петак, 3. јул 2020.

Treći Krak Pravosudnog Puča, kriminalne akcije privatizacije pravosuđa, koju vodi Milan Tegeltija: Uklanjanje Kurspahićeve sa pozicije Glavnog disciplinskog tužioca, povratak Jukićeve; Dalje akcije protiv Debeveca, predsjednika Suda BiH; Udar na “Slobodnu Bosnu” - otvaranje puta za kažnjavanje medija i novinara koji ne odgovaraju PravosudnoPolitičkoj mafiji


Piše: Slobodan Vasković

1.
Milan Tegeltija namjerava da sa pozicije Glavnog disciplinskog tužioca ukloni Alenu Kurspahić, koja nije pod njegovom kontrolom i na njeno mjesto dovede Ružicu Jukić, donedavnu članicu VSTS.

2.
Kurspahićevu smjenjuju “u rukavicama”, zloupotrebom sistema ocjenjivanja, kako bi proizveli konkurs, naravno namješten, za novog Glavnog disciplinskog tužioca na kojem bi, već je poznato, pobijedila Ružica Jukić.

Alena Kurspahić
3.
Jukićeva je donedavno bila potpredsjednik VSTS i glavni Tegeltijin Kerber, kojoj je istekao mandat, a umjesto nje u tu instituciju izabrana je Sanela Butigan, koju Tegeltija ne kontroliše. 

4.
Izborom Butiganove, Tegeltija je vrlo blizu gubitka većine u VSTS i on to želi spriječiti širokom akcijom odstrela njemu nepodobnih kadrova - predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, što sam već detaljno opisao, Mirze Hadžiomerovića, zamjenika Glavnog disciplinskog tužioca, a treća meta je Kurspahićeva, Glavni disciplinski tužilac.

Sanela Butigan
5.
Ukratko, svake godine ocjenjuje se rad Glavnog disciplinskog tužioca. U prve dvije godine mandata Kurspahićeva je imala najbolju ocjenu - naročito uspješna. Ukoliko bi takvu ocjenu dobila i treću godinu zaredom, tada ne bi bilo konkursa i po automatizmu bi dobila novi mandat.

6.
Upravo zbog toga joj je Tegeltija snizio ocjenu na - uspješna, što mu otvara mogućnost da raspiše namješten konkurs i instališe Jukićevu, čime bi sve sudije i tužioce u BiH i na svim njenim nivoima stopostotno kontrolisao.

Sve djeluje “čisto”, ali, suštinski, riječ je o vrlo prljavoj, podmukloj Tegeltijinoj kriminalnoj akciji.


7.
Kurspahićeva se žalila na ovu odluku i bitka je uveliko u toku, a Tegeltija sve čini kako bi je udaljio sa pozicije Glavnog disciplinskog tužioca.

8.
Važno je znati da upravo Jukićeva piše ogroman broj prijava protiv Kurspahićeve, po kojima se uopšte ne postupa, iako bi moralo, jer bi se na taj način utvrdilo da li su prijave osnovane ili ne.

Budući da se ne postupa, jasno je da je riječ o lažnim prijavama sa ciljem diskreditacije Kurspahićeve.

Ružica Jukić
9.
Prijave ne piše samo Jukićeva, već i izvjesni Suad Arnautović, koji je, kako stvari stoje, angažovan od Tegeltijine pučističke grupe, u kojoj je i Gordana Tadić, Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH.

10.
Ranije sam objavio da je protiv Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, anonimno podnesena krivična prijava, što je Tegeltijina režija, koja je odmah, po hitnoj proceduri, stavljena u rad; Debevecu su nezakonito ulazili i u personalni dosje, prijeti mu se i nalazi se pod ogromnim pritiskom Tegeltije, koji je, izvan svake razumne sumnje, notorni kriminalac.

Ranko Debevec
Cilj anonimne krivične prijave je uklanjanje Debeveca i dovođenje na njegovo mjesto nekog od Tegeltijinih poslušnika.

11.
Pored Debeveca na udaru je Mirza Hadžiomerović, zamjenik Glavnog disciplinskog tužioca, kojem je, takođe, podnesena lažna krivična prijava.

I Kurspahićeva i Hadžiomerović su na udaru, jer Tegeltija smatra da, nakon eventualne Naredbe Tužilaštva BiH o sprovođenju istrage protiv Debeveca, Kurspahićeva i Hadžiomerović neće Komisiji VSTS, kojom suvereno gospodari Tegeltija, proslijediti zahtjev za suspenzijom Debeveca; Mogu to, ali i ne moraju učiniti.


Tegeltija želi da bude siguran da će biti proslijeđen zahtjev za suspenzijom Debeveca, kako bi Tadićeva donijela Naredbu o sprovođenju istrage. Nakon toga uslijedila bi suspenzija.

To je jedini način da Debeveca dekapitira i zato istrajava na formiranju Tima za Odstrel predsjednika Suda BiH.

Zloupotreba ovlaštenja na nekoliko nivoa je maksimalna i kriminalna.

Kurspahićeva se Tegeltiji zamjerila i podizanjem optužnice protiv tužioca-kriminalca Dalibora Vreće.


Dalibor Vfrećo
Tegeltija čini sve da i drugostepeno bude oslobođen Dalibor Vrećo, postupajući tužilac u predmetu ubistva Davida Dragičevića, koji ne dozvoljava da se slučaj teškog zločina riješi i štiti ubice i njihove pomagače.

UDT je vodio disciplinski postupak protiv Vreće u “slučaju Naerac”, u kojem je Vrećo, po dogovoru sa Tegeltijom i samim Naercem, doveo NN lice u sudnicu, koje se lažno predstavilo kao optuženi Naerac (u tom trenutku bio u ekstradicionom pritvoru u francuskom Versaju). NN lice je čak priznalo djelo; Sve to nije bilo dovoljno da Vrećo bude kažnjen, jer je imperativ da on ostane tužilac u slučaju ubistva Davida, kako se ne bi dozvolilo otrkivanje ubica.

UDT je podigao optužnicu, ali je Tegeltijina Komisija prvostepeno oslobodila kriminalca Vreću, nakon čega se UDT žalio. Tegeltija će ga i drugostepeno osloboditi, iako bi Vrećo, zajedno sa sudijama Veljkom Krejićem i Branislavom Maletićem, koji su saučesnici u teškom nedjelu, morao krivično da odgovara.

12.
Tegeltija je zaista zagrizao ogroman komad, a da je spreman da ide do kraja svjedoči i činjenica da je na montiranom predmetu Debevecu angažovana tužiteljka Vedrana Mijović. 

Nju je lično delegirala Gordana Tadić, nalazi se pod stopostotnom Tegeltijinom kontrolom, a “specijalizovala” je montirane i namještene optužnice. Jednostavnije rečeno, bespogovorno izvršava sve što joj Tegeltija i Tadićeva nalože.

Gordana Tadić
13.
Da bi komad koji je zagrizao pokušao i odgristi Tegeltiji pomaže tužilac Oleg Čavka, zadužen za najprljavije poslove u Tužilaštvu BiH. 

Čavka i Mijovićeva na čelu sa Tadićevom svakodnevno traže načine kako da donesu Naredbu o sprovođenju istrage protiv Debeveca i, pri tom, čine niz nezakonitih radnji o kojima ću tek izvijestiti, jer za sve navedeno postoje čvrsti, neoborivi dokazi.

Oleg Čavka
14.
Naravno, tu je i Dekan stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamed Ajanović, koji nije samo besplatno Tegeltiji napravio nove zube, već zajedno sa njim imenuje kadrove u pravosuđu.

15.
Ajanović je najznačajniji Tegeltijin saradnik iz Federacije BiH koji zajedno sa njim učestvuje u popunjavanju kadrovske križaljke kriminalne hobotnice, što hara cijelom BiH i postala je jedna od najznačajnijih i najopasnijih Regionalnih zločinačkih organizacija.

16.
Tegeltija i Ajanović ne prezaju ni od čega - od otvorenih prijetnji, ucjena, podmetanja, montiranih optužnica, seksualnih zloupotreba…, pa sve do potpunog uništavanja osoba koje im se nađu na putu; Taj beskrupulozni dvojac doslovno gazi “preko leševa”, a Ajanovićevo kadriranje u pravosudnim institucijama BiH svjedočanstvo je na kako preniske grane je spalo, kao i dokaz da o svemu odlučuje pravosudna mafija, a ne pravosuđe.

Muhamed Ajanović
17.
Ajanović i Čavka nedavno su snimljeni kako razgovaraju o “bezbjednosnim aspektima” Čavkinog djelovanja, što je skandal bez presedana. Snimak je objavila “Slobodna Bosna”, 11.06.o.g., u tekstu: “VIDEOSNIMAK KOJI RAZGOLIĆUJE PRAVOSUĐE BiH; MUHAMED AJANOVIĆ (zubar) - OLEGU ČAVKI (državnom tužitelju): „Čim sam saznao da ti slušaju ženu, rekao sam ti”!

Foto: "Slobodna Bosna"
Dio teksta “Slobodne Bosne”
"Čim sam saznao da ti slušaju ženu, ja sam tebi rekao", govori na snimku koji objavljujemo ćelavi muškarac (okrenut leđima) svom sagovorniku, čiji se lik samo nazire na suprotnoj strani stola.


Njih dvojica (za stolom se nalazi i treća muška osoba, ali nebitna za ovu priču) razgovaraju u bašti restorana "Tišina" u sarajevskom naselju Čengić-Vila. Društvance se okupilo u kafani u kasnim poslijepodnevnim satima u utorak, 8. juna. Narednog jutra, u Sudu Bosne i Hercegovine sutkinja Amela Huskić osudila je na pet godina zatvora Božu Mihajlovića, bivšeg šefa Odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Mogu li se ta dva događaja dovesti u vezu, vidjet ćemo kasnije.

18.
Umjesto da se istraži kako Ajanović uopšte zna da Čavki “slušaju ženu” i koji su razlozi da mu to govori, Tegeltija, Ajanović, Čavka i Tadićeva formirali su predmet o ilegalnom snimanju, a namjera im je da to proglase krivičnim djelom, što bi im omogućilo direktan napad na “Slobodnu Bosnu” i njene novinare, koji su objavili snimak.

19.
Na taj način stvorili bi situaciju u kojoj bi, po sopstvenom nahođenju, nakon nezakonitog satiranja novinara “Slobodne Bosne”, mogli otvoriti lov na ostale novinare koji ih kritikuju i objavljuju njihove kriminalne, prljave, nezakonite poslove.

Tegeltija već posjeduje listu meta, osim novinara “Slobodne Bosne”.

20.
Tužilac je delegiran i u ovom montiranom predmetu; Nije teško dokučiti o kome se radi - Vedrana Mijović. (nastaviće se)