петак, 10. јул 2020.

Sukob Dodik-Lukač: Finalni obračun oko pozicije direktora Policije RS čiji će ishod pokazati odnos snaga zavađenog dvojca


Piše: Slobodan Vasković

1.
Finalni obračun Milorada Dodika i Dragana Lukača oko pozicije direktora Policije otpočeo je zatvaranjem konkursa za tu funkciju.

2.
Oko ove pozicije vodi se prava bitka, garnirana i međusobnim otvorenim prijetnjama, između Milorada Dodika, koji insistira da novi direktor Policije bude Siniša Kostrešević, i Dragana Lukača, koji ima nekoliko kandidata, a najbolje kotira Borislav Šarić, načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

3.
Dodik pokušava vratiti kakav-takav uticaj u MUP RS, ali Lukač insistira da mu to ni po koju cijenu ne dozvoli, jer je tu instituciju pretvorio u privatnu manufakturu za progone, izgone, premlaćivanja, otmice, zataškavanja zločina…, ali i za saradnju sa brojnim kriminalnim organizacijama što mu donosi ogromnu zaradu. 

4.
Ili Dodik ili Lukač iz ovog sukoba moraju izaći potpuno poraženi, a kompromis ne može biti čak ni Mladen Marić, načelnik Centra za obuku MUP RS.

Marić je u korektnim odnosima sa Dodikom, ali i sa Lukačem, ali nedovoljno snažan da bude bilo kakva spona između teško sukobljenih strana.

5.
Jednostavnije rečeno, Dodik pokušava da minimizira uticaj Lukača i ostane centralna politička figura u RS, dok vrlo ograničeni i nadasve nasilni ministar policije vidi u cijeloj situaciji ogromnu šansu da ispuni svoje najjezivije vlažne snove.

6.
Izbor direktora Policije zato i jeste najvažniji test Dodikove političke snage u ovoj godini, ali i Lukačeve.

7.
Osim Kostreševića, Šarića i Marića, prijave su, kako se tvrdi, predali i Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije i Željko Spasojević, načelnik Uprave za policijsku podršku MUP RS, obojica Lukačeve sluge. 

8.
Niko se ne usuđuje miješati u sukob Dodika i Lukača, a jadni, takozvani premijer Radovan Višković izjavio je notornu glupost navodeći da “nema političkih uticaja na izbor direktora Policije”, iako su svi kandidati SNSD-ovi ljudi.

9.
Od Viškovića je stupidniji u javnosti ispao Nedeljko Čubrilović, predsjednik ruševine NSRS, koji je izjavio da nije znao ni da je poništen prethodni konkurs, na kojem nije izabran niko, a kamoli da je raspisan novi, koji se zatvara 10.06.

10.
Prvi konkurs za direktora Policije RS raspisan je polovinom januara ove godine. Učinio je to Lukač kako bi izbacio Kostreševića iz svake kombinacije.

Da bi neko postao direktor Policije mora imati čin Glavnog inspektora i to pet godina. Kostrešević nije, sve do polovine maja, ispunjavao te uslove.

Lukač je u januaru 2019. godine smijenio Kostreševića sa pozicije načelnuka Uprave kriminalističke policije i postavio ga za svog savjetnika, kako bi ga što snažnije ponizio, jer je u njegovom kabinetu bila bitnija saksija nego Kostrešević.

11.
Dodik je opstruisao januarski konkurs, koji je poništen 16.03.o.g.., da bi novi bio raspisan nakon što je Kostrešević ispunio uslove za imenovanje.

12.
Nezavisni odbor NSRS za nadzor i kontrolu nad radom MUP RS sprovodi proceduru za izbor direktora Policije Republike Srpske, pošto je dosadašnjem beskičmenjaku na toj poziciji Darku Ćulumu istekao mandat.

Bekičmenjak se, nakon isteka mandata, čak usudio požaliti da mu je “Lukač oduzeo sve ingerencije” i nije mu dao “ništa da radi”, što je istina, ali nije rekao zašto se nije suprotstavio razvlašćivanju.

13.
Ćulum je Lukačev kandidat za direktora Sipe, iako je poodavno trebalo da bude penzionisan; Međutim, Lukač ga, nezakonitim radnjama (drugačije ni ne zna da se ponaša) i dalje drži “u igri”, ali i na “uzdi”. 

14.
Ćulum se i dalje nada da će postati direktor Sipe, što bi bio rasp let koji bi značio potpunu kriminalizaciju vrha te institucije; Ćulum bi, umjesto u Sipu ili penziju, trebalo da ide iza brave, jer je to jedino mjesto koje je ta beskarakterna, podla i pokvarena ulizica zalužila.