недеља, 26. јул 2020.

Finansijski krah: Vlada RS još uvijek nije isplatila sve obećane aprilske plate i obaveze radnicima koji su zbog pandemije morali prestati sa radom; O obećanim isplatama za maj niko u Režimu i ne razmišlja; Privreda pred kolapsom


Piše: Slobodan Vasković

1.
Vlada RS još uvijek nije isplatila aprilsku platu dijelu radnika koji su zbog mjera protiv pandemije morali prestati sa radom, kao i sve obaveze na taj minimalni lični dohodak.

2.
Vlada nije isplatila oko dva miliona KM, a ukupno je trebalo isplatiti 56 miliona KM.

Milorad Dodik je 08. maja izjavio da je Vlada RS “izdvojila 56 miliona maraka za radnike koji nisu radili”. 

3.
Međutim, dva i po mjeseca nakon tvrdnji da su sredstva izdvojena, iz nekoliko nezavisnih izvora mi je potvrđeno da Vlada RS duguje radnicima još dva miliona KM.

4.
Djeluje kao nevelika cifra, ali je to dramatično svjedočanstvo koliko novca nema u budžetu RS, čim se toliko dugo kasni sa isplatama svih obećanih plata za april.

5.
Zora Vidović, ministarka finansija, potpuno je nesposobna i nekompetentna za posao koji radi, a jedini njen “kvalitet”, koji je održava na čelu tog resora, što je “procurio na sve strane”, jeste bespogovorna poslušnost Miloradu Dodiku.

6.
Sa ove distance sasvim je realno da je Poreska uprava namjerno odugovlačila, tokom maja, sa obradom podataka za isplate aprilskih plata, jer im je tako naloženo.

7.
Već sam objavio da je tada iz svakog ministarstva bilo zaduženo po dva do tri uposlenika kako bi pružili pomoć Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi u obradi podataka, ispunjavanju obrazaca, za isplatu obećanog novca, iako u obje te institucije radi više od hiljadu zaposlenih. 

Samo u PU RS zaposleno je 900 radnika; Uz to, Poreska uprava posjeduje preskupi softver koji je, ukupno, plaćen preko 20 miliona maraka i koji, to je očito sa ove distance i saznanja da još uvijek nisu isplaćene sve aprilske plate, svjesno nije stavljen u funkciju obrade podataka. 

8.
Na taj način “pojedeno” je vrijeme, isplaćivano je koliko se “namicalo”, a nikoga nije briga kako najugroženiji dio radnika i njihovih porodica uopšte preživljavaju proteklih mjeseci.

9.
Da stvari budu još gore, potvrđuje i podatak da o obećanim isplatama za maj mjesec niko i ne razmišlja, jer para nema.

10.
Još uvijek nije donosena ni uredba za pomoć privrednicima koji su imali smanjen obim poslova ili djelimičan prekid rada u maju, tako da se isplate za taj mjesec mogu očekivati, kakvim tempom se sve rješava, u najboljem slučaju, tek u septembru, ako ih uopšte bude.

11.
Za maj bi Vlada RS, kako privrednicima, tako i radnicima, trebalo da isplati cca 25 miliona KM.

12.
Jedan dio firmi dužan je da za maj isplati radnicima koji nisu radili minimalce, a Vlada RS obaveze na te isplate, ali dobar dio tih preduzeća nisu u finansijskoj mogućnosti da to učine, tako da ne postoji trenutno rješenje ovog čvora, koji je poguban po firme i siguran znak da će uslijediti nova brojna otpuštanja radnika, kao i zatvaranje brojnih malih i srednjih preduzeća.

13.
Privredi treba pomoć do kraja godine i to svaki mjesec, jer tek sada počinju najteže posledice pandemije. Ukratko rečeno - izgubila se perspektiva poslovanja, zbog nemogućnosti izvoza, otkazivanja ugovora sa stranim partnerima, kontraproduktivnosti gomilanja zaliha proizvoda, koji se nemaju kome prodati…

14.

Da Režim RS posjeduje promil sposobnosti kojima se svakodnevno hvališe imali bi obezbijeđena interventna sredstva za ovakve teške situacije.

Međutim, oni nemaju sredstva ni za najosnovnije tekuće potrebe.

15.
Nedavno sam objavio kako optimisti procjenjuju da je do kraja godine neophodno naći najmanje 250 miliona KM, koliko, kako tvrde, nedostaje da se, u minimumu, pokriju najveće budžetske rupe, dok su realisti na cifri od nedostajućih 400 miliona KM.

16.
Optimista je sve manje i manje, a realisti su u pravu - Do kraja godine potrebno je 400 miliona KM, koje Vidovićeva ne može ni nacrtati, a kamoli naći.