среда, 29. јул 2020.

Dosje: Slijepi poslušnici, vrijedni jednog Dodikovog telefonskog poziva, koji “žive” unutar tog “prostora”, uništili su sistem, zakone, institucije…, čekajući da zazvoni



“Institucija to sam ja”, geslo je pod kojim djeluju svi visoki funkcioneri RS, što, samo po sebi, znači da zbog takvog pristupa organi vlasti funkcionišu u skladu sa voljom onih koji ih vode, a ne po zakonskim propisima.

“Sve institucije to sam ja”, geslo je pod kojim djeluje Milorad Dodik, nesporni šef svih nivoa vlasti u RS, preciznije - njihov samoproglašeni vlasnik, koji je i dozvolio onim koje je imenovao da nastupaju pod navedenim motom, jer je to najkraći put da on, Dodik, sprovede u djelo sve svoje akcije.

Podređeni funkcioneri geslo “Institucija to sam ja” mijenjaju, nakon Dodikovog poziva i naredbe o bilo čemu što on smatra potrebnim za riješiti, u mantru “Insttitucija to je On - Gospodar”; Izvrše izdato naređenje i, čekajući novo, vrate se u već opisano stanje.

Njihov transfer iz “Institucija to sam ja” u “Institucija to je On”, nakon njegovog telefonskog poziva, izvrše bespogovorno, jer su svjesni da vrijede samo dok mogu očekivati njegov telefonski poziv. Kada ta mogućnost prestane, oni više ne postoje.



Realno, njihova (funkcionerska) vrijednost je nevelika i upravo, zbog poodavno na ovaj način uspostavljenog “sistema vrijednosti”, lične frustracije su im ogromne, a prikrivaju ih gigantskom sujetom, koja u realnom, svijetu nema nikakvog uporišta. Međutim, svi oni i ne žive u realnom vremenu i prostoru, već unutar jednog telefonskog poziva, što je prilično skučena zona u kojem se vrijeme mjeri od naredbe do naredbe, a ne po njegovom realnom protoku. 

Takvo dugogodišnje djelovanje samo po sebi je proizvelo ambijent djelovanja mimo zakona, ignorisanje zakona; Njegovo otvoreno nepoštivanje je poodavno postalo pravilo, u kojem izuzetaka, poštovanja zakona, i nema; Sve to dovelo je do potpunog haosa, nedjelovanja institucija, teških zloupotreba ovlaštenja, “obogaćenih” funkcionisanjem nosilaca vlasti, između “telefonskih, zlata vrijednih, poziva”, u skladu sa ličnim gigantskim frustracijama, ali i sujetama, koja nemaju nikakvog utemeljenja u stvarnoj vrijednosti individua koje ih nameću, posebno ne u zakonskim propisima.


Kada se na sve ovo doda ubijeđenost narečenih da pripadaju “višoj klasi”, iako su tek loše sluge još goreg Gospodara, onda se, bez ikakve dileme, može konstatovati da ne postoji način koji bi omogućio sprovođenje zakona u slučajevima njegovog kršenja od pripadnika samoproklamovane “više klase”, kažnjavanje onih koji su ga prekršili, sprečavanje njihovih nezakonitih poslova; Istovremeno, ogromna većina građana, koja se nalazi pod terorom palanačke, partokratske, kleptokratske, lažne elite, vrijedne tek jednog telefonskog poziva, izložena je progonu, nepravdi, nemogućnosti da na bilo koji način dođe do svojih prava; Ili da se izbori za poštovanje i primjenu zakona, bar u mikronu, i na palančane koji su se stavili iznad svih zakonskih normi, pa i iznad Ustava.


Slučaj firme “Green energy” d.o.o. Pale, koja je izgradila MHE “Miljacka” mimo Glavnog projekta, a na osnovu netačnih i neistinitih podatka dobila sve dozvole za rad, najbolje potvrđuje navedeno.

Ljubomir Mrda, vlasnik MHE, pripadnik je Dodikove poslušničke grupacije i kao takav iznad zakona, jer dio nadležnih institucija uopšte ne reaguje, premda je Regulatorna komisija RS za energetiku utvrdila niz nepravilnosti i zatražila ukidanje dozvola, građevinske, ekološke, upotrebne i vodne, ali i prekinula postupak izdavanja dozvole za proizvodnju električne energije Mrdinoj MHE, utvrdivši neusklađenost tehničkih i energetskih podataka i zahtjevajući da nadležni organi riješe utvrđenu neusklađenost; Odnosno, da Mrdu natjeraju da  umjesto falsifikata dostavi validne dokumente.



Regulatorna komisija je, u svojim Zaključcima, donesenim 18.06. o.g., navela da je obavijestila nadležne institucije o navedenom.


Prethodno je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na pres konferenciji, održanoj 29.05., izjavila je da je njeno Ministarstvo uradilo sve po zakonu, što se ispostavilo, nakon nalaza Regulatorne agencije, potpuno netačnim.


Golićeva je istupila u javnost nakon niza napisa u medijima o nezakonitim radnjama i falsifikatima na osnovu kojih su dobijene dozvole za rad MHE “Miljacka”.

Još je istakla da je Milorad Dodik nikada nije nazvao povodom tog objekta, niti bilo šta ttražio od nje u vezi sa tim, u šta je vrlo teško povjerovati, jer Golićeva, nakon što su utvrđene nepravilnosti, nije preduzela ništa.

Istina, Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva, na osnovu Informacije o MHE “Miljacka”, koju im je, preko MUP RS, proslijedila Golićeva, jeste počelo, kako su saopštili, prikupljanje dokaza, ali nisu oni nadležni za poništenje dozvola, već Ministarstvo koje vodi narečena. 

Golićeva je na pomenutom presu još saopštila da će, ako se utvrde nepravilnosti, kazniti sve one koji su učestvovali u falsifikovanju, između ostalog i oduzimanjem licenci pojedinim firmama.

“Ukoliko se utvrdi da ta komisija (za tehnički prijem, op.aut.) nije uradila posao kako treba, bez problema ja oduzimam licencu”, izjavila je 29.05. Golićeva.


Regulatorna komisija je 18.06. utvrdila da ništa nije urađeno u skladu sa Glavnim projektom i da se Izvedeni projekat potpuno razlikuje od njega, ali javne reakcije Golićeve o tome šta je preduzela nije bilo.

Definitivno je jasno da njeno ministarstvo uopšte ne uvažava nalaze Regulatorne komisije, što svjedoči da svaka od institucija funkcioniše sama za sebe, čime se potvrđuje potpuni haos unutar sistema.  

“Eho” je 21. jula, na osnovu dokumenata Regulatorne komisije, ali i onoga što je Golićeva izjavila 29.05. uputio dopis ministarki.


Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske u konačnom zaključku (broj: 01-143/20/R-146-153) prekinula je izdavanje sertifikata za proizvodno postrojenje koje koristi obnovljivi izvor energije za MHE „Miljacka“, koja je u vlasništvu “GREEN ENERGY” d.o.o. Pale.

Takođe je konstatovala neusaglašenost tehničkih i energetskih podataka u upravnim aktima, koji se odnose na MHE „Miljacka“. 

Riječ je građevinskoj dozvoli, upotrebnoj dozvoli i ekološkoj dozvoli, koje je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i njihovoj neusklađenosti sa podacima iz Projekta izvedenog stanja za MHE „Miljacka“, te protokola o ispitivanju ugrađene opreme, sačinjenog od proizvođača „Kolektor turbo inštitut“. 



Reguatorna komisija je u zaključku navela da je obavijestila Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS radi daljeg postupanja. 

Stoga Vas molim da mi odgovorite da li ste pokrenuli poništavanje pomenute tri dozvole, zbog neusklađenosti koje je utvrdila Regulatorna komisija?

Molim Vas da mi odgovorite i u kojoj fazi se nalazi taj proces, ukoliko je započet?

Takođe Vas molim da mi odgovorite da li ste pokrenuli oduzimanje licenci firmama, koje su svojim djelovanjem doveli Ministarstvo u zabludu da izda navedena Rješenja, na koje je ukazala Regulatorna komisija?

Ukoliko ste pokrenuli te postupke, možete li mi odgovoriti o kojim firmama se radi?

Molim Vas da mi na postavljena pitanja odgovorite najkasnije do petka, 24. jula 2020. godine, jer portal „Eho“ radi temu u vezi sa ovim slučajem.



Međutim, nikakav odgovor nije od Golićeve stigao. Ostala je nijema na sva pitanja, iako je 29.05. itekako bila govorljiva, tvrdeći da će brzo djelovati i da ona nije upetljana ni u kakve radnje mimo zakona, kako ni njeni podređeni.

Kada se sve što je rekla pokazalo netačnim, Golićeva je zanijemila.


-Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju trebalo je da poništi građevinsku dozvolu br. 15.03-360-128/18, upotrebnu  dozvolu br.15.03-360-213/19 i ekološku  dozvolu br.15.04-96-65/18, koje su firmi “Green energy” izdali na osnovu falsifikovanih dokumenata.

-JU „Vode Srpske“ iz Bijeljine trebalo je, nakon Zaključaka Regulatorne komisije, da poništi Rješenje o vodnoj dozvoli br.01/3-3-766-1/20.

I njima smo, kada i Golićevoj, uputili pitanje da li su to učinili, ali nijem je ostao i Miroslav MIlovanović, direktor te ustanove.


-Inspektorat RS – trebalo je da utvrdi sve propuste nastale u postupku izdavanja građevinske, upotrebne, ekološke i vodne dozvole.

Iz Inspektorata su odgovorili da ih ni Regulatorna komisija, ali ni Ministarstvo koje vodi Golićeva nisu obavijestili da je "došlo do bilo kakvih odstupanjana MHE Miljacka nakon izvršenog tehničkog prijema i izdavanje upotrebne dozvole", što je zapanjujuće, ali su naglasili da će, tokom ove sedmice, provjeriti sve navode.



“Na osnovu navedenog, u postupku izgradnje objekta i pribavljanja upotrebne dozvole za isti, nisu utvrđene nepravilnosti u dijelu nadležnosti ovog organa. S obzirom na informaciju koju ste dostavili i sumnju da je nakon pribavljanja upotrebne dozvole došlo do izmjena na samom objektu, republički urbanističko-građevinski inspektor će u toku naredne sedmice izvršiti novu kontrolu iz nadležnosti ovog organa”, odgovoreno je za “Eho”, 23.07.o.g., iz Inspektorata.



Važno je naglasiti da ovdje nije riječ ni o kakvoj “sumnji”, već zvaničnim odlukama Regulatorne koimisije za energetiku RS na osnovu kojih Inspektorat bi trebao da postupi, kao i druge institucije.

Iz Inspektorata su najavili da će djelovati, dok iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao i JU “Vode Srpske” i dalje čekaju da li će telefon da zazvoni.


Za to vrijeme Mrda nelegalno uzima stotine hiljada KM zahvaljujući nezakonito stečenim dozvolama, ali ni to nije ponukalo nadležne da reaguju.

Njihova povrijeđena sujeta je iznad zakona, a što se tiče rasipanja i bacanja novca, ionako je to manir aktuelne vlasti.

(U nastavku Dosjea o nefunkcionalnosti i razorenosti sistema, 30.07. objavićemo odgovore iz MHE “Elektroprivreda RS”, kao i druge detalje o prevarama koje je počinio Ljubomir Mrda, Dodikov tajkun)