петак, 31. јул 2020.

Dodik je teško porazio Lukača izborom Kostreševića za direktora Policije RS; Kostreševićev primarni zadatak je da razvlasti Lukača koji je potpuno privatizovao MUP RS; Kostrešević će prestati biti Dodikov sluga kada pohapsi ubice Davida Dragičevića i njihove pomagače, o kojima sve zna


Piše: Slobodan Vasković


1.

Dragan Lukač, šef Hunte, doživio je težak poraz imenovanjem Siniše Kostreševića na poziciju direktora Policije RS.


Milorad Dodik, kojem je Kostrešević apsolutno lojalan, tako je, nakon dugo vremena, uspio da ponovo ovlada bar jednom pozicijom u MUP RS i to veoma značajnom, jer Kostrešević, za razliku od beskičmenjaka Darka Ćuluma, svog prethodnika na poziciji direktora Policije, neće dozvoliti da bude tek figura koju će Lukač koristiti za svoje nezakonite poslove i neustavne ciljeve.


Zato što je Kostrešević Dodikova figura!


2.

Lukač se iz bitke povukao i prije samog imenovanja Kostreševića, jer njegovi kandidati, među kojima je preferirao Borislava Šarića, načelnika Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, nisu se ni prijavili na konkurs, iako su prikupili svu dokumentaciju potrebnu za aplikaciju.


3.

Dodik je obezbijedio potrebnu većinu u Nezavisnom odboru NSRS za nadzor i kontrolu nad radom MUP RS koji sprovodi proceduru za izbor direktora Policije Republike Srpske; Kako Lukač nije mogao garantovati svojim favoritima (osim Šarića bilo ih je još nekoliko) da će biti izabrani, a sa druge, Dodikove strane, im je poručeno da nije baš dobra odluka da se prijave, u zadnji čas su odustali od apliciranja.


4.

Prijavio se još samo Vlado Jovanić, “slobodni strijelac” unutar MUP RS, koji nije imao nikakve šanse da bude izabran.


5.

Lukačev poraz u borbi za direktora Policije je tim veći, jer je, bez dogovora sa Dodikom, pomeo Kostreševića sa pozicije načelnika Uprave kriminalističke policije 25.01.2019. godine i imenovao ga na poziciju svog savjetnika, kako se još, u svim “institucijama”, naziva mjesto za kišobrane.



“Žaba” koju još uvijek guta Lukač zbog poraza je povelika i trebaće mu itekako vremena da završi taj “proces”.


6.

Lukač i Kostrešević su u otrovnim odnosima i tu neće biti nikakve promjene - slijedi tihi, ali intenzivni rat za prevlast nad MUP-om RS, kojim Lukač još uvijek suvereno vlada.


7.

Kostreševićev primarni zadatak je da, u najvećoj mogućoj mjeri, razvlasti Lukača unutar MUP-a, što će narečeni pokušati spriječiti svim silama, jer bi to značio njegov kraj.


8.

Komandna podjela unutar MUP-a RS teško je narušena, jer je Lukač potpuno razvlastio bivšeg direktora Policije Darka Ćuluma, kojem je od ingerencija ostalo pravo na auto, sekretaricu i da potpisuje Lukačeve, što zakonite, što nezakonite, naredbe.


9.

Razvlašćivanje Ćuluma i nezakonito preuzimanje njegovih ingerencija omogućilo je Lukaču da sebi lojalne pripadnike MUP RS postavi na sva iole značajnija mjesta, iako to nije u njegovoj nadležnosti.


Ukratko: Ministar imenuje načelnike Uprava (Uprava policije, za borbu protiv organizovanog kriminala, krim policije…) i Policijskih uprava (Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, Zvornik…), dok njihove zamjenike i sve ostale funkcionere imenuje direktor Policije.


Sada Kostrešević, u skladu sa ovlastima koje ima direktor Policije, može da smijeni sve funkcionere na pozicijama koje nisu čelna mjesta uprava.




10.

To je prvi Kostreševićev zadatak; Drugim riječima - bilo koja načelnička funkcija, koju drže Lukačevi kadrovi, malo vrijedi ukoliko načelnike Uprava okružuju Kostreševićevi kadrovi.


11.

Ukoliko Kostrešević uspije da poziciji direktora Policije vrati ovlasti koje je uzurpirao Lukač i postavi svoje kadrove, onda će šef Hunte biti u dobroj mjeri razvlašćen, što opet ne znači da će MUP RS postati institucija koja radi u korist građana, a ne vladajuće poartokratske, kleptokratske oligarhije. Dapače.


Cijela igra oko pozicije direktora Policije je bitka za prevlast nad MUP-om RS između Dodika i Lukača, a ne za povratak te institucije u zakonske okvire iz kojih je poodavno izvučena, jer je Lukač potpuno privatizovao i stavio u funkciju sopstvenih interesa.


Dodikova pobjeda nad njim je Pirova, jer nakon imenovanja Kostreševića tek slijedi stvarni obračun.


12.

Dodik jeste pokazao da je politički jači od Lukača, ali mu je za to trebalo da sruši konkurs za direktora Policije, raspisan u januaru ove godiine, jer tada Kostrešević nije ispunjavao uslove za direktora Policije. 



Taj konkurs je poništen 16.03.o.g.., da bi novi bio raspisan nakon što je Kostrešević ispunio uslove za imenovanje.


Da bi neko postao direktor Policije mora imati čin Glavnog inspektora i to pet godina. Kostrešević nije, sve do polovine maja, ispunjavao te uslove.


13.

Njegov prethodnik Darko Ćulum izabran je za direktora Sipe, iako je poodavno trebalo da bude penzionisan; Međutim, Lukač ga je, nezakonitim radnjama držao “u igri”, ali i na “uzdi”, a i tu “uzdu” će Dodik, (koji Beskičmenjaku Ćulumu ne vjeruje), pokušati preoteti iz Lukačevih ruku.


14.

Ćulum je poodavno trebao biti penzionisan, ali njegovo imenovanje svjedoči u kolikoj mjeri se Lukač drži zakona - ni mikrona.




"Darko Ćulum - godina staža 44: ispunjava uslov za penziju na dan 31. 10. 2019. godine”, saopšteno je još 31.10.2019. godine iz Fonda PIO RS, ali u MUP RS se nisu obazirali na to.


Beskičmenjaku su produžavali “radni staž” nezakonitim sredstvima sve dok nije imenovan; Ukoliko bilo ko postavi pitanje njegovog imenovanja, on će biti smijenjen. 


15.

Važno je naglasiti da su svi navedeni pripadnici MUP RS, na čelu sa Lukačem, učestvovali u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića, koji je otet 18.03.2018., potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo je pronađeno 24.03.2018. godine. Dodik ih je svesrdno u tome pomagao i ohrabrivao.




16.

Najdublje involviran u ovaj zločin je Darko Ilić, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je smijenjen 25.01.2019. godine i od tada se više nijednom nije pojavio u MUP RS, iako je imenovan za Liukačevog savjetnika i sve vrijeme prima platu.


17.

Ćulum je i tada bio direktor Policije i iznio je niz laži u vezi sa zločinom teškog ubistva Davida Dragičevića, kao i Lukač koji je lagao i na sjednici Narodne skupštine RS, 20.05.2018. godine, demonizujući žrtvu ubistva. 




18.

Takvo Lukačevo ponašanje dovoljno svjedoči o njegovom neljudskom karakteru; Kao i brutalno nasilje nad građanima koji su tražili istinu o Davidovim ubicama; Bestijalno su pretučeni 25. i 30.12.2018. godine, kada su ih teškim batinama razbili Lukačevi pretorijanci, među kojima je bilo nekoliko desetina batinaša/kriminalaca dovedenih sa strane.


19.

Razbijanju građana nije se usprotivio ni Dodik, ni Željka Cvijanović niti gradonačelnik Igor Radojičić; Štaviše, svi oni su podržali nasilje nad stanovništvom, a Radojičić se ostrvio na nekoliko mladih ljudi podižući tužbe protiv njih, jer u organizovali proteste i tražeći 178.000 KM za štetu koja nije ni načinjena u noći kada su građani nemilosrdno lomljeni.




20.

Od tada pa sve do danas pripadnici grupe “Pravda za Davida” i dalje su van zakona, kao i svi oni koji i dalje zahtijevaju da se otkriju ubice Davida Dragičevića i njihovi pomagači.


21.

Ustavni poredak poodavno su srušili upravo Dodik, Lukač, Kostrešević, Ilić… i brojni drugi koji su naredili i učinili sve da se istraga o ubistvu Davida Dragičevića opstruiše, kako bi zaštitili ubice mladića. 




Ilić je bio učesnik na zločinačkoj pres konferenciji MUP RS, 26.03.2018., na kojoj je Ilić demonizovao ubijenog Dragičevića i lažno ga optužio za nedjela; Kasnije su sve Ilićeve tvrdnje demantovane, postoje validni dokazi da je sve tada slagao, ali nikada za te neistine i monstruozni javni pokušaj zataškavanja likvidacije nije odgovarao.




Na tom presu pojavio se i patolog Željko Karan, što je nezapamćeno, jer se patolog nikada ne pojavljuje na konferencijama za štampu policije. Karanova uloga bila je podrška Iliću.


22.

Istragu maksimalno opstruiše tužilac-kriminalac Dalibor Vrećo, kojeg štiti Milan Tegeltija, predsjednik VSTS.




23.

Kostrešević, koji je od Ilića preuzeo istragu 19.04.2018., u početku je javno demonstrirao volju da riješi slučaj, ali vrijeme je pokazalo da je sve to bila varka; Ništa nije učinio na rasvjetljavanju ubistva, osim što je dokazao da je Dodikov Korisni Idiot, koji mu je slijepo odan i poslušan.


24.

Sam Dodik je javno teško vrijeđao roditelje ubijenog Davida, javno demonizovao svirepo likvidiranog mladića, kojeg su i mrtvog progonili i još uvijek progone.



25.

Dodikovo patološko nekrofilno javno djelovanje kasnije je postalo obrazac ponašanja njegove ulizičke, bezočne, beskrupulozne bagre, kojom se okružio i koja blasfemično vrijeđa, kao i Dodik, upokojene članove porodica njegovih kritičara.


26.

Kada se sve sagleda - umjesto Lukačevog sluge - beskičmenjaka Ćuluma, podlog i pokvarenog policajca, na poziciji direktora Policije naslijedio je Kostrešević koji je Dodikov sluga.



27.

Kostrešević će to prestati biti kada riješi ubistvo Davida Dragičevića, a on vrlo precizno zna sve o ubicama, njihovim pomagačima, saradnicima, ulozi Lukača, Ćuluma, Ilića, Vreće i ostalih u zataškavanju likvidacije…