петак, 22. мај 2020.

XXL Kum (foto)


piše: S.V.

Fotografija Zorana Stevanovića Gladnog, snimljena uoči proslave Dana grada Zvornika (21.05.), prepuna je simbolike.

Gradonačelnik Gladni Zvornik vidi kao svoju barku kojom on kormilari, te je njegov lik napravljen od šećera za kormilom broda.

Nije slučajno izabrano da torta bude u obliku barke, jer su poslovni počeci Gladnog  vezani za skele i čamce kojima je tokom rata švercovao stoku sitnog i krupnog zuba preko Drine.

Kada je zaradio malo više novca od šverca stoke, prešao je taj vrli Gladež na šverc devizama, a kasnije naftom; Sada švercuje čim stiže, ne interesuje ga boja robe. O čemu svjedoči tompus u njegovim Gladnim ustima, što ukazuje da Gladni sebe vidi kao šefa Kartela.

Dok lagano cirka viski, odbija dimove iz preskupog tompusa, u očima mu se vidi samo jedna želja - da se, nakon poziranja za fotografiju “KUM XXL”, baci na čokoladni brod i potopi ga u najsigurnijoj luci -  stomačini svojoj. Pojeo je cijeli brod, pa su ga ispirali; Vodom iz “Vitinke”. 

Uskom krugu kriminalne posade kojom komanduje izjavio je da ne žali ni zbog jednog abdominalnog bola - ponovo bi cijelu tortu, sve sa svojim šećernim likom, strpao u Gladna usta. 

Greškom je pojeo i tompus. 

Nakon što je pojeo čokoladni brod, Gladni je nastavio sa krčmljenjem gradskih resursa. Tipičan primjerak grla iz Dodikove ergele profiterskih galopera, primitivaca, skorojevića, kriminalaca i hohštaplera.

Građani Zvornika, koji jedva preživljavaju, će se, izvjesno, obradovati što njihov dragi robovlasnik ima i za tompuse i za viski i za brod od čokokade, ali i sve veze za šverc pola cijelo slike bijelo. Ima sada već cijelu flotu švercerskih brodova, plus kamioni za razne namjene.