)