уторак, 14. јул 2020.

Ćulum na čelu Sipe - dalja kriminalizacija institucija BiH; Nakon njegovog imenovanja, ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića teško da će ikada biti riješena; Virusni kriminalci i ostali zločinci mogu da odahnu


piše: Slobodan Vasković

Savjet ministara BiH imenovao je Darka Ćuluma, beskičmenjaka, na poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na taj načln nastavljena je kriminalizacija bh. institucija, jer je Ćulum, dok je bio direktor Policije RS, direktno učestvovao u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića.

David Dragičević otet je u noći 18.03.2018., potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018.

Njegovim imenovanjem na poziciju direktora SIPA gubi se gotovo svaka nada da će taj zločin teškog ubistva biti razriješen, kao i ubistvo Dženana Memića, koji je brutalno pretučen  08.02.2016., a preminuo 15.02.2016.. 



Istragu obje likvidacije već godinama opstruišu čelni ljudi MUP RS, pripadnici OJT Banjalukja, Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, odnosno uposlenici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i pojedinih tamošnjih pripadnika policije. 

Ćulum nije radio svoj posao ni dok je bio direktor Policije RS, jer ga je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, potpuno razvlastio, čemu se beskičmenjak nije protivio.

Njegovo imenovanje, realno, pobjeda je Lukačeva, koji će sada da upravlja i SIPA-om preko Ćuluma, individue bez ikakvog karaktera. 

Imenovanjem Ćuluma, SIPA, zadnja policijska agencija koja je nešto radila, nepovratno ide u sunovrat. Ćulum će, izvan svake razumne sumnje, kao direktor SIPA-e učiniti sve da se ne istraži kriminal počinjen za vrijeme pandemije, koji je u oba entiteta "težak" poreko stotinu miliona KM.

Ćulum je odavno trebalo da ode u penziju, ali ga je u "radnom" odnosu brojnim mahinacijama držao Lukač kako bi ga postavio za direktora SIPA.


"Darko Ćulum - godina staža 44: ispunjava uslov za penziju na dan 31. 10. 2019. godine”, saopšteno je još 31.10.2019. godine iz Fonda PIO RS, ali u MUP RS se nisu obazirali na to.

U nastavku ponovo objavljujem tekst o Ćulumu, koji sasvim dovoljno svjedoči o kako beskarakternoj osobi, spremnoj na sve, se radi.

Na pitanja postavljena u tom tekstu Ćulumu, Beskičmenjak nikada nije odgovorio.

Darko Ćulum - Beskičmenjak bez trunke ljudskosti (20.07.2018.)




piše: Slobodan Vasković

1.
"Od najtežih krivičnih djela izvršeno je osam ubistava, kao i u prvom polugodištu prošle godine, u kojima je života lišeno osam lica. U pet slučajeva počinilac je bio nepoznat, a od tih pet slučajeva dva su još nerasvijetljena - slučaj Davida Dragičevića iz Banjaluke i krivično djelo sa područja Policijske uprave Istočno Sarajevo", naveo je Darko Ćulum, direktor Policije RS na pres konferenciji 20.07. 2018. (izvor RTRS)

2.
Ćulum je nekoliko puta na presu ponovio - “Ubistvo Davida Dragičevića”, što bi trebalo ukazati da je zaista shvatio da je David Dragičević likvidiran i da je ranije lagao kada je tvrdio da u "smri davida Dragičevića nema elemenata krivičnog djela"!

3.
Pitanje je zašto, kada je to već shvatio, nije naložio privođenje ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, koji je mjesecima tvrdio da u “smrti Davida Dragičevića nema elemenata krivičnog djela”. A sa njim i Darka Ilića, koji je tvrdio da je “smrt Davida Dragičevića zadesna” i da će sve učiniti “da MUP RS dokaže zades”? 

4.
Uz to je čak i Glavni okružni tužilac Želimir Lepir pred Anketnim odborom izjavio da se iz “Izvještaja o smrti Davida Dragičevića”, koji je MUP RS uputio Tužilaštvu “proizilazi da je riječ o zadesu”! 

"Iz dostavljenog izvještaja proizilazi da je riječ o zadesnoj smrti", navedeno je u dopisu Okružnog Tužilaštva Banjaluka broj 02/02-894/18, dostavljenom Anketnom odboru Narodne skupštine RS.

5.
Šta je sa Lukačevim zahtjevom Lepiru da se Ubistvo Davida Dragičevića što prije proglasi samoubistvom ili zadesom - Naredbom o nesprovođenju istrage?!

“Nakon konferencije za štampu koju je održala policija (26.03., op.aut.), mi smo 29.03. dobili izvještaj. Kad smo dobili izvještaj ja sam imao kontakt sa ministrom koji je zbog prisutnosti tenzija u javnosti zamolio me da proučim materijal i da vidim može li se donijeti tu ubrzan postupak, odnosno naredba o nesprovođenju istrage”, rekao je Lepir za ATV i tako potvrdio da je Lukač od njega zahtijevao da što prije slučaj adaktira. 

Da li je i to za Ćuluma dezinformacija?

6.
Trebalo bi i Ćulum da bude priveden, jer je, takođe, javno tvrdio da “nema elemenata krivičnog djela”, a sada javno govori o Ubistvu Davida Dragičevića!!! I pri tom ne pokazuje ni mrvicu odgovornosti što je ranije otvoreno lagao i dezinformisao javnost!

7.
Uz to, šta je sa vrijeđanjem žrtve zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića, koji je od Lukača i Ilića javno lažno optužen da je bio drogiran “jeftinim LSD-ijem” što se pokazalo kao laž, odnosno da je opljačkao kuću Đorđa Rađena na Laušu, što se, takođe, pokazalo kao laž.

8.
Zašto Ćulum te “informacije” Lukača i Ilića, samim tim i svoje, nije na presu javno okarakterisao kao dezinformacije i u ime policije izvinio se Davoru Dragičeviću i porodici Ubijenog Davida Dragičevića?! Nakon toga i cjelokupnoj javnosti.

9.
Zato što ne smije! Beskičmenjak.   

10.
Zato je “Ćulum odbacio kao dezinformacije optužbe Davora Dragičevića da su njegovog sina Davida oteli i ubili pripadnici MUP-a RS.

"Te optužbe kroz istragu nisu potvrđene", rekao je Ćulum novinarima te se pozvao na naredbu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka u slučaju stradanja ovog banjalučkog mladića i po kojoj policija postupa. (izvor NN)

Kroz istragu je potvrđeno i da su se sve Lukačeve, Ćulumove i Ilićeve “informacije” pokazale kao Dezinformacije, pa bi Ćulum trebao, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog hronične “neinformisanosti” dijela vrha MUP-a RS, biti oprezniji prilikom karakterisanja informacija Davora Dragičevića; Koji mjesecima tvrdi da mu je sin David ubijen, kao što tvrdi da Lukač, Ilić, Ćulum… lažu kada govore suprotno. I pokazalo se i dokazalo da zaista lažu.

11.
“Tokom istrage u slučaju Dragičević je poligrafisano više od 20 osoba, ali da to nije dokazno sredstvo već jedna smjernica u operativnom radu policije”, rekao je Ćulum (NN).

Da li on to brani Milorada i Đorđa Rađena, koji nisu prošli poligraf?

12.
Ćulum nije ništa rekao o nestanku dokaznog materijala - donjeg veša Ubijenog Davida Dragičevića. Koji je nestao iz MUP RS. Šta je sa tom informacijom? I ko je kriv za nestanak dokaznog materijala - sasvim izvjesno i ključnog dokaza, koji bi pokazao da je David zadavljen/ugušen, a ne utopljen u vodi?

Kakva je to policija kojoj nestaju ključni dokazi? Taj dio odjeće samo je jedan od brojnih dokaza koji je nestao. Ali su zato drugi potureni.

13.
Ćulum je za to direktno odgovoran!

14.
Pitanja za Ćuluma glase: 
-Zašto je MUP poslao Izvještaj Tužilaštvu da je riječ o zadesu, a ne o Ubistvu Davida Dragičevića?

-Zašto MUP u saradnji sa Tužilaštvom ni po koju cijenu ne želi da prihvati izjavu svjedoka o tuči iza Metalske škole u ranim jutarnjim časovima 18.03.?

-Zašto MUP štiti Rađene? 

-Kada će biti pronađen dokazni materijal - donji veš likvidiranog Davida Dragičevića?

-Kada će Lukač, Ćulum, Ilić… podnijeti ostavke, jer su lagali?

15.


David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.