четвртак, 23. јул 2020.

Dodik kontra Vučića: Ruski atak preko Marionete Dodika Vučić je razbio “svetim pismom”


Piše: Slobodan Vasković

1.
Republika Srpska je nosač Ruskog udara na Srbiju, kako političkog, tako i obavješajnopodzemnog.

2.
Potvrdio je to svojim izjavama Milorad Dodik, nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem, obilno soleći ključne političke rane Srbije.

3.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da rješavanje pitanja statusa Kosova mora biti povezano sa budućim statusom Republike Srpske. 

„Mi vjerujemo da Srbija ima prirodno i državno pravo na pravo na Kosovo, kao i da je državno pitanje broj jedan za Srbiju pitanje Kosova. Mi smatramo da bi prvo nacionalno putanje Srbije trebalo da bude Republika Srpska“, kazao je Dodik poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je ponovio da je za RS za njega država i da ovaj. bh. entitet ima svoje želje i ambicije, ali i svoje strahove. 

Navodeći da je RS veoma zainteresovana za razgovore u vezi sa statusom Kosova i Metohije, on je ocijenio da Kosovo ne može da bude međunarodno priznata država.

„Ako se međunarodno priznaje Kosovo, takav tretman treba da ima i RS, jer je to gotovo identična situacija i nacionalne i ostale istorijske okolnosti“, kazao je Dodik. (Agencije)

4.
Naravno da uopšte nije riječ o identičnoj situaciji i da je to Dodiku odlično poznato; Ali insistiranje na takvoj postavci je samo dio ataka Rusije na Srbiju, potom i na BiH, u kojem je Dodik njen borbeni ovan. I udaraće sa njim po zvaničnom Beogradu sve jače i nemilosrdnije. 

Dodikovo direktno miješanje u unutrašnja i spoljna pitanja Srbije, koje je potvrdio svojom vrlo agresivnom i nimalo prijateljskom izjavom, dovoljan su pokazatelj u kolikoj mjeri ne vlada sobom, već je na Ruskoj uzdi; Dodik nije bezazlen niti neiskusan da bi sebi olako dozvolio takav javni nasrtaj, ali nema kud! Ruska Marioneta nema drugog puta.

5. 
Dodik, lično, ne posjeduje nikakvu političku, niti bilo kakvu drugu snagu da RS nametne Srbiji kao prioritet; Da je prisili da stavi entitet ispred Kosova, ali primoran je da daje takve agresivne i radikalne izjave, jer Rusija to od njega zahtijeva.

6.
Dodik nema kud - mora da sluša naređenja iz Moskve; Potpuno je u Ruskim rukama! I nastaviće da pravi probleme Srbiji još veće i teže od onih koje je najavio. I od onih koji su se desili tokom julskih protesta i pokušaja upada huliganskih grupa u Skupštinu Srbije.

7.
Definitivno je da Dodikovi gaulajteri, zajedno sa ruskim naredbodavcima, stoje iza pomenutih nasilnika, koji su zloupotrijebili opravdani mirni protest građana zbog najave uvođenja ponovnih drakonskih mjera u borbi protiv pandemije, pretvarajući ga u divljački napad na Skupštinu Srbije.

8.
Dodik je još rekao da će Vučiću dostaviti svoj stav da je nemoguće razgovarati o posebnom statusu Kosova, a da se paralelno ne razgovara o statusu RS.

Dodik je kazao da je Vučić „to pitanje ozbiljno shvatio, ali na njega ništa nije odgovorio“. 

„Pokušaćemo da ga ubijedimo da je veoma važno da se pitanje Kosova i RS posmatraju jedinstveno“, rekao je Dodik, dodavši da bi se to pitanje moglo naći i u Narodnoj skupštini RS. 

Prema njegovim riječima, takav pristup nije protiv Dejtonskog sporazuma.

U medjuvremenu, dodao je, RS neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova. 

„Ne želimo bilo kome da nanesemo bilo kakvo zlo, ali isto tako smo spremni i odlučni da branimo naše interese i da RS i Srbija, bez oklijevanja i bez ikakvih zabrana, mogu jasno da iskažu svoje interese“, rekao je Dodik. (Agencije)

9.
Vučić je itekako odgovorio Dodiku i to odmah nakon njegove konstatacije da “nije ništa odgovorio” na njegove nesprovodive, ali izuzetno opasne namjere, demolirajući ga isticanjem da je “za Srbiju Dejtonski sporazum sveto pismo” i, kako je rekao,  "voljeli bismo da stvari ostanu u okviru tog sporazuma”.

10.
Vučić je odgovorio Dodiku kako bi ga Kremlj jasno čuo.

11.
“Za sve druge ideje koje je iznosio Dodik, naša je obaveza da čujemo i saslušamo, da vidimo nešto u pisanom obliku”, rekao je Vučić, dodatno minimizirajući naručeni udar Dodika na njega.

12.
Zajednički pres je pokazao da su odnosi Vučića i Dodika u vrlo lošoj fazi, sa tendencijom daljeg zaoštravanja; Pogoršanje je počelo još polovinom marta i od tada ima trend rasta, koji će se nastaviti.

13.
Pomoć koju je Vučić, u ime Srbije, uručio RS, posjete određenim ustanovama, te najave novih projekata samo su diplomatski način skrivanja nimalo prijatnih, vrlo neugodnih, razgovora iza kulisa cijelog događaja, koji se desio u Banjaluci.

14.
“Specijalne i paralelne” veze Srbije i RS Rusija sve više veže u Gordijev čvor; Vučić jeste u političkim problemima oko Kosova, ali zna da su Dodikovi mnogostruko veći i da je u ogromnoj prednosti pred njim; Uz to, Vučić je sve samo ne “svilen”, što je Dodiku odlično poznato, kao što mu je itekako znano da predsjednik Srbije nema milosti kada procijeni da je došlo vrijeme za dekapitaciju protivnika.

15.
Dodik je, kao vlastodržac u RS, politički nadživio sve srpske predsjednike i premijere od 1998. godine do danas. Ali za sve postoji “prvi put”, pa tako i za  navedenu konstataciju.

Vrijeme obračuna tek slijedi! I specijalnih i paralelnih!!!