уторак, 21. јул 2020.

Otpisani Višković; Bezidejnom Vladajućem Krdu novo zaduženje od MMF-a jedina je nada; Uprkos besparici, Dodik obećao Krajišniku i samozvanim stvaraocima isplatu 15,4 miliona KM, za početak, što je besramno; Testova ima, ali je premalo onih koji znaju da ih očitaju


Piše: Slobodan Vasković

1.
Radovan Višković, takozvani premijer, je u izolaciji i dobro se osjeća, što je dobro. 

U izolaciji može da ostane beskrajno, jer se njegov izostanak uopšte ne primjećuje, kao što se nije primjećivao ni kada je jako loše glumio premijera. Sem po stupidnim izjavama, kojima čak nije nikog uveseljavao, već samo potvrđivao u kako jednom stanju se nalazi entitet u kojem je on predsjednik Vlade RS.

2.
Pitanje je koliko će još dugo izolovani Višković ostati na toj poziciji i kada će trajno biti spakovan u izolaciju kao nikom potreban komad vrtnog namještaja?

Prije toga potrebno je naglasiti da Višković neće dočekati kraj mandata, a da njegova premijerska sudbina zavisi od datuma održavanja lokalnih izbora.

3.
Ukoliko budu u novembru (15.), šanse da ih dočeka kao premijer su 60:40; Ukoliko budu pomjereni za mjesec, dva li više, njegove šanse da ostane na funkciji su nulirane.

4.
Vrh Režima je, u nedostatku bilo kakve ideje kako da prevaziđe katastrofalnu situaciju u svim segmentima - privredom, ekonomskom, finansijskom, zdravstvenom, socijalnom…, odlučio da žrtvuje Viškovića, kako bi pokazali da nešto rade. Iako ne rade ništa, jer nije ni realno da neinteligentna, ulizička, kleptokratska oligarhija osmisli inteligentno rješenje za bilo koji od problema koji se gomilaju svjetlosnom brzinom, a njihova masivnost i masovnost je teško mjerljiva.

5. 
Jednostavnije rečeno, nemaju pojma kako da se izbore sa potop situacijom. 

6.
Sva nada im je u novo zaduženje kod MMF-a. Ukoliko toga ne bude, potop je neizbježan.

Para nema niti ideja kako doći do njih, sem zaduženjem kod MMF-a.

7.
Optimisti procjenjuju da je do kraja godine neophodno naći najmanje 250 miliona KM, koliko, kako tvrde, nedostaje da se, u minimumu, pokriju najveće budžetske rupe, dok su realisti na cifri od nedostajućih 400 miliona KM.

8.
Kako god, crnilo je sveobuhvatno, a biće još crnje, tegobnije i dramatičnije, jer smo još daleko od vrhunca krize, izazvane pandemijom, koja je pokazala svu razorenost antisistema koji dominira u entitetu, ali i cijeloj državi.


Zato Režim i Milorad Dodik pokazuju svu bezočnost i to u kombinaciji sa Momčilom Krajišnikom, kojemu je Gospodar Zaraze i Praznog Budžeta, na sastanku na Palama, obećao isplatu ravno 15,4 miliona KM.

Da budem precizan - za svakog od 110 poslanika ratnog saziva Narodne skupštine RS, te pripadnike tadašnjih Vlada RS po 140.000 KM!

Sramotno, kako to drugačije okarakterisati! Nekadašnji pripadnici VRS jedva preživljavaju od mizernih boračkih dodataka koje im Režim isplaćuje, a Nezasiti Mračnjak Krajišnik, u vrijeme najveće finansijske krize, traži 140.000 KM za sebe, te za još njih 109. 

Ni njega, kao ni Dodika ne interesuje stanovništvo koje je većim dijelom na egzistencijalnom rubu.

Dodik nastavlja da budžetom upravlja kao da je to njegov lični novac, a cijela priča sa Krajišnikom je dogovorena predizborna igranka na koju su, kao i obično, nalegli i opozicionari, koji potpuno pogrešno smatraju da će svojim druženjima sa Krajišnikom i Dodikom povećati rejting; Upravo je suprotno!

Problem i za Dodika i za starog Mračnjaka Krajišnika je što će svi prijedlozi Vlade RS o obećanim milionima ići u javnu raspravu; Teško da će je proći.

Nije tu kraj drskosti Krajišnika i licemjernosti Dodika - sve iz civilne vlasti tokom rata, Mračnjak bi da kategoriše, a vlast da im isplaćuje pare - onoliko koliko Krajišnih odredi, što ukazuje da bi isplata 15,4 miliona bila tek prva tranša.

Korone ćemo se vjerovatno nekada i riješiti, ali Alavih Zvjeri, poput Krajišnika, čini se nikada! 


9.
Režim nema nikakav odgovor ni na sve goru zdravstvenu krizu - 20.06. uopšte nije bilo testiranja. Testova ima, ali onih koji bi ih očitali gotovo da i nema. Desetkovani su koronom.

10.
Stoga je odlučeno da se preostali, koji su uspjeli izbjeći zarazu, odmore 19.06., kako bi mogli da nastave sa poslom, a javnosti je plasirana blaža verzija - slobodan dan za one koji očitavaju testove i tvrdnja o potrebi dekontaminacije laboratorija, čime je indirektno potvrđeno da je virus u njima.

11. 
U Bijeljini nema ko da očitava testove, situacija je do te mjere eskalirala. 

12.
Kolektivna nekredibilnost vladajućeg Krda potvrdila se u svojoj najnegativnijem i najopasnijem izdanju: Nekompetentna ergela neznalica podređena Miloradu Dodiku nemaju pojma ni šta će ni kako će ni kud će sa stanovništvom, koje je, svakodnevno, sve više pod udarom virusa koji i nije najveći problem.

13.
Ključni problem je kako preživjeti, u bukvalnom smislu te riječi, mjesece koji dolaze i koji će, u svakom parametru biti gori od prethodnih, jer se firme gase, radnici ostaju bez posla, BiH je izolovana, egzistencijalno ugroženih je sve više i više…

14.   
Željka Cvijanović je, prije par dana, promovisala turističke potencijale RS, ističući da kampanja pod sloganom “Doživi Srpsku” treba da bude trajna. Zaboravila je jedino reći da se to odnosi na one koji “Prežive Režim RS”!