среда, 8. јул 2020.

Dodik direktno naređuje Vidovićki milionske isplate iz budžeta za koje Višković naknadno saznaje od “svojih izvora” u Vladi RS; Šefildski Giros Rajčević ne posustaje u namjerama da na mjestu Dodikovog Vrtnog Patuljka zamijeni Radovana Kilavog; IRB izgubila 250 miliona KM - taj iznos plasiranih kredita je nenaplativ, dio je već otpisan; Pare ukradene za vrijeme "Čistača"


Piše: Slobodan Vasković

1.
RS je u teškoj finansijskoj dubiozi, sve teže se isplaćuju plate budžetskim korisnicima, koje iz mjeseca u mjesec kasne. Brojnim budžetlijama nisu uopšte uplaćeni doprinosi na plate, što dodatno svjedoči o teškom finansijskom potopu.

2.
Zora Vidović, ministarka finansija, primarno sluša i izvrašava naloge Milorada Dodika i uvijek drži u rezervi nekoliko miliona do par desetina miliona KM, kako bi mogla ispuniti njegove zahtjeve.


3.
Na te isplate takozvani premijer Radovan Višković nema nikakav uticaj, a najčešće ni ne zna kada se one dese.

Svjedoči o tome podatak da je Dodik je naložio Vidovićevoj da isplati 11,5 miliona KM Fondu zdravstva RS, o čemu Višković nije imao pojma.

4.
Fond je te pare dalje distribuisao kriminalnim firmama “Medietik” i “Travel4Fun”, preko kojih je oprano preko deset miliona KM.

Zelenaš, pervertit i kriminalac Vlado Babić

Samo preko “Medietik”, čiji je suvlasnik zelenaš, pervertit i pripadnik Regionalnih zločinačkih organizacija Vlado Babić, oteto je 6,7 miliona KM, koji su im isplaćeni za lažnu nabavku 50 respiratora; Ti respiratori nikada nisu stigli u RS, niti će, a milioni su podijeljeni u Švajcarskoj.

5.
Putem turističke agencije “Travel4Fun” “počišćeno” je 2,385 miliona KM, a Tužilaštvo BiH omogućilo je Saši Markoviću, vlasniku te tašna-mašna firme, koja nije uvezla nikakvu medicinsku opremu, niti je isporučila zdravstvenom sektoru, da ukrade 30.000 KM, nakon što je istekla blokada računa koju je naložila Sipa.
Saša Marković i Vlado Đajić
6.
Prije toga, Marković je nelegalno podigao 250.000 KM, tako što je novac, koji je Institut za javno zdravstvo uplatio na račun njegove firme, prebacio na lični, što je pranje para. 

7.
Tužilac Ćazim Hasanspahić “zaboravio” je zatražiti da Sud BiH blokira račun Markovića i firme, pa je turistički vodič budžetskih sredstava podigao još 30.000 KM, poslao razglednicu Hasanspahiću u kojoj mu se zahvaljuje na poklonu i što je blokadu računa Suda BiH, koju je Tužilaštvo teškom mukom zatražilo, dočekao kao vrlo situiran.

"Zaboravni" Hasanspahić u crvenom krugu

8.
Kada je Višković iz “svojih izvora” u Vladi RS, čiji je navodno predsjednik, konačno saznao da je 11,5 miliona odlepršalo, tvrdi se da se veoma naljutio, ali nije se usudio Dodiku reći ni jednu jedinu riječ.

Ništa čudo od poltrona njegovog kalibra koji je, kako vrijeme protiče, sve veći i veći.

9.
Koliko dugo će još Višković biti premijer nije poznato, ali je izvjesno da neće na toj poziciji dočekati kraj mandata.


10.
Mlade, ali velike ulizice i još veće neznalice, poput Srđana Rajčevića, su vrlo poletne i sa velikim ambicijama; Princip je što manje znaju, ambicije su im veće; Tako se Rajčević već vidi na Viškovićevoj poziciji, iako je, djelujući kao ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, dosad jedino pokazao da je potpuno neobrazovan i šupljiji od rešeta. 

11.
Upravo takav spreman je na svaki niskost i on je šef tima botova SNSD-a, koji šire mržnju, prljavštine i najogavnije optužbe na račun neistomišljenika.

12.
Rajčević, u svojoj biografiiji, tvrdi da je diplomirao računarstvo na Siti koledžu u Šefildu, iako upućenii tvrde da je u Solunu u Grčkoj odlučio da ne pojede tamošnji čuveni giros, već da, tokom pauze koju je napravio vozač autobusa, završi “fakultet” u filijali Univerziteta iz Šefilda. 

13.
Skazka o njegovom diplomiranju na Pravnom fakultetu u Banjaluci još je dramatičnija od grčke drame sa primjesama engleskog najcrnjeg humora.

Šefildski Giros
14.
Međutim, Bot Rajčević u jednoj oblasti je zaista Doktor nauka - poltronisanju Miloradu Dodiku i služenju najprljavijim i najprizemnijim metodama u obračunima sa neistomišljenicima njegovog 

15.
Bot Rajčević ima niz lažnih profila, auskoro svečano otvara najnoviji pod imenom - Šefildski Giros!

16.
Važna vijest je i da Investiciono-razvojna banka RS ne može od svojih klijenata da naplati 250 miliona KM.

Toliki je iznos kreditnih sredstava datih bez ikakvog pokrića i taj novac je, prema informacijama iz IRB RS, nenaplativ.



17.
Dio tih potraživanja je već otpisan, jer firme, mahom društva sa ograničenom odgovornošću, kojima su krediti svojevremeno dati, nemaju nikakvu imovinu, tvrde moji izvori i dodaju da je svih 250 miliona propalo.

18.
Oni tvrde da to nije konačna cifra i da će ona vremenom rasti, jer se, svojevremeno, novac dijelio i šakom i kapom svakom ko je imao dobru vezu u Režimu.

19.
Najveći iznos ovih sada nenaplativih i izgubljenih sredstava dat je u vrijeme dok je premijer bio Aleksandar Džombić, a ministar finanasija Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH, poznati i kao "Čistači" - očistili su narodne pare gdje god su mogli i pretočili ih u džepove tajkuna i sopstvene.

Džombić i Tegeltija
20.
Mnogi su, zahvaljujući “darežljivosti” Režima postali milioneri, a, kako stvari stoje, znali su i kreditori i kreditirani da novac neće biti vraćen. Bilo je to “čašćavanje” podobnih.

21.
Niko do sada nije odgovarao zbog bacanja pomenutih 250 miliona KM. Svi koji su učestvovali u pljački ovih sredstava su nagrađeni.