петак, 17. јул 2020.

Moralna Nakaza Igor Radojičić teško poražen na Sudu od “Pravde za Davida”; Ubice Davida Dragičevića i njihovi zaštitnici iz vrha Režima, MUP RS i Tužilaštva Banjaluka neće imati mira sve dok ne budu pohapšeni i procesuirani


Piše: Slobodan Vasković

1.
Moralna Nakaza Igor Radojičić, gradonačelnik dijela građana Banjaluke koji glasaju za SNSD, teško je poražen na Sudu od grupe “Pravda za Davida” koja se preko dvije i po godine bori, mirno i civilizovano, da se obznane imena ubica Davida Dragičevića i njihovih pomagača, te da se sudski kazne za zločin koji su počinili.

2.
Okružni sud Banjaluka je 13.07. ove godine presudio u korist Ozrena Perduva, predstavnika grupe ”Pravda za Davida", a protiv Grada Banjaluka, čija uprava je naložila da se ukloni “Davidovo srce” i dvije dunje, zasađene na mjestu gdje je pronađeno Davidovo tijelo 24.03.2018. godine.


3.
David Dragičević otet je 18.03.2018., potom mučen i ubijen.


4.
Dunje i “Davidovo srce” pripadnici “Pravde za Davida” i građani koji ih podržavaju zasadili su/postavili 07.04.2019. godine na mjestu gdje je nađeno tijelo ubijenog Davida - na ušću kanalizacije Crkvena u Vrbas.

Davidovo srce", postavljeno 07.04.2019.

5.
“Očišćena je obala na tom dijelu, od kamena formirano srce unutar kog je posađeno cvijeće, a posađene su i dvije sadnice dunje koje simbolično predstavljaju istinu i pravdu. Odmah sutradan (08.04.2019.) Komunalna policija je na tom mjestu ostavila rješenje kojim se nalaže NN licu da u roku 24 sata ukloni sve", rekao je Ozren Perduv.

Dunje, "Istina" I "Pravda" zasađene 07.04.2019.
6.
Komunalna policija je pod ingerencijama Moralne Nakaze Radojičića i on je morao znati za sramno Rješenje koje je ostavljeno na mjestu gdje je postavljeno obilježje.  

7.
Poslušnici Moralne Nakaze su postavljena obilježja uklonili 10.04.2019. godine - i “Davidovo srce”, a polomili su i zasađene dunje.

Radojičićevi komunalci uništili "Davidovo srce" i zasađene dunje
10.04.2019.
8.
“Ja sam u ime „Pravde za Davida“ na to rješenje uložio žalbu. Od Gradonačelnika Banjaluke moja žalba je odbijena kao neosnovana. Rečeno je kako sam ja neovlašćeno lice i nemam pravo da učestvujem u postupku. Zajedno sa advokatom Milanom Maleševićem podnijeli smo tužbu Okružnom sudu na takvo sramno rješenje Gradonačelnika. Dobili smo presudu Okružnog suda kojom je naša žalba PRIHVAĆENA, a rješenje Gradonačelnika PONIŠTENO i Gradu je naloženo da nam isplati 950 KM”, izjavio je Perduv.
Ozren Perduv
9.
U presudi Okružnog suda u Banjaluci, koja je teška šamarčina za Moralnu Nakazu Radojičića, između ostalog, se navodi:
“Ne može se zanemariti da je javnost mjesecima obavještavana iz više izvora o različitim događanjima vezanim za tragično stradanje mladića Davida Dragičevića, te da su u centru Banjaluke organizovani protesti građana, kako bi se rasvijetlilo predmetno ubistvo, sve do pred kraj 2019. godine, kada je praktično prestalo sa protestima, jer su uz pomoć policijskih snaga spriječeni pa do daljeg nastavka djelatnosti grupe građana koja je konstantnim i kontinuiranim aktivnostima tražila pravdu za stradalog mladića”, navodi se u presudi.

10.
Još se kaže da su o događaju na ušću Crkvene u Vrbas izvještavali brojni mediji, te da fotografije sa tog mjesta svjedoče da se radi o kamenju, oblikovanom simbolično kao srce i dvije sadnice - mladice dunje, u znak sjećanja i obilježavanja lokacije na kojoj je pronađeno Davidovo tijelo.

11.
U presudi Sud konstatuje da je akcija na ušću Crkvene u Vrbas bila potpuno smišljena i realizovana od grupe “Pravda za Davida” ocjenjujući da je zbog toga “potpuno neutemeljeno postupanje komunalnog policajca koji je za ostavljanje stvari i sadnju dvije dunje stavio na teret NN osobama, jer “članovi Grupe Građana nisu nepoznati javnosti i javnost zna imenom i prezimenom ko su članovi".


12.
Navedena presuda nije samo težak poraz Moralne Nakaze Radojičića, već i onih koji i dalje nastavljaju da štite ubice Davida i njihove saučesnike. To se direktno odnosi na dio vrha MUP RS, koji predvodi Dragan Lukač, kao i na Milana Tegeltiju, predsjednika VSTS, te postupajućeg tužioca Dalibora Vreću.

Vrećo, Tegeltija i Lukač, zaštitnici ubica i njihovih saučesnika
Pojedini pripadnici MUP RS učestvovali su u likvidaciji Davida Dragičevića.

Po Lukačevoj naredbi, članovi grupe "Pravda za Davida" stavljeni su van zakona i izložebi progonu, maltretiranju, hapšenjima, pravosudnom mobingu.

13.
Lukač, Tegeltija, Vrećo i brojni drugi u funkciji su zaštite ubica i njihovih saučesnika.

14.
Najzaslužniji za presudu kojom je teško poražen Moralna Nakaza Radojičić jesu Ozren Perduv i Milan Malešević, advokat članova grupe “Pravda za Davida”.
Milan Malešević
15.
Najznačajniji izvodi iz Presude su: 

- Rješenje Gradonačelnika je nepravilno i nezakonito.
- Akti izdati od strane komunalne policije i Gradonačelnika su konfuzni i kontradiktorni.
- Opštepoznate činjenice se ne dokazuju (npr. Postojanje neformalne grupe PzD, kao i aktivnosti te grupe među kojima je i konstatno uređivanje mjesta gdje je beživotno tijelo Davidovo pronađeno).


- Ponašanje komunalne policije potpuno proizvoljno i neutemeljeno i uz potpuno ignorisanje opštih poznatih činjenica.
- Opštepoznato je da je tužilac (Ozren Perduv) u grupi „Pravda za Davida“ i komunalni policajac je neutemeljeno Ozrena nazvao licem neovlaštenim za podnošenje žalbe.
- Tužilac (Ozren Perduv) je onemogućen da kao stranka učestvuje u postupku.