среда, 1. јул 2020.

Pravosudni puč u toku: Milan Tegeltija vodi akciju uklanjanja Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, kojeg ne kontroliše, kako bi na njegovo mjesto doveo svog poslušnika i stopostotno privatizovao najznačajnije pravosudne institucije; Odgovori Ambasada SAD-a, Velike Britanije, SR Njemačke, Misije OSCE u BiH o navedenim dešavanjima


Piše: Slobodan Vasković

1.
Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS), opterećen nizom afera čiji je direktan ili, pak, indirektan učesnik, teško je poljuljan na poziciji koju obavlja i sa koje kontroliše dobar dio pravosuđa BiH, entiteta i kantona.

2.
Tegeltija ne kontroliše Sud BiH, preciznije predsjednika Suda Ranka Debeveca i otpočeo je nezakonitu i nelegalnu akciju kako bi ga uklonio, a na njegovo mjesto doveo nekog od svojih brojnih poslušnika.

3.
Glavni Tegeltijin saradnik u akciji udara na Debeveca, njegovog uklanjanja, koja je uveliko u toku, jeste Gordana Tadić, Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH, kao i lojalni im kadrovi iz pravosudnih institucija koji su pozicije dobili zahvaljujući slijepoj poslušnosti Tegeltiji.

4.
Vrlo bitno je naglasiti da akcija ima dva kraka i da se oba pokušavaju realizovati istovremeno!


Prvi Krak
5.
Tegeltija, uz pomoć narečenih, pokušava montirati proces Debevecu u kojem bi Tužilaštvo BiH protiv njega donijelo Naredbu o sprovođenju istrage, nakon čega bi Debevec bio doveden u situaciju da može biti suspendovan sa funkcije predsjednika Suda BiH; To bi Tegeltiji otvorilo mogućnost imenovanja nekog od svojih poslušnika.

6.
Cijela akcija je neinteligentna, potpuno providna, što uopšte ne znači da će biti i neefikasna. 

7.
Upotrijebljen je oprobani recept u BiH: Podnešena je anonimna krivična prijava protiv Debeveca, a Tužilaštvo BiH je odmah uzelo u rad. U toku su, prema višestruko provjerenim informacijama, predistražne radnje.



Gordana Tadić za tužioca je delegirala Vedranu Mijović, koja je pod potpunom Tegeltijinom kontrolom.

8.
Naravno da uopšte ne treba sumnjati da iza anonimne prijave stoji upravo Tegeltija, jer je on tu vrstu obračuna sa nepodobnima “usavršio” još dok je bio na poziciji predsjednika Osnovnog suda Banjaluka; Isti način obračuna je već dugogodišnja tradicija Režima Milorada Dodika.

9.
Tegeltija je, u namjeri da ukloni Debeveca, otišao tako daleko da je potpuno nezakonito dozvolio uvid u njegov personalni dosje, iako je njegov lični “predmet” protiv Debeveca još uvijek u statusu predistražnih radnji (KTA). 

10.
Ukoliko ostvari svoje nezakonite namjere i ukloni Debeveca, Tegeltija će izvršiti svojevrstan pravosudni puč i na taj način potpuno kontrolisati sve njegove segmente, čime će sebi prigrabiti ogromnu moć i izvući se iz defanzive u kojoj se trenutno nalazi.

Do tada će, izvan svake razumne sumnje, pokušati da ucjenjuje Debeveca!

Drugi krak
11.
Da bi, nakon donošenja Naredbe o sprovođenju istrage protiv Debeveca, uklonio predsjednika Suda, preciznije suspendovao, i na njegovo mjesto postavio svog poslušnika, Tegeltija  juriša I na Mirzu Hadžiomerovića, zamjenika Glavnog disciplinskog tužioca, koji nije pod njegovom kontrolom, kako bi potpuno ovladao Uredom disciplinskog tužioca (UDT). 


Zboog toga je i Hadžiomerović dobio krivičnu prijavu, a razlog je pokušaj da ga uklone sa pozicije zamjenika Glavnog disciplinskog tužioca.

12.
Zašto je to bitno?

Ured disciplinskog tužioca može da proslijedi, ali i ne mora, prijedlog za suspenziju Debeveca, ukoliko bi protiv njega Tužilaštvo BiH donijelo Naredbu o sprovođenju istrage.

Preciznije, u slučaju donošenja Naredbe Ured disciplinskog tužioca može, ali i ne mora, da proslijedi zahtjev Komisiji VSTS za suspenziju Debeveca.

13.
Tegeltija, koji ne kontroliše Hadžiomerovića, nije siguran da će on proslijediti prijedlog za suspenziju Debeveca (u opisanoj situaciji) Komisiji VSTS, kojom Tegeltija suvereno vlada.


14.
U stvari, Tegelttija je ubijeđen da to Hadžiomerović neće učiniti, pa želi i njega da ukloni, kako bi mogao da stvori sve uslove za definitivan obračun sa Debevecom.

15.
Akcije su u toku, a Tegeltija, umjesto da je u zatvoru zbog afere “Potkivanje”, “anonimnim” krivičnim prijavama i teškom zloupotrebom institucija, pokušava sebi očistiti prostor za potpunu privatizaciju najznačajnijih pravosudnih institucija BiH.

16.
Osim Debeveca i Hadžiomerovića, Tegeltija ima “Crnu Listu” onih koji su mu se zamjerili i sa kojima se namjerava obračunati ukoliko mu pođe za rukom da ukloni Debeveca i ovlada i Sudom BiH.

17.
U vezi sa svim ovim dešavanjima, koja vrlo ozbiljno prijete poptunom i nepovratnom urušavanju pravosudnog sistema u BiH, uputio sam ambasadorima SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske, SR Njemačke i OSCE-u, pitanje koje glasi:
S obzirom na to da država/organizacija koju predstavljate ima snažan uticaj u BiH, šta ćete preduzeti da spriječite da Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, i njegova otuđena grupacija, potpuno preuzmu pravosudne institucije i usmjere ih protiv svih onih koji su im smetnja, kako njima, tako i njihovih političkim patronima i, istovremeno, iskoriste ih za zaštitu i aboliranje masovnog kriminalnog djelovanja najviših funkcionera u državi BIH, njenim entitetima i kantonima, kao i direktora javnih preduzeća, institucija i ustanova…?!

Do zaključenja ovog teksta dobio sam odgovore iz ambasada SAD-a, Velike Britanije, kao i Misije OSCE u BiH koje prenosim bez ikakvih izmjena.

Odgovor Ambasade SAD u BiH

Ambasada SAD u BiH

Bosni i Hercegovini su potrebni nezavisni tužioci i sudije koji odgovaraju za svoj rad i primjenjuju najviše profesionalne standarde.



"Mi nastavljamo  podržavati okruženje u kojem odgovoran i  profesionalan pravosudni sektor može funkcionisati nezavisno od političkog utjecaja. Međutim, ne možemo komentarisati hipotetičke situacije", odgovoreno mi je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH

Odgovor Ambasade Velike Britanije u BiH

Ambasada Velike Britanije u BiH

Poštovani g. Vasković,

hvala Vam na emailu od 26. juna 2020. godine.  Primili smo k znanju zabrinutosti koje ste u njemu iznijeli.



Britanska ambasada Sarajevo detaljno prati reformske procese u polju vladavine prava u BiH. U tom pristupu, ambasada je veoma fokusirana na VSVT BiH kao instituciju i dijeli zabrinutosti koje su izrazile EU, druge ambasade i organizacije zainteresovane za konkretan napredak. Nastavićemo da usmjeravamo našu podršku na jačanje nezavisnog i efikasnog pravosudnog sistema BiH.

Srdačan pozdrav
Britanska ambasada Sarajevo

Odgovor Misije OSCE u BiH


"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ne može javno komentirati navode koje iznosite.
Kao što je Misija oduvijek naglašavala, sudije i tužitelji, posebno oni koji imaju upravljačke funkcije u sudovima i tužilaštvima, moraju biti u potpunosti nepristrasni i neovisni. Njihov izbor mora biti vođen zaslugama i stručnošću, a njihov rad vođen zakonom, a ne ličnim vezama ili odanošću.


Misija ne može potvrditi da li se odvijaju procesi koje ste opisali. Nadalje, naglašavamo da Misija nema izvršne funkcije kada su pitanju institucije BiH, oslanjajući se isključivo na naš mandat definiran Općim okvirnim sporazumom za mir iz 1995. godine, i ne može poduzeti preventivne mjere koje ste opisali.

Nastavit ćemo pratiti stanje i dešavanja u pravosuđu, uključujući procese imenovanja i transparentno izvještavati o našim sistemskim nalazima."

Odgovor Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH

Poštovani gospodine Vasković,

zahvaljujemo se na Vašem upitu. U nastavku dostavljamo odgovor:

„Vladavina prava je osnovna vrijednost EU; poboljšanja u ovoj oblasti predstavljaju ključnu pretpostavku za daljnje približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Oblast vladavine prava i reforma pravosuđa koja je povezana s tim, su centralni problemi u BiH, nedostatak sprovođenja reformi u ovoj oblasti je zabrinjavajući.  Priebe-izvještaj iz decembra 2019. godine upravo je jasno ukazao na probleme i izazove u ovoj oblasti. Od ključnog značaja je reforma Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kao bit neovisnog i samoupravnog pravosuđa. Mi ćemo se zajedno sa Delegacijom EU zauzimati za reforme pravosuđa, što uključuje i brzu izradu novog zakona o VSTV.“

S poštovanjem,