среда, 15. јул 2020.

Kada će Ministroid Golić javno saopštiti da li je poništila tri dozvole koje je resor što ga vodi izdao kriminalcu Mrdi na osnovu falsifikata; Mrda se bogatio i na HE “Bogatić” i patentirao specijalne kriminalne akte; Komisija za koncesije trebala bi mu oduzeti koncesiju zbog neispunjavanja zadatih rokova


Piše: Slobodan Vasković

1.
Ljubomir Polutka Mrda, bivši direktor “Elektrodistribucije” Pale, bivši savjetnik Staše Košarca, ministra trgovine u Savjetu ministara BiH, zahvaljujući još uvijek moćnim zaštitnicima, i i dalje pljačka “Elektrodistribuciju” Pale, koju je ojadio u protetlih 12 godina i u kojoj je zaradio penziju.

2.
Njegova firma “GREEN ENERGY” d.o.o. Pale  i dalje proizvodi, fakturiše i naplaćuje ilegalno proizvedenu električnu energiju u Mrdinoj MHE „Miljacka“ (na rijeci Miljacki, Opština Istočni Stari Grad-Sarajevo), koja je u probnom radu.

3.
Ugovor između “Elektrodistribucije” Pale i Mrdine firme ““GREEN ENERGY”, na osnovu kojeg se isplaćuje novac, nelegalalan je, jer je napravljen na osnovu falsifikovanih dokumenata; Ugovor sa samim sobom je potpisao, a ko drugi, do Ljubomir Polutka Mrda. 



4.
Ugovor je potpisan u januaru 2020. godine, nešto prije nego je Mrda mrdnuo u penziju, tako da je Polutka sebi obezbijedio dodatna sredstva da nekako “preživi” teške penzionerske dane i ne razmišlja o svakom “razbijenom” milionu!

5.
“Elektrodistribucija” a.d. Pale, kao operator sistema, plaća proizvedenu električnu energiju (u probnom radu), iako Mrdin “GREEN ENERGY” ima falsifikovanu dozvolu za probni rad. Plaćanja su svakog 21. u mjesecu, a “Elektrodistribuciju” a.d. Pale je „častila“ svog bivšeg direktora napojnim kablom dužine dva kilometra.

6.
Ko će odgovarati za velliku štetu zbog nelegalnih isplata na osnovu ugovora napravljenog na falsifikovanim dokumentima, veliko je pitanje, jer se Mrda i dalje nastavlja da ponaša kao da je vlasnik ne samo MHE “Miljacka”, već i “Elektrodistribucije” Pale. 



7.
Ranije sam objavio da je Regulatorna komisija za energetiku prekinula postupak izdavanja dozvole za prizvodnju električne energije Mrdinoj MHE,  utvrdivši neusklađenost tehničkih i energetskih podataka i zahtjevajući da nadležni organi riješe utvrđenu neusklađenost; Odnosno da Mrdu natjeraju da  umjesto falsifikata dostavi validne dokumente.



8.
Izvedeni projekat u svim parametrima se razlikuje od Glavnog projekta, a Mrda je falsifikovao dokumente i dobio dozvole. Nakon što je Regulatorna agencija utvrdila da je sve falsifikovao, sledeće institucije trebale bi da pokrenu procese:
-Inspektorat RS – da utvrdi sve propuste nastale u postupku izdavanja građevinske, upotrebne, ekološke i vodne dozvole,



-Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da poništi građevinsku dozvolu br. 15.03-360-128/18, upotrebnu  dozvolu br.15.03-360-213/19 i ekološku  dozvolu br.15.04-96-65/18, koje su Mrtdi izdali na osnovu falsifikovanih dokumenata,
-JU „Vode Srpske“ iz Bijeljine da poništi Rješenje o vodnoj dozvoli br.01/3-3-766-1/20.



9.
Srebrenka Golić, Ministriod za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, poznata i kao “Tri Džipa”, na pres konferenciji, održanoj 29.05., izjavila je da je njeno ministarstvo uradilo sve po zakonu, što se ispostavilo, nakon nalaza Regulatorne agencije, potpuno netačnim.

10.
Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva, na osnovu Informacije o MHE “Miljacka”, jeste počelo, kako su mi saopštili, prikupljanje dokaza, ali Golićeva još uvijek nije saopštila da li je i ako nije, zbog čega nije, poništila tri navedene dozvole; I kaznila sve one koji su učestvovali u falsifikovanju, između ostalog i oduzimanjem licenci pojedinim firmama, kao što je najavila da će učiniti?!

11.
Bilo je za očekivati da Golićeva ponovo organizuje pres i saopšti da je naložila oduzimanje dozvola, ali to se nije desilo, jer je za dotičnu blamantno da proguta baš sva “Tri Džipa” koja je na konferenciiji za štampu, 29.05., izbljuvala.



12.
Kriminalac Mrda pokušava da se izvuče iz situacije koja bi ga već odvela u zatvor, da u BiH/RS postoje policijskopravosudne institucije; Kako ne postoje, Mrda je vrijeme na slobodi iskoristio kako bi angažovao firmu “ES Energo Sistem” iz Beograda da mu riješi sav lopovluk počinjen tokom gradnje MHE “Miljacka”.

13.
Inače “ES Energo Sistem” je firma koja je projektovala HE Bogatići; Ovaj slučaj je poznat po tome što je Sud poništio tender godinu dana nakon što je elektrana završena, o čemu je detaljno pisao portal Capital.ba.



14.
Ukratko, “Elekrodistribucija” Pale, kao Ugovorni organ, a Ljubomir Polutka Mrda kao njen direktor, raspisala je (2016. godine) tender za projektovanje HE “Bogatići-Nova”, vrijedne 18 miliona KM.

Dat je i rok izvršenja - čitavih 15 (petnaest) dana, iako se u tom vremenu ne može se projektovati ni bolja garaža, a kamo li Hidroelektrana.

15.
Međutim, to je “pošlo” za rukom firmi “ES Energo Sistem”,   
na čijem čelu se nalazi Miloš Rajić, nekadašnji direktor fabrike “Energoinvest – Rasklopna oprema” i “ Energoinvest – Energoinženjering” u Istočnom Sarajevu, što je ravno čudu.



16.
Dok je žalbeni postupak završen, centrala je napravljena. 

17.
Posao je, naravno, dobila favorizana firma, “ES Energo Sistem” po duplo većoj cijeni od realne; Plaćeno je paprenih 870.000 KM i uopšte ne treba sumnjati da se Polutka ugradio bar pedeset posto.

Kada se sagleda cijeli slučaj može se konstatovati da je ovdje riječ o kriminalnom Izumu za primjer, koji bi Mrda mogao patentirati..

18.
Bitno je naglasiti i sljedeće: Vlada RS putem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva je, kao Koncedent, sa firmom “GREEN ENERGY”, kao Koncesionarem, zaključila Ugovor o koncesiji kojim se Koncesionaru u periodu od 50 godina dodjeljuje pravo na korištenje vodnog potencijala rijeke Miljacke u svrhu proizvodnje električne energije.

Komisija za koncesije RS vrši provjeru rada koncesionara, u ovom slučaju “GREEN ENERGY”. 

Komisija za koncesije RS najavila je pregled rada Mrdine firme.



19.
Ukoliko budu radili svoj posao kako treba, “GREEN ENERGY” bi trebali oduzeti koncesiju, jer su se stekli svi uslovi za raskid koncesionog ugovora, o čemu svjedoči član 26 stav (2) tačka 2).


20.
Razlog tome je činjenica da Koncesionar, Polutka Mrda, u roku od 2 godine od potpisa ugovora nema ni jednu valjanu dozvolu/odobrenje, odnosno prekršio je sve rokove koji preciziraju period izgradnje i puštanja u rad MHE sa važećom dokumentacijom. (nastaviće se)