уторак, 28. јул 2020.

Nakon "Drame" Vico Zeljković otvorio "Kantinu" u koju su ugrađene njegove ogavne prevare




piše: Slobodan Vasković

Vico Zeljković, poznat po svojim eko-prevarama, otvorio je novi kafić - "Kantina 1926", pod tribinama FK "Borac", koji tretira kao sopstveno vlasništvo.

Zeljković baš ne može bez eko-ugostiteljstva, pa je nedavno otvorio "Kantinu", nakon što je dugo držao po zlu poznati kafe "Drama".

"Dramu" je zatvorio nakon niza drama koje su se desile u tom zmijskom gnijezdu, punom toksina i brojnih perverzioja, a sada se "skrasio" u "Kantini", gdje osmišljava nove prevare sa svojim eko-timom, koji je najpoznatiji po čišćenju budžetskih sredstava; Po brojnim stavkama.

U "Kantinu" su ugrađene "zaštitne" maske, kao i ogavne prevare sa bezvrijednim pelenama  za osobe sa posebnim potrebama, koje je Zeljković sproveo sa svojim štitonošom Dejanom Lukendićem.

Virusni profiteri: Ekstraprofit od preskupih maski, koje je kupio Fond zdravstva RS, ide u džepove Vice Zeljkovića, Dodikovog sestrića i njegovog nasilnog saradnika Lukendića (11.05.2020.)

Zeljković i njegov ujak Dodik
Piše: Slobodan Vasković

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nabavio je tri miliona zaštitnih maski ukupne cijene 2,5 miliona maraka.

Ugovor za realizaciju nabavke jednokratnih troslojnih zaštitnih maski u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci Fond zdravstvenog osiguranja je potpisao sa firmom "Eko piramida inženjering" Banjaluka.


Osnivač firme “Eko-piramida inženjering” je Dejan Lukendić, direktor FK “Borac” iz Banjaluke.



Međutim, on nije jedini vlasnik te firme, već su suvlasnici i Dragan Popović, kao i Vico Zeljković, predsjednik Uprave FK “Borac” i sestrić Milorada Dodika.

Firma “Eko-piramida inženjering” dio je Zeljkovićeve “Eko grupe”

Vrijednost tri miliona maski sa PDV-om je gotovo 2,5 miliona maraka. Cijena jedne maske je 70 pfeninga bez PDV-a, dok sa PDV-om ona iznosi 83 pfeninga. Treba naglasiti da je ova cijena jedne maske u veleprodaji.

Prije pandemije cijena jedne maske iznosila je 12,88 pfeninga bez PDV-a, dok je sa PDV-om ta cijena bila sa PDV-om 15 pfeninga i to u maloprodaji.

Praktično to znači da se, prije pandemije, za dva i po miliona KM moglo kupiti, u maloprodaji, 20 miliona maski.

50 maski za 7.53 KM, cijena u maloprodaji nešto prije pandemije
Da li je realno da su cijene maski povećane u veleprodaji u odnosu na maloprodaju pet i po puta zbog pandemije? Nije realno.

To znači da su Zeljković i Lukendić ostvarili ekstraprofit, realno milionski!



Koliko im je novca ostalo od 2,5 miliona KM koje im je isplatio njihov stari znanac u kriminalu Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja, trebalo bi da pokaže istraga; Neophodno je istražiti ovu nabavku pošto je riječ o očitom kriminalu i nabavci maski po višestruko naduvanim cijenama.



Iz Fonda je medijima saopšteno da je “hitnost nabavki diktirala izbor načina nabavke”, ali je odranije poznato da je Kusturiću uvijek sve hitno kada je potrebno napuniti džepove Zeljkovića, Lukendića i ostalih sada virusnih profitera, a ranije pljačkaša Fonda zdravstva.

Kusturić, Zeljković i lukendić su akteri morbidne afere sa nabavkom pelena najlošijeg kvaliteta za  osobe sa posebnim potrebama, starim i nemoćnim licima; O tome kako su se bogatili na račun bolesnih uz podršku FZO RS i ministra zdravlja Alena Šeranića, pisao sam u februaru 2019. godine.

U nastavku najznačajniji dijelovi tekstova koji svjedoče o Zeljkovićevim i Lukendićevim morbidnim prevarama na račun nemoćnih lica, kao i podsjećanje na maltretiranje banjalučkih mladića koje je sprovodio nasilnik Dejan Kostić Dela, Zeljkovićev privatni batinaš.

Vico Zeljković


Vico Zeljković, vlasnik “Eko grupe”, predsjednik FK “Borac” i komandant grupe od preko trideset nasilnika (koji prebijaju za njegov račun i u njegovo ime), dobio je monopol na nabavku pelena za osobe sa posebnim potrebama, stara i nemoćna lica.

Naravno, Zeljković, u skladu sa svojim monstruoznim mentalnim sklopom, odlučio je da na ovom poslu zaradi tako što će osobama sa posebnim potrebama, starim i nemoćnim licima, prodavati pelene iz kategorije smeće, koje njegova firma uvozi iz Tirane, Albanija, od tamošnjeg preduzeća “Trading shpk”.

Njegov mentalni sklop najbolje opisuje upravo činjenica da svoje podređene i “vojnike” tjera da ga zovu “Banjalučki Arkan”; Sva “tajna” njegovog “uspjeha” leži u bliskim vezama sa najužim vrhom Režima. Ali i visokim policijskim funkcionerima. 

FZO RS i direktor te institucije Dejan Kusturić poslali, prošle godine, dopis svim apotekama u RS da će se novac vraćati, refundirati pacijentima, samo ako naruče jednu od tri vrste pelena.

Dejan Kusturić
Prva vrsta pelena je ubjedljivo najprodavanija, a to je ona najveće veličine, koju koriste djeca sa problemima i posebnim potrebama (od 15 godina, pa naviše), kao i stara i nemoćna lica.

Na tenderu za te velike pelene, koje se nabavljaju iz Albanije, prošla je firma “Eko piramida inženjering”, čiji je direktor Dejan Lukendić, koji je ujedno i direktor FK “Borac”.

Ta firma je dio “Eko grupe”, čiji je vlasnik Vico Zeljković, predsjednik FK “Borac”.

Oni su dobili ekskluzivno pravo na nabavku, distribuciju i prodaju pomenutih pelena u svim apotekama u RS; Jednostavnije rečeno, dobili su monopol nad tim proizvodom i svako onaj ko kupi bilo čiji drugi proizvod, a ne onaj što su ga Zeljković i Lukendić nabavili iz Albanije, sam snosi sve troškove.

Vrijednost tog tendera je 230.400 KM, a neto zarada Zeljkovića i Lukendića je 180.000 KM; Pelene koje oni nabavljaju su, prema riječima stručnjaka, najobičnije smeće i njihova nabavka ovu dvojicu kriminalca košta najviše 50.000 KM.


Ostaje im, kada se ukupna kriminalna zarada podijeli na 12 mjeseci, mjesečno 15.000 KM neto zarade.

Cifra od 15.000 KM je osamnaest prosječnih mjesečnih plata u RS, odnosno 500 dječijih dodataka; Prokletnici toliko ukradu svaki mjesec.



Da pojasnim - Zeljković i Lukendić nabavljaju pelene “jedne kapi protočivosti”; Standardi su da pelene trebaju biti “šest kapi protočivosti”. 

Prevedeno na svakodnevni jezik, to praktično znači da svi oni koji koriste Zeljkovićeve i Lukendićeve pelene su, u stvari, sve vrijeme mokri od urina, jer takve pelene ne zadržavaju ništa.
Zeljković i Dejan Lukendić
Uz to, po prvi put se dešava da FZO RS refundira novac korisnicima samo ukoliko uzmu te pelene, koje su ubjedljivo najlošijeg kvaliteta, i ni u jednom drugom slučaju.

Iako se apotekari i korisnici žale, FZO je naložio takav sistem i njihove pritužbe su bačene u vjetar, čiji je motor monstruoznost Zeljkovića i Lukendića. Njihov izvršni organ je Dejan Kusturić, direktor FZO, koji ima najkvalitetnije “pilotske veze” u Helikopterskom servisu RS, pa se osjeća zaštićenim u ovom ogavnom, užasnom, prljavom poslu sa Zeljkovićem.

Taj Pravilnik, prema kojem apotekari mogu prodavati samo pelene koje nabave pomenuti gadovi, važi od 01.01.2019. godine; Važno je naglasiti da takav Pravilnik nije mogao biti donešen bez znanja nadležnog ministra zdravlja Alena Šeranića.

Bez njegovog znanja umrlo je i na desetine osoba od gripa u RS, prethodnih mjeseci, što je dokaz da samo u RS, na cijeloj Planeti, nije "otkriven" lijek protiv prehlade.

Alen Šeranić
Prema prethodnom Pravilniku, Fond je za pelene, najveće veličine, vraćao korisnicima 86 pfeniga po komadu.

Korisnici su tada imali pravo da izaberu pelene koje im odgovaraju, a ukoliko su imali potrebu za skupljom pelenom, FZO bi refundirao pomenutih 86 pfeniga, dok bi razliku doplaćivao sam korisnik. 

Te mogućnosti više nema, moraju se kupovati Vicine pelene.



Na taj način ukinuto je i pravo osoba sa posebnim potrebama i osoba sa invaliditetom, kojima su potrebne te pelene, na izbor najkvalitetnijeg proizvoda.

Uz sve rečeno, Vicina Zločinačka organizacija se obavezala na količine koje ne mogu isporučiti, tako da se, nerijetko, korisnici nađu u situaciji da ne mogu doći ni do tih pelena, što im stvara ogromne probleme, jer moraju iz svog džepa plaćati pelene drugih proizvođača, a FZO im te troškove ne refundira ni u kakvom iznosu, jer nisu kupili Vicine pelene.

Provedeno je i navodno testiranje robnih uzoraka, a taj koji je odobrio Vici i Lukendiću uvoz “najlon kesa” umjesto kvalitetnih pelena, mora odgovarati zajedno sa njima, jer pljačka bolesnih ljudi, osoba sa posebnim potrebama, starih i nemoćnih, je najužasniji mogući vid zarade, ogavan i jeziv.

Fotogrrafija najbolje svjedoči o nekvalitetu pelena.



Sa lijeve strane, na slici, je paket sa 30 pelena, kao i na desnoj, u kojem je takođe 30 pelena. Sama fotografija govori o nekvalitetu pelena na desnoj strani - golim okom se vidi koliko su one tanje, bez dovoljno slojeva, samim tim i nekvalitetnije. 

Nasilnik Lukendić
Dejan Lukendić koji zarađuje enormne svote novca na najugroženijim kategorijama stanovništva, djeci sa posebnim potrebama i starim i iznemoglim osobama, je Nasilnik, koji ne preza da premlati i svoje najbliže.

Svjedoči to i dokument Suda iz kojeg je jasno da je Lukendić, direktor firme “Eko piramida inženjering”, teško pretukao člana najuže porodice u ranim jutarnjim časovima, 17.01.2010. godine.


Lukendić je za taj užasni čin kažnjen sa samo 100 KM, plus 50 KM sudskih troškova.

Ovako mala kazna i ne čudi, jer Lukendić ima sve veze sa, takođe, nasilnikom Vicom Zeljkovićem, koji naručuje premlaćivanja navijača FK “Borac”, što nisu zadovoljni njegovim načinom upravljanja tim klubom.

Dela - izvršilac Zeljkovićevih naredbi o fizičkim napadima
Izvršilac Zeljkovićevih naredbi je iskompleksirani batinaš Dejan Kostić Dela, koji je, kako sam to već objavio, fizički, krajem aprila prošle godine, maltretirao dvojicu mladića i sve snimao telefonom. 


Protiv Dele je poveden postupak, ali on je, nakon. određenog vremena provedenog u pritvoru, pobjegao iz RS. Nema sumnje da mu je bjekstvo omogućio Zeljković, jer je, kasnije, viđen sa igračima "Borca" u Beogradu i na Zlatiboru.