среда, 10. октобар 2018.

Vukota: Ne pada mi na pamet da pijem kafu sa Dodikom koji je od porodice Dragičević napravio neprijatelje Republike Srpske. Sa diktatorom se ne priča; Borenović: Tražimo nove izbore

piše: S.V.



Mladen Ivanić i ja smo danas dobili poziv da sa Dodikom popijemo kafu i da popričamo o aktuelnoj političkoj situaciji. Nemam namjeru da pijem kafu sa čovjekom koji je od SDS-a pokušao da napravi terorističku organizaciju, sa čovjekom koji nam je stavio na teret obojene revolucije i krvave scenarije, sa čovjekom koji je od porodice Dragičević napravio neprijatelje Republike Srpske. Sa diktatorom se ne priča. Ako treba negdje da sjednem i razgovaram, onda je to Trg i onda je to razgovor sa Davorom Dragičevićem..

Ovo je danas u Banjoj Luci rekao predsjednik SDS-a i kandidat Saveza za pobjedu za predsjednika RS Vukota Govedarica. On je istakao da je razlika između njega i Željke Cvijanović u ovoj trci smanjena na 4,5 procenata i dodao da je sasvim jasno da nevažeći glasački listići mogu da utiču na izborni rezultat.

- U svim tim nepravilnostima nama je oteta izborna pobjeda. Postoje prijave koje dolaze od posmatrača SNSD-a, konkretno iz Lopara. Niko nema pravo da krije istinu. Tražimo da se utvrdi istina. U pojedinim državama se ručno broje glasovi da bi se došlo do istine. Ovo je ozbiljno narušavanje Krivičnog zakona BiH u kojem je propisana kazna zatvora do tri godine za svaku silu, prijetnju i prinudu koja utiče na nezavisnu volju građana - kazao je Govedarica. 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da opozicija ne priznaje izborne rezultate i da će učiniti sve da ih ospori. Borenović je kazao da su danas uputili primjedbu CIK-u na nekoliko desetina strana.
- Tražimo ponovno brojanje glasove za sve nivoe u RS. Osnov za osporavanje izbora postoji. 

Postoji mogućnost da se izbori ponište i da se organizuju novi. Poslao sam dopis i misiji OSCE-a, kancelariji Savjeta Evrope, ruskoj, američkoj, njemačkoj, francuskoj ambasadi u BiH i OHR-u. Čuo sam da se sada pišu novi zapisnici u Banjaluci. U toku je falsifikovanje zapisnika sa biračkih mjesta i time rukovodi prvi čovjek Banjaluke. Nemam namjeru ući u parlament dok se ovo ne raščisti i dok te budemo imali fer i pošteno društvo. Mi u takvom parlamentu nećemo da radimo. Jedina slobodna teritorija je Trg Krajine. Bićemo tamo od danas u sve većem i većem broju - poručio je Borenović.