уторак, 26. мај 2020.

Odgovor “Protekti”: Budite profesionalni, pažljivo izanalizirajte fotografiju, pa kad to učinite upitajte se - ako niste prodali maske UKC RS otkud ime vaše firme na deklaraciji; Ako zaista niste prodali zaštitne maske UKC RS onda ste se trebali obratiti Tužilaštvu BiH da istragom utvrde ko je zloupotrijebio ime vaše firme i izvršio kriminalne radnje


Piše: Slobodan Vasković

Gospodo iz “Protekte”,
Ukoliko pažljivo pogledate fotografiju vrlo lako ćete uočiti da se na njoj kao uvoznik navodi upravo vaša firma - “Protekta” d.o.o., Safeta Zajke 115 C, Sarajevo.

Takođe, ako nastavite pažljivo da posmatrate fotografiju uočićete da se navodi da je vaša firma uvoznik, da su maske uvezene iz Kine, da su proizvedene u martu 2020. godine.

Daljom anatomijom fotografije možete uočiti da je na cijeni koja iznosi 110 KM za deset komada (po komadu - 11 KM), navedeno “Protekta zaštitna maska”, te da je UKC RS isporučena 23.04.2020. 


Pažljivo pogledajte fotografiju, sve će vam reći i potpuno, na vašu žalost, urušiti demanti koji ste mi uputili.

Uz to, na deklaraciji na kojoj ste navedeni kao uvoznik, čitko je otkucana adresa - Safeta Zajke 115 C, što je adresa koju vi navodite u vrhu vašeg memoranduma.

adresa na deklaraciji - "Protekta", Safeta Zajke 115 C, Sarajevo

Adresa na memorandumu "Protekte" - Safeta Zajke 115 C, Sarajevo
Šta vi to demantujete od onog što sam ja napisao? Ništa. Vašim dopisom vi ste potvrdili sve ono što sam i naveo; preciznije, vi ste to armirali i betonirali.

Postoji i druga mogućnost: Da je neko falsifikovao podatke vaše firme kao uvoznika koji je prodao zaštitne maske, otkucao ih na deklaraciji i po enormnoj cijeni od 110 KM za deset maski (11KM po maski) “prodao” UKC RS.

Onda je to dvostruki kriminal koji, izvjesno, zaslužuje istragu, pa vam preporučujem da se obratite Tužilaštvu BiH i od njih potražite zaštitu i pravdu. 

Najbolje po vas je da se sprovede detaljna istraga koja bi dokazala da li je ime vaše firme zloupotrijebljeno za mahinacije sa zaštitnim maskama, posebno zbog činjenice da su UKC RS prodane po izuzetno visokoj cijeni - 11 KM po komadu u veleprodaji, iako se iste takve maske mogu kupiti u maloprodaji po cijeni od 11 KM.

UKC RS
Kao poslovni ljudi sigurno ste svjesni razlike u cijeni, sigurno ste svjesni da je riječ o kriminalu, a ako ste zaista odgovorni kao što tvrdite i ako nemate ništa sa ovim kriminalom, onda, najmanje, što od vas javnost očekuje jeste da podnesete krivičnu prijavu i zatražite hitnu istragu od Tužilaštva BiH o cijelom slučaju, jer je riječ o prljavom poslu, virusnom profiterstvu, gdje se kriminalom zarađuje na zdravlju ljudi.

I na kraju, ne očekujem da mi se zahvaljujete što sam otkrio da je vaša firma upetljana u cijeli ovaj prljavi posao, bilo direktno, bilo falsifikovanjem, ali očekujem da prijavite nadležnim organima cijeli slučaj, a ne da meni prijetite tužbom i tako ispadate tragikomični.

P.S.
Još jednom vam skrećem pažnju da vrlo vrlo pažljivo izanalizirate fotografiju.  

Nova afera: UKC RS iz Banjaluke kupuje zaštitne maske od  sarajevske firme “Protekta”, koja se bavi trgovinom telekomunikacijske i elektroničke opreme na veliko; Da li Režim preko “Protekte” prodaje maske sam sebi?! '24.05.2020)

Piše: Slobodan Vasković

Firma “Protekta” d.o.o Sarajevo, ulica Safeta Zajke 115 c, opština Novi grad, prodaje zaštitne maske UKC RS  iz Banjaluke koje se dijele radnicima te ustanove.

Maske su preskupe: UKC RS jednu masku plaća “Protekti” šokantnih jedanaest KM i to na veliko. U određenim banjalučkim trgovinama iste maske u maloprodaji koštaju, takođe, jedanaest KM. Nema dileme da je na djelu prevara milionskih razmjera!


Prva vrlo čudna stvar u ovom slučaju jeste da se firma “Protekta” bavi trgovinom na veliko telekomunikacijskim i elektroničnim dijelovima i opremom, pa je nejasno kako se našla u trgovini maskama i poslovnim odnosima sa UKC RS.Druga još nejasnija stvar je zašto se uopšte od “Protekte” kupuju maske za radnike UKC RS, kada je Vlado Đajić, direktor te ustanove, na pres konfefrenciji 03.05., izjavio da zdravstvena ustanova koju vodi ima na raspolaganju pola miliona maski, milion rukavica, pet hiljada odijela i da na tome mogu da im “pozavide mnogi u regionu”?!Nije realno da se za 21 dan potrošilo svih posla miliona maski, bez obzira na "zavist iz regiona", pa da se od firme koja se bavi prodajom telekomunikacione i elektronične opreme na veliko, moralo na veliko kupiti i zaštitne maske, proizvedene u Kini?!

Sada bi istražni organi morali da provjere da li kojim pukim slučajem Režim, koji je maske dobio kao humanitarnu pomoć za borbu protiv Covid 19, te iste maske prodaje sam sebi preko firme “Protekta” i na taj način teško zloupotrebljava i humanitarnu pomoć i još uvijek dramatičnu zdravstvenu situaciju na kojoj enormno zarađuju?!

Još je mnogo pitanja na koja bi se hitno morali naći odgovori nakon otkrića da firma za trgovinu na veliko telekomunikacionom i elektroničnom opremom prodaje UKCRS maske; Posebno je interesantno kako se uspjelo potrošiti onih pola milliona maski ("na kojim svi zavide") za svega 21 dan, ako se zna da su u vrhu UKC RS bili vrlo štedljivi i dijelili su po masku na zaposlenog, ali svakih sedam dana.


Prema računici, nakon Đajićeve izjave od 03.05., a imajući u vidu da je u UKC RS zaposleno oko 2,.200 radnika, dođe se do toga da je radnicima UKC RS u periodu od 03.05.-24.05. dijeljeno 11,36 maski dnevno, što nikako nije realno.

Zato je realno da je na djelu velika prevara koju bi, konačno, Tužilaštvo BiH moralo istražiti, kao i prljavu kriminalnu otimačinu sa šatorom koji s elažno predstavlja kao bolnica.

Ili je RS od Tužilaštva BiH proglašena kriminal-fri zonom u kojoj se otvoreno pljačka bez ikakve maske, čarape, fantomke...?! Zvuči preteško, ali, nažalost, upravo je takva situacija na djelu!!!